Uzun çəkən COVID-19 getdi - qripdən narahat olmaq vaxtıdır
Mövsümi qrip təhlükəsinə görə artıq COVID-19-u üstələyib və eyni ölümcül fəsadlara malikdir.
Bu barədə koronavirusun qriplə yanaşı uzunmüddətli təsirlərini öyrənən Vaşinqton Universitetinin Tibb Məktəbinin tədqiqatçıları xəbərdarlıq ediblər. Araşdırmanın nəticələri "Lancet" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatlar göstərib ki, qrip koronavirusa bənzər uzunmüddətli simptomlara səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər mövsümi qrip və ya koronovirusla xəstəxanaya yerləşdirilən xəstələrin növbəti 18 ay ərzində ölüm riski daşıdığını bildiriblər. Ən riskli görünənlərin isə respirator problemləri olub.
"Pandemiyadan öyrənilən əsas dərs odur ki, əvvəlcə yalnız qısamüddətli olduğu düşünülən hər bir infeksiya xroniki xəstəliyə də səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssislər vurğulayıblar.
Alimlər 90 mindən çox pasiyentin ölüm, xəstəxanaya yerləşdirmə və fəsadları ilə bağlı qeydini təhlil və müqayisə ediblər. Nəticələrə görə, hər iki virus üçün ən böyük risk ilkin yoluxmadan 30 gün sonra görünüb.
"Əlbəttə, koronavirus mövsümi qripdən daha çox sağlamlıq itkisi riski daşıyır. Ancaq onların hər ikisi ciddi əlillik və xəstəliklə nəticələnə bilər", - deyə alimlər vurğulayıblar.
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ
İnsan orqanizmində 12 cüt kəllə-beyin mərkəzləri var, onlardan 5-i ağız boşluğunda yerləşir. Bu nöqtələrdə masaj xidməti sağlamlığa çox müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, isti dəsmalla masaj etmək limfalarda qan dövranını yaxşılaşdırır, bioloji aktiv nöqtələri stimullaşdırır, dişlərin ağız və selikl
24 martBroyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyin
Məlumdur ki, toyuq əti qiymətli kalium, flüor, kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, həmçinin bir çox vitamin, mikro və makroelementlər mənbəyidir. Bununla belə dünya alimləri qeyd edirlər ki, quşun bəzi hissələri insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Məsələn, toyuq boynunda zərərli maddələrin və bakteriyaları
12 mayTəmiz hava təhlükəli xəstəliyin inkişafına kömək edirmiş - ARAŞDIRMA
ABŞ-nin Nyu-York Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, havada kükürd dioksidin (geniş yayılmış çirkləndirici) daha az konsentrasiyası əksər hallarda ağır pnevmoniya ilə özünü biruzə verən təhlükəli xəstəlik olan legionellyozun inkişafına kömək edir. Tədqiqatın nəticələri PNAS (Proceedings of th
5 mayMədə yanmasını saniyələr ərzində yox edən qidalar
ediyimiz-içdiyimiz bir çox qida mədə yanmasına və mədə ağrısına səbəb ola bilir. Zamanla bu simptomlar reflüks, qastrit və xoralara çevrilir. Uzunmüddətli həll yolu olmasa da, mədə yanması zamanı istehlak edildiyi anda effekt verən bir neçə qida var. həmin qidaları təqdim edir:. Ayran: soyuq ayran turşuluğ
17 mayİnfarktı bir ay öncədən bilmək olur
Bəzi əlamətlər infarktı 1 ay əvvəldən müəyyən etməyə imkan verir. xəbər verir ki, sinə ağrısı, sinə içində ağırlıq və ürək döyüntüsünün artması infarktdan bir ay əvvəl baş verə biləcək ümumi simptomlardır. Bədəniniz ürəyə qan və oksigen axınının azalması ilə mübarizə apardıqca bu simptomlar inkişaf edir
20 mart"Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir
"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma
21 aprelZərərli qidaların niyə xərçəngə səbəb olduğu məlum olub - Tədqiqat
Zərərli qidaların nə üçün xərçəngə səbəb olduğu məlum olub. AZƏRTAC xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Sinqapur Universitetinin tədqiqatçıları bununla bağlı araşdırma aparıblar. Təxminən 3 milyon britaniyalı hazırda xərçənglə mübarizə aparır və bu rəqəmin 2040-cı ilə qədər 5,3 milyonu keçəcəy
24 aprel