Alçanin xeyrini bilirdiniz?
Alça ağacı 3-10 metr hündürlüyündə olub, ağ-çəhrayı rərgli çiçəklər açır. Alça ağacları öz çiçəyini yazın ilk günlərində açır və qısa bir zamanda çiçəklər kiçik meyvələrə dönür.
Sonxeber.az immunitet.az-a istinadən bildirir ki, yay aylarında meyvələr tam yetişir və avqusta qədər meyvə mövsümü tam bitir.Alçanın müxtəlif növləri var və növlərindən asılı olaraq onların hamısının dadı turşməzə olur. Alçanın vətəni Qafqaz ərazisi və Orta Asiya hesab edilir. Alça yağsız və dietik meyvə hesab edilir.
100 qram alçanın qida dəyəri:
- Zülallar - 0,2 qram
- Yağlar - 0,1 qram
- Karbohidratlar - 8 qram
- Su - 89 qram
- Kaloriliyi - 30 kKal.
Alçanın tərkibində PP, A, B1, B2, C, E vitaminləri, kalum, maqnium, natrium, fosfor, dəmir var. Alça həm təzə, həm də qurumuş halda orqanizm üçün çox faydalıdır. Bu meyvə hamilə qadınlara, boyunun uzanmasını istəyən adamlara, uşaqəmizdirən analara çox faydalıdır. Təzə sıxılmış alça şirəsi ilə kamfora qarışımını yaralara sürtdükdə yaralar tez sağalır. Qaraciyər, böyrək xəstəliklərində, impotensiya zamanı alça çiçəklərindən hazırlanmış dəmləmə çox faydaladır. Alçanın çəyirdəyindən alınan yağın tərkibi badam yağının tərkibinə çox yaxındır. Alça çəyirdəyindən alınan yağın tərkibi qlükozid, benzol aldehidi, sinil turşusu ilə zəngindir.Alça çəyirdəyindən alınan yağdan kosmetologiyada sabun hazılamaq üçün istifadə edilir. Alça aşağıdakı xəstəliklər zamanı çox faydalıdır:
- Soyuqdəymə
- Böyrək xəstəlikləri
- Cinsi zəiflik
- Qəbizlik
- Hepatit
- Xolisistit.
Alçanın Ziyanı
Həddindən çox alça yemək mədə-bağırsağın qıcıqlanmasına və mədə turşuluğunun artmasına səbəb ola bilir.
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşQatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı
Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu
14 sentyabr 2021Yaponiyalı həkimlər "Pfizer" peyvəndində yad cisimlər aşkar ediblər
Yaponiyalı mütəxəssislər "Pfizer"BioNTech" şirkətlərinin birgə istehsalı olan koronavirusa qarşı vaksinin tərkibində yad cisimlər aşkar ediblər. Ölkə üzrə üç fərqli vaksinasiya məntqəsində istifadə edilən 18 doza peyvəndin içində ağ toz şəkilli kənar elementlər müşahidə olunub. Həkimlə
15 sentyabr 2021Möcüzəli ədviyyat DARÇIN - Hər dərdin dərmanı
"Cinnamomum" ağacının qabığı olan ətirli darçın tez-tez yemək və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunur. Lakin bir çox digər ədviyyatlar kimi, darçın həm də çoxsaylı müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir və sağlamlığı qorumağa və bərpa etməyə yardım edir. Darçın orqanizmə güclü antibakterial
13 sentyabr 2021Türkiyədə daha 259 nəfər koronavirus qurbanı oldu
Türkiyədə son sutkada COVID-19-dan 259 nəfər ölüb. xəbər verir ki, son sutkada 314 046 nəfər test edilib, onların 22 923-nün nəticəsi pozitiv çıxıb. Son 24 saatda COVID-19-dan 30 144 nəfər sağalıb
11 sentyabr 2021Xərçəngdən qoruyan, damarları möhkəmləndirən QIRMIZI ÇAY
Karkade çayı çox faydalı və müalicəvi içkidir. Çayın qeyri-adi tünd qırmızı rənginə görə onu tez-tez "qırmızı çay" adlandırırlar. Çay qibiskus gülündən hazırlanır. Bu səbəbdən ona "çay" demək düzgün deyil, du daha doğrusu bitki dəmləməsidir. Əməköməci nəslindən olan qibiskusu həmçini
14 sentyabr 2021On qaşıq bal, üç diş sarımsaq - İnsanları qışdan çıxaran təbii üsullar
Qışın yaxınlaşdığı günlərdə mövsümi dəyişikliklərə hazır olmaq lazımdır. Bunu üçün antibiotik əvəzinə ən təsirli qidalardan istifadə etmək məsləhət görülür. -a istinadən həmin qidaları təqdim edir:. İspanaq antioksidant baxımdan son dərəcə zəngin olduğu üçün orqanizmi hüceyrə səviyyəsində qoruyar. Faydalanma
10 sentyabr 2021Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı
Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl
17 sentyabr 2021Son sutkada peyvənd olunanların sayı açıqlandı
Azərbaycanda son sutkada koronavirus əleyhinə 52 386 vaksin vurulub. Bu barədə -a Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan məlumat verilib. Birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 18 108, ikinci mərhələ üzrə 34 278 nəfərdir. Vaksinlərin ümumi sayı 7 609 940, birinci mərhələ üzrə vaksinasiy
12 sentyabr 2021