Çəki artımının qarşısını almaq üçün iftardan -1 saat sonra...

Çəki artımının qarşısını almaq üçün iftardan -1 saat sonra...Müqəddəs Ramazan ayı gəlib çatdı.

Oruc tutmanın sağlamlıq üzərindəki faydaları qidalanma mütəxəssisləri tərəfindən tez-tez dilə gətirilir. Bununla yanaşı sağlam qidalanma da ramazan ayının ən çox üzərində durulan nöqtələrdən biridir. Bu səbəblə mütəxəssislər iftar və sahur zamanı qidalanmaya diqqət edilməsinin vacib olduğunu bildirir.
İftar və sahurda çox yemək- içmək əvəzinə balanslı və sağlam qidalandıqda həm çox yemək yemənin, həm də lazımsız və sağlamlığa zərər verən çəki artımının qarşısı alınır.

İftar və sahurda sağlam qidalanmanın incəliklərindən bəhs edən Qidalanma və Pəhriz mütəxəssisi Sedef Aksu yeyilən qidaların tərkibi və miqdarının çox əhəmiyyətli olduğunu, bunlara diqqət etmədikdə bədənin zərər görə biləcəyini deyib.

Mütəxəssislər xüsusilə maye qəbuluna diqqət edilməsinə xəbərdarlıq edib və sahura oyanmağın vacib olduğunu bildirib. Ən əsası isə uzun saatlar ac qalmış bədənə həddindən artıq yüklənməmək lazımdır. Buna görə də iftarda açılışı pendir və şorba kimi qidalarla etdikdən sonra 1 gözləyib, əsas yeməyə keçmək olar.

Həzm sisteminin yavaşlamasını və çəki artımının qarşısını almaq üçün fiziki hərəkəti artırmaq lazımdır. İftardan sonra yarım saat yeriyiş etməklə sağlamlığı qorumaq olar.

Bu ayda mümkün olduqca qızartmalardan, mayalı, yağ təkibli qidalardan, çox duzlu və ədviyyatlı yeməklərdən, qazlı içkilərdən uzaq durmaq lazımdır.

Sağlam maye qəbulu üçün başlıca olaraq su, yaşıl çay, mədən suyu, az şəkərli kompota üstünlük verilməlidir.

metbuat.az


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1904   Tarix: 17 may 2018  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün belə qidalanın

Payızda immuniteti yaxşılaşdırmaq və bədəni gücləndirmək üçün sitrus meyvələrindən istifadə etmək məsləhət görülür, çünki tərkibində olan efir yağları əhval-ruhiyyəni yüksəldir. Bundan əlavə, faydalı yağlar unudulmamalıdır, onları qoz-fındıq, zeytun yağı, avokado və yağlı balıqdan əldə etmək olar. -

13 sentyabr 2021
.

Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti

Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları

9 sentyabr 2021
.

Qızdırma, baş ağrıları, ishal... - COVID-19, yoxsa mövsümi qrip? - VİDEO

Qarşıdan payız gəlir. Mövsüm dəyişikliyi zamanı adət etdiyimiz kimi qrip və respirator xəstəliklər yayılıb. xəbər verir ki, koronavirus kimi eyni əlamətlər mövsümi xəstəliklərdə də özünü göstərir. Hazırda uşaqlar arasında da virusun yayılması müşahidə olunur. Bəs onları necə fərqləndirməli və hər ik

9 sentyabr 2021
.

Evdə dəfnə yarpağı yandırmağın - FAYDALARI

Roma, yunan təbiblərinin və sərkərdələrinin sevimli ağacı dəfnənin barəsində hələ sovet dövrünün qəzetlərində möcüzəvi təsir etməsi barədə yazılırdı. evdə dəfnə yarpaqları yandırmağın psixoloiji və fiziki bədənə faydalarını təqdim edir:. - İltihabəleyhinə. - Mikrob, bakteriya əleyhinə. - Yarasağaldıcı

16 sentyabr 2021
.

Zəncəfil və sarıkökün bilinməyən zərərləri

Mütəxəssislər xüsusən də qış aylarında mikrob və viruslardan qorunmaq üçün daha çox çay dəmlənmələrində istifadə edilən zəncəfil və xörəklərə xüsusi təam verən sarıkökün zərərlərindən danışıblar. -ın Sputnik Azərbaycan-a istinadən xəbərinə görə, bu haqda ürək-damar cərrahları xəstələrə xəbərdarlıq edib

14 sentyabr 2021
.

Yuxusuzluq bu ağır pozulmaların riskini artırır

European Journal of Preventive Cardiology jurnalında dərc olunmuş araşdırmada göstərilib ki, yuxusuzluq ürəyin işemik xəstəliyi, ürək çatışmazlığı, infarkt və insultun riskini xeyli artırır. Yuxusuzluq metabolik proseslərə və endokrin sisteminin fəaliyyətinə təsir edir, simpatik sinir sistemini aktivləşdirir

15 sentyabr 2021
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

15 sentyabr 2021
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

12 sentyabr 2021
.

Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl

17 sentyabr 2021