Bu ərzaqları mikrodalğalı sobada qızdırırsınızsa... - Elə bilin ki, zəhər yeyirsiniz

Bu ərzaqları mikrodalğalı sobada qızdırırsınızsa... - Elə bilin ki, zəhər yeyirsinizMikrodalğalı soba mətbəxdə insanların işini asanlaşdıran ən lazmlı məişət avadanlıqlarındandır. Lakin ondan düzgün istifadə edilmədikdə sağlamlıqla bağlı bir sıra problemlərə gətirib çıxara bilər.

Sonxeber.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, bəzi ərzaqlar mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda öz faydalı xüsusiyyətlətini itirərək hətta orqanizm üçün təhlükəyə çevrilir.

Donmuş ət

Ətin buzunu mikrodalğalı sobada tez əritmək mümkündür. Amma bunu etmək məsləhət deyil. Bir qayda olaraq ət yalnız kənarlardan qızır, amma ətin içi yenə də buzlu qalır. Bundan əlavə, ətin qeyri-bərabər qızması onda bakteriyaların çoxalmasına səbəb olur ki, bu cür ərzaqdan istifadə etmək təhlükəli ola bilər. Ətin buzunun əridilməsinin ən yaxşı yolu onu soyuducunun aşağı hissəsində bir müddət saxlamaqdır.

Yumurta

Yumurtanı mikrodalğalı sobada qabıqlı halda qətiyyən bişirməyin! Sobanın içində istilik qəfil artdığı üçün yumurtanın qabığının altında güclü təzyiq yaranır və yumurta partlayır. Əvvəlcədən bişmiş yumurtanı da mikrodalğalı sobada qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki onun tərkibində olan zülallar qızarkən xüsusiyyətlərini dəyişərək sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradırlar. Bura yumurtalı yeməklər də daxildir.

İspanaq və digər yaşıl göyərtilər

Qızdıran zaman yaşıl göyərtilər və ispanaq göz önündə sanki quruyur və öz faydalı xüsusiyyətlərini itirirlər. Bundan əlavə onların tərkibində olan nitratlar istinin təsiri ilə zəhərli maddəyə çevrilərək insanı zəhərləyə bilər.

Meyvə və giləmeyvələr

Meyvə və giləmeyvələr hətta dondurulduqda belə öz faydalı xüsusiyyətlərini saxlayırlar. Amma əgər siz bu ərzaqları dondurucudan çıxararaq mikrodalğalı sobada əritsəniz, o zaman onların tərkibində olan bütün minerallar və vitaminlər məhv olacaq. Hətta bu maddələr şüaların təsiri ilə konseragen maddələrə də çevrilir. Bundan əlavə, bəzi şirəli meyvə və giləmeyvələrin tərkibində çox maye olduğu üçün qızdıran zaman partlaya da bilərlər.

Toyuq

Toyuğun tərkibində qırmızı ətdən çox zülal var. Yaxşı olardı ki, artıq qalmış toruq yeməyini qızdırmadan istifadə edəsiniz. Səbəbi isə toyuğun mikrodalğalı sobada qızarkən tərkibindəki zülalların quruluşunun dəyişməsi və sağlamlığa ciddi zərərlər verməsidir. Əgər toyuğu qızdırmalısınızsa, o zaman ən aşağı temperaturda və uzun müddətə edin.

Göbələk

Göbələk də toyuq kimi zülal mənbəyidir. Faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq göbələyi də qızdırdıqda hətta sağlam insanın həzm sistemində problemlər yarada bilər. Bu məhsulu hazırlanan kimi isti halda yemək məsləhətdir. Əgər göbələk səhəri günə qalarsa, o zaman onu ya soyuq halda, ya da qazın üzərində qızdıraraq yeyə bilərsiniz.

Süd məhsulları

Süd məhsullarının tərkibində həzm üçün faydalı bifido və laktobakteriyalar mövcuddur. Qızdırıldıqda onlar məhv olur, məhsul dadını və keyfiyyətini itirir. Buna görə də süd məhsullarını otaq temperaturunda istifadə etmək lazımdır.

Bal

Bal soyuducuda qaldıqda kristallaşır, yapışqan və bərk olur. Bu, balın təbii olduğundan xəbər verir. Onu əvvəlki halına gətirmək üçün bir çoxları mikrodalğalı sobadan istifadə edir. Amma bunu etmək lazım deyil, çünki belə olduqda balın tərkibində olan bütün faydalı xüsusiyyətlər itir. Yaxşı olardı ki, balı təbii halda və ya su hamamında 40 dərəcədən çox qızdırmadan qəbul edəsiniz.


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1812   Tarix: 08 fevral 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Bu şəxslərdə uzaq səfərə çıxarkən qəfil ölüm riski daha çox olur

Uzaq məsafələrə səfər edərkən hansı insanların qan laxtalanması riskinin kimdə olduğunu açıqlayıb. -ə istinadən xəbər verir ki, kardioloq İqor Vidiaskin uçuşlar və ya digər səfərlər (avtobusla, qatarla) zamanı trombların əmələ gəlməsi ilk növbədə yaşlılara, hamilələrə, eləcə də kök insanlarda qəfil ölm

26 fevral
.

Rənglər sağlamlığınızın qeydinə qalır

Yeməklərdəki rəngarənglik iştahanı artırır. Elə buna görə də aşpazlar yemək hazırlayarkən daha çox tərəvəzdən istifadə etməyə çalışırlar. Axşam.az xəbər verir ki, tərəvəzlərdəki rəngarənglik sağlamlığa da xeyirlidir. Bənövşəyi. Bu rəngdə olan tərəvəzlər sinir sisteminin sağlamlığı üçün yaxşıdır. Bu rən

30 mart
.

Masaj faydaları və sağlamlığa təsiri

Masaj sağlamlığımıza hələ kəşf edilməmiş bir çox faydaları var. Sağlamlıq və rahatlıq baxımından əvəzsiz olan bu xidmət, müxtəlif növləri ilə hər kəsin ehtiyaclarına cavab verə bilir. masaj xidməti, gündəlik stress və gərginlikdən uzaq durmaq, fiziki və mənəvi sağlamlığı qorumaq üçün ideal bir seçimdir

24 mart
.

Bir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ

İnsan orqanizmində 12 cüt kəllə-beyin mərkəzləri var, onlardan 5-i ağız boşluğunda yerləşir. Bu nöqtələrdə masaj xidməti sağlamlığa çox müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, isti dəsmalla masaj etmək limfalarda qan dövranını yaxşılaşdırır, bioloji aktiv nöqtələri stimullaşdırır, dişlərin ağız və selikl

24 mart
.

Hər gün süd içmək olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Süd sağlam və qidalı bir məhsul hesab olunur. Ancaq həkimlər onun həddindən artıq istehlakının böyüklər üçün zərərli ola biləcəyini açıqlayıblar. xəbər verir ki, buna görə mütəxəssislər gündəlik süd içməyi və ya bu məhsulu çox miqdarda istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Həkimlərin sözlərinə görə, sü

16 mart
.

Xərçəngə qalib gələn pəhriz kəşf edildi

Avstraliyanın Deakin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, bitki mənşəli qidalar, süd məhsulları, balıq və qoz-fındıq əsasında pəhriz təkcə xərçəngin inkişaf riskini azaltmır, həm də xərçəng xəstəliklərində orqanizmdəki iltihabı azaldır. Tədqiqatın nəticələri "European Journal of Clinica

17 mart
.

Ağciyər xərçənginə qarşı peyvənd hazırlanır

Britaniya alimləri ağciyər xərçənginə qarşı dünyada ilk peyvənd hazırlayırlar ki, bu da xəstəliyin 90%-ə qədərinin qarşısını ala bilir. Bir neçə xeyriyyə təşkilatının "LungVax" peyvəndinin üç min dozasını yaratmaq üçün komandaya 1,7 milyon funt sterlinq vəsait ayırdığı bildirilir. Dərmanı

23 mart
.

Səhərlər niyə isti su içməliyik? - 5 SƏBƏB

Bir çox insan acqarına bir stəkan təmiz suyun faydaları haqqında bilir, lakin əksər hallarda insanlar bu ritualı unutmamaq üçün gecələr yatağın yanında qoyduqları suyu içirlər. Ancaq həkimlərin fikrincə, bu səhvdir. Axı, isti su sağlamlıq üçün maksimum fayda gətirəcək. xəbər verir ki, isti su detoksifikasiy

9 mart
.

Sarı işığın vərəm xəstəliyinə möcüzəvi təsiri

Rusiyalı tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, dalğa uzunluğu 565 nanometr olan sarı işığın yanıb-sönməsi vərəm çöpünün antibiotiklərə davamlı koloniyalarını məhv etmək üçün istifadə edilə bilər. Bu barədə Rusiya Elm Fondunun mətbuat xidməti məlumat yayıb. Məlumata görə, təcrübələr sübut edib ki, təkli

7 mart