Miqrenə səbəb olan 7 qida – Yedikdən sonra dəhşətli baş ağrıları başlayır

Miqrenə səbəb olan 7 qida – Yedikdən sonra dəhşətli baş ağrıları başlayırMiqren adi baş ağrılarından fərqlənən, müasir insanları dəhşətli simptomları ilə əsirinə çevrilən ağrıdır.
10 illərdir aparılan elmi tədqiqatlar miqrnein səbəb və malicəsini hələ ki, tapa bilmir.

Bİr çox alimlər qida ilə miqren tutmaları arasında bağlılıq olduğunu aşkarlayıb. Elə ərzaqlar var ki, konkret olaraq miqreni çağırır. Bu onların tərkibindəki tətikləyici hansısa maddə ilə bağlıdır.

Sonxeber.az Milli.Az-a istinadən miqrenə səbəb ola biləcək qidaların siyahısını təqdim edir. Qeyd edək ki, bu ərzaqların hamısının hər kəsə eyni təsir etməsi mümkün deyil. Amma yüzlərlə insan üzərində aparılan araşdırma ən çox bu qidaların miqren gətirdiyini deyir. Ona görə siz bu siyahıdakı qidaları qəbul etdikdən sonra miqren olub olmamağını bir dəftərçədə qeyd edib, özünüz nəticə çıxarmalısız.

1.Pendir-

Bir sıra pendir növləri, xüsusən kifli, çox qala bilən, uzun müddətə hazırlanan pendirlər miqren triqqerlərini 3 dəfə çox çağırır. Alimlər bildirir ki, pendirin tərkibində olan tiramin qan damarlarına təsir edir və baş ağrısı yaradır.

Yüksək miqdarda tiramin olan digər ərzaqlar qurudulmuş, hisə verilmiş, marinadlaşmış qidalar, pendirlər, tofu, salyami aiddir

2.Şokolad

Plitka şokoladın tərkibində olan flavonodlər miqreni qıcıqlandırır. Amma şokolad barədə elmi fikirlər təzadlıdır. Bir qrup deyir ki, insanda şokolad yedikdən 1 sutka sonra miqren başlaya bilər. Digər qrup deyir ki, dünyada milyonlarla insan gündə şokolad yeyir, amma hamıda miqren olmur.

3.Termiki işlənmiş ət

Ət və ət məhsulları nirtay və nitritlərlə zəngin olduğu üçün miqrenə səbəb olur. Bura kolbasa, qaxac ət, vetçina, hot doq, dönər əti, bifşteks, qril və s aiddir.

Ümumiyyətlə, nitrat və nitritlər digər baş ağrılarını da qıcıqlandırır.

4.Yağlı qida

Eksperimentlər sübut edib ki, çox yağlı, piyli qida qan damarlarını genişləndirir, bu da miqren tutmaları yaradır.
Gündə 100 qr-dan artıq yağlı qida yeyənlərin daha çox başı ağrıyır.

Həkimlər xəstələrin yağlı qidaları 2 dəfə azaltdığı təqdirdə miqren tutmalarının sayının azaldığını bildirib.

5.Soyuq qida və içki

Yay aylarında çox soyuq dondurma, qida və içkilər də miqreni xoşlayır. Bir təcrübədə iştirakçılar ağızlarında cəmi 90 saniyə buz saxlayıb, onlardan 75%-də miqren başlayıb.

6.Fast-food, küçə qidaları, ayaqüstü qidalar

İşi ilə bağlı tez-bazar ayaqüstü qidalanan insanlarda miqren daha çox rast gəlinir. Buna səbəb bu qidaların tərkibində olan qlutamat natriydir. İstahsalçılar bu maddəni daha cəlbedici dad almaq üçün istifadə edir.

İllərdir qlutamat qəbul edən insanlar artıq miqren tutmalarından nə edəcəyini bilmir. Fast-foodun tərkibində təkcə qlutamat olmur, trans yağ, duz da miqreni çağırır

7.Qənd, şəkər

Xüsusən süni şirinləşdirici qidalarda olan aspartam baş ağrısının səbəbkarıdır. Tez hazırlanan sıyıqlar, şirin içkilər, konditer məhsulları, müsli, batonlar miqreni qıcıqlandırır.

Bir çox insanlar var ki, süni rəngləyici, dadlandırıcı və şirinləşdirici əlavə maddələrə qarşı həssasdırlar və orqanizmləri tez reaksiya verir


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 3565   Tarix: 02 oktyabr 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Dördüncü dalğa nə zaman bitəcək? - Həkim açıqladı

El bir olsa, dağ oynayar yerindən. Dediklərimi etsəniz, 4-cü dalğa bu gündən etibarən ən azı sizin üçün bitəcək. Bir müddətlik restoranlara, alış veriş mərkəzlərinə, gəzməyə, qonaqlığa getməyin. Bütün günü orda-burda şəkil çəkdirib sosial şəbəkədə paylaşırsınız, 3 gün sonra da yazırsınız ki, mən də yoluxdum

13 sentyabr 2021
.

Qızdırma yaradan yeni virus aşkarlanıb

Rusiyanın "Vektor" mərkəzinin mütəxəssisləri qızdırma simptomlarına səbəb ola biləcək yeni virus təsbit ediblər. Yeni patogenə Rusiyanın cənubundakı Manıç çayının şərəfinə "manych" adı verilib. Virus Rostov vilayətində tibb müəssisələrindən "Krım-Konqo hemorragik qızdırması"

10 sentyabr 2021
.

Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİN

Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. -ın məlumatına görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan bildirilib ki, gündəlik qida rasionunda super qidaların istehlakın

18 sentyabr 2021
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

14 sentyabr 2021
.

Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl

17 sentyabr 2021
.

Qızdırma, baş ağrıları, ishal... - COVID-19, yoxsa mövsümi qrip? - VİDEO

Qarşıdan payız gəlir. Mövsüm dəyişikliyi zamanı adət etdiyimiz kimi qrip və respirator xəstəliklər yayılıb. xəbər verir ki, koronavirus kimi eyni əlamətlər mövsümi xəstəliklərdə də özünü göstərir. Hazırda uşaqlar arasında da virusun yayılması müşahidə olunur. Bəs onları necə fərqləndirməli və hər ik

9 sentyabr 2021
.

"Mu" ştammının Deltadan fərqi - Yoluxma əlamətləri hansılardır?

Koronavirus infeksiyası bütün dünyada sürətlə yayıldığı halda yeni variantları da yaranır. Bu dəfə Covid-19-un "Mu variantı" ortaya çıxıb. xəbər verir ki, vaksinlərə qarşı dözümlü bu ştammda əlamətlər nəfəs darlığı, boğulma, boğaz ağrısı, iştahsızlıq, qusma, ürəkbulanmadır. Xəsətlik zaman

9 sentyabr 2021
.

Xərçəngdən qoruyan, damarları möhkəmləndirən QIRMIZI ÇAY

Karkade çayı çox faydalı və müalicəvi içkidir. Çayın qeyri-adi tünd qırmızı rənginə görə onu tez-tez "qırmızı çay" adlandırırlar. Çay qibiskus gülündən hazırlanır. Bu səbəbdən ona "çay" demək düzgün deyil, du daha doğrusu bitki dəmləməsidir. Əməköməci nəslindən olan qibiskusu həmçini

14 sentyabr 2021
.

Gizli başlayan pnevmoniyanın əlamətləri: 1 günə ağırlaşma...

Koronavirusun ağırlaşması olan atipik pnevmoniya nədir, niyə ölümcüldür?. Ağciyərlərin ağır iltihabı xəstəliklərindən olan pnevmoniya – yüksək hərarət, öskürək, xırıltı, titrətmə, tənəffüs boğulması kimi əlamətlərlə müşahidə olunur. Ağciyərləri tamam sıradan çıxarda biləcək pnevmoniya əlamətsiz, gizl

11 sentyabr 2021