Qidalanmada yol verdiyimiz 10 əsas səhv

Qidalanmada yol verdiyimiz 10 əsas səhvQida insan üçün enerji, fərəh və gümrahlıq mənbəyidir. Bir çoxları qidanı qaydasında qəbul etmək lazım olduğunu yaxşı başa düşürlər. Lakin bunun nə demək olduğunu əksəriyyəti bilmir. Qidanı qəbul edərkən yol verdiyimiz səhvlər həzm sistemi, hormonlar, beyin ilə bağlı sağlamlığa problemlər yaradır, artıq çəki ilə xarakterizə olunur. Bu səhvlər hansılardır?

Sonxeber.az AZƏRTAC-a istinadən bu barədə məlumatları diqqətinizə çatdırır.

1-ci səhv: orqanizmə lazım olduğundan daha artıq qida

Demək olar ki, bütün insanlar bu səhvə yol verirlər. Bu gün ətirli darçınlı kökənin, sabah yeni növ çipsinin dadına baxmaq istəyirsən, o biri gün isə kələmli kartofun əlavə porsiyasının dalınca qaçırsan. Hətta ən zərərsiz qida orqanizmdə xeyli problem yarada bilər. Kalori çoxluğundan, ilk növbədə, çəki artır.

2-ci səhv: keyfiyyəti şübhə yaradan yağlar

Bizim rasionumuzda, həmçinin ən yaxşı keyfiyyətə malik olmayan xeyli yağlar, yəni transyağlar var. Əfsuslar olsun ki, bu yağlar bir çox qidalarda - fastfud, çörək-bulka məhsulları, marqarin, çipsilərdə mövcuddur. Bu isə immunitetə güclü zərbə endirir.

3-cü səhv: kifayət qədər vitaminlərin olmaması

Əgər siz ürəyiniz istədiyi kimi yeməyə öyrəşmisinizsə, o zaman sizi məyus edəcəyik - orqanizm zəruri olan vitaminləri, zülalları və digər faydalı elementləri doyunca almır. Daha çox təzə meyvə və tərəvəz yeməniz vacibdir.

4-cü səhv: kifayət qədər mayenin olmaması

Çay, qazlı su, şirələr, alkoqol - bu içkilərin orqanizm üçün faydalı olmasını demək çətindir. Əsas həyatverici maye mənbəyi təmiz sudur ki, bu da maye tələbatını tamamilə ödəyir.

5-ci səhv: qeyri-müntəzəm qidalanma

Qidalanma təkcə balanslaşdırılmış və maksimum dərəcədə faydalı maddələrdən ibarət deyil, həm də müntəzəm olmalıdır. Əgər siz hər necə gəldi qidalanırsınızsa, məsələn, gündə bir dəfə, lakin böyük porsiyada, o zaman bu, sizin orqanizminizə zərbə vuran növbəti səhvdir. Həmçinin mədənin fəaliyyətini yüngülləşdirməkdən ötrü qidanı yaxşıca çeynəmək lazımdır.

6-cı səhv: şirniyyatdan sui-istifadə

Qidanın qeyri-müntəzəm qəbulu - bu hələ ziyanın yarısıdır. Böyük miqdarda şirniyyat qəbul edənlər daha çox səhv edirlər. Qəbul edilən qidada şəkərin payı sizin adət etdiyinizdən aşağı olmalıdır.

7-ci səhv: düzgün hazırlanmayan yemək

Qidanın hazırlanma üsulu da böyük rol oynayır. Yeməyi qızartmamaq, xüsusən də böyük miqdarda yağ və duz istifadə edərək qızartmamaq mühümdür. Daha yaxşı olardı ki, qidanın pörtlətmə, buxarda bişirilmə yolu ilə hazırlanmasına üstünlük verəsiniz.

8-ci səhv: yaşa uyğun qidalanmama

Hər bir insan fərdidir. Qidalanmada yaş da az rol oynamır. Fikir vermisinizsə, uşaqlar böyük adamın yediyi porsiyanı qəbul edə bilmir. İş şıltaqlıqda deyil. Sadəcə uşaq orqanizminin bu həcmdə qidaya ehtiyacı yoxdur. Bu, yaşlı və oturaq həyat tərzi keçirən insanlara da aiddir. Qida qəbulu zamanı porsiyaları artırmaq lazım deyil, onlar itirdiyiniz enerjiyə müvafiq olmalıdır.

9-cu səhv: düzgün qidalanmaya marağın azlığı

Xoşbəxtlikdən indi bu səhv bir çox müasir insan tərəfindən dərk edilir. İnsanların əksəriyyəti düzgün qida barədə mütaliə edir, sağlam məhsullar alır, dərk edərək balanslaşdırılmış qidalanma yoluna üz tuturlar. Lakin əfsuslar olsun ki, ziyanlı qida qəbulunu hələ də davam etdirənlər mövcuddur.

10-cu səhv: nəfsini cilovlamağı bacarmamaq

Dadlı yemək bolluğu onunla nəticələnir ki, biz qidaya meylimizin qarşısını almağı yadırğamışıq. Ən çox da faydalı və düzgün qida qəbul etməyi.


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4423   Tarix: 31 dekabr 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

On qaşıq bal, üç diş sarımsaq - İnsanları qışdan çıxaran təbii üsullar

Qışın yaxınlaşdığı günlərdə mövsümi dəyişikliklərə hazır olmaq lazımdır. Bunu üçün antibiotik əvəzinə ən təsirli qidalardan istifadə etmək məsləhət görülür. -a istinadən həmin qidaları təqdim edir:. İspanaq antioksidant baxımdan son dərəcə zəngin olduğu üçün orqanizmi hüceyrə səviyyəsində qoruyar. Faydalanma

10 sentyabr 2021
.

Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün belə qidalanın

Payızda immuniteti yaxşılaşdırmaq və bədəni gücləndirmək üçün sitrus meyvələrindən istifadə etmək məsləhət görülür, çünki tərkibində olan efir yağları əhval-ruhiyyəni yüksəldir. Bundan əlavə, faydalı yağlar unudulmamalıdır, onları qoz-fındıq, zeytun yağı, avokado və yağlı balıqdan əldə etmək olar. -

13 sentyabr 2021
.

Peyvəndləmə infeksion prosesin qarşısını ala bilir? - Həkim AÇIQLADI

Dəfələrlə demişəm və yenə də təkrar edirəm ki, COVID-19-a görə məktəblərin bağlanması, həftə sonları ictimai nəqliyyatın işləməməsi, ictimai obyektlərin bağlanması düzgün addım deyil. Ona görə ki, pandemiya 5-10 il davam edə bilər. Belə çıxır ki, həmin müddət ərzində məktəblər bağlı qalmalı, ictima

12 sentyabr 2021
.

Son sutkada peyvənd olunanların sayı açıqlandı

Azərbaycanda son sutkada koronavirus əleyhinə 52 386 vaksin vurulub. Bu barədə -a Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan məlumat verilib. Birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 18 108, ikinci mərhələ üzrə 34 278 nəfərdir. Vaksinlərin ümumi sayı 7 609 940, birinci mərhələ üzrə vaksinasiy

12 sentyabr 2021
.

Smartfonu yatağınıza yaxın qoymayın - SƏBƏB

Bir smartfondan gələn radiasiya xərçəng xəstəliyi ilə təhdid edə bilər, buna görə də cihazı uzun müddət başınızın yanında saxlamayın. Bu barədə rusiyalı mütəxəssis Anton Yastrebtsev bildirib. Onun sözlərinə görə, telefonun orqanizmə təsiri mobil rabitənin baza stansiyasından olan məsafəyə mütənasib olara

17 sentyabr 2021
.

Qızdırma yaradan yeni virus aşkarlanıb

Rusiyanın "Vektor" mərkəzinin mütəxəssisləri qızdırma simptomlarına səbəb ola biləcək yeni virus təsbit ediblər. Yeni patogenə Rusiyanın cənubundakı Manıç çayının şərəfinə "manych" adı verilib. Virus Rostov vilayətində tibb müəssisələrindən "Krım-Konqo hemorragik qızdırması"

10 sentyabr 2021
.

Gənc yaşda saçlar niyə ağarır? - Ağ tükü qoparmaq olmaz

Saçların ağarması təkcə yaşla əlaqəli dəyişikliklər səbəblərdən baş vermir. Bu, sağlamlıq problemləri ilə də bağlı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər saçların piqmentasiyaya cavabdeh olan melaninin itirilməsi səbəbindən ağardığını bildiriblər. Bu, qida çatışmazlığı və ya hər hansı bir xəstəlik

17 sentyabr 2021
.

Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI

Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə

13 sentyabr 2021
.

Oynaqlarınız ağrıyırsa, bunları yeyin

Hava dəyişiləndə sizin oynaqlarınız ağrımağa başlayırsa, onları düzgün "yedizdirməyə" çalışın. Bəzi qidalı maddələr, vitaminlər və minerallar oynaqlarımızın sağlamlığı üçün çox vacibdir. -a istinadən bu maddələrlə zəngin olan qidaları daha tez-tez qəbul etməyi məsləhət görür. - Zülal orqaniz

8 sentyabr 2021