Duzdan çox istifadənin insan sağlamlığına vurduğu saymaqla bitməyən ZƏRƏRLƏRİ...

Duzdan çox istifadənin insan sağlamlığına vurduğu saymaqla bitməyən ZƏRƏRLƏRİ...Hər gün duz – natriumun sutkalıq dozasının 1 qram belə artıq qəbulu və dozanın aşılması insanın bütün orqan və sistemlərinə zərbə vurur. Duz şəkərdən qat-qat qorxulu qatildir.

SONXEBER.AZ medicina.az-a istinadən duzun qara magiya kimi zərərləri barədə məlumatı təqdim edir.

Duzla bağlı el arasında da maraqlı inanclar var: duz dağıldısa, pis əlamətdir. Yeməyi bilmədən duzlu edibsə, deməli çox sevir. Duz insanı təmizləyir, duz orqanizmdə bir çox funksiyalar üçün vacibdir. Orqanizmdə bir qram da duz qalmasa insan ölə bilər.

Duzdan çox istifadə edən insan elə kənardan, xarici görünüşündən sezilir: onun bədəni şişmiş olur, gözlərinin altı torbalanır, kökəlir, ürək, böyrək xəstəliyi olur. Hətta artıq duz mədə xərçənginə də səbəb olur.

Mən yeməyə duz səpmirəm, şoraba yemirəm deyirsizsə, bilməlisiz ki, söhbət əlinizlə yeməyi duzlamaqdan getmir. Duz gündəlik, aylıq qəbul etdiyiniz qida məhsullarındadır və yavaş-yavaş toplanır: çörəkdə, kolbasada, ət məhsulunda, konservlərdə, fast fudda, souslarda, un məmulatlarında, yarımfabrikatlarda, pitsada – çox şeylərdə var.

Məsələn: kolbasa və pendirli buterbrodda artıq sutkalıq duz miqdarı var. Yeyib evə gəlib, bir də yeməyə duz qatıb qəbul edirsiz. Bir dilim pitsada 50% sutkalıq doza var. Bir çox souslarda 40% duz miqdarıdır.

Əgər qablaşdırılmış qida məhsullarının qutusunda qlutamat natrium, nitrit natriy, xlorid natrium sözləri varsa, bilin ki, bu əlavə olunmuş duzdur.

Qida məhsullarında duz bakteriyaların qarşısını almaq, müddətini uzatmaq və dadını yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur.

Duz daha çox yeməyə məcbur edir:

İndi adi günəbaxan tumlarına da duz qatılır. Duzlu qida yedikdən sonra, insan bir daha o qidanı istəyir, doymur. Duz yağın dadını gizlədir, ona görə toxluq hissi yaranmır. Orqanizmə beyindən doyma siqnalı gəlmir, fast-food qidalarını, kartof frini yedikdən sonra hələ də ac olmağınız bununla bağlıdır. Bu səbəbdən insanın sutkalıq kalorisi artır, o kökəlir, yeməyə pulu çox çıxır, qarın, ayaqlar, bel piylənir, beyin sönür.

Duzun zərəri: Böyrəklərdə kristal və daşlar

Natriumun artıqlığı sümüklərdən kalsiumu yuyur, sidikdə daha çox oksalat və ya fosfat kalsium yığılır. Onlardan kristallar hasil olunur, kristallar sidik kisəsi və böyrəklərdə çökür və zamanla daşa çevrilir.

Bu tip daşlar 80% xəstələrdə rast gəlinir. Son zamanlar uşaqlar və gənclərdə böyrək daşlarının artması hazır duzlu qidaların çoxalması ilə bağlıdır.

Təzyiqi yüksəldir

Natrium orqanizmdə mayeni saxlayır, durğunluq yaradır, hüceyrəətrafı ödem artır, damarlar qalınlaşır, qan dövranı artır, arteriyaralara təzyiq düşür. Bu zaman təzyiq yüksəlir və nəticəsi infarkt və ya insult olur.

Mədə xərçəngi yaradır

Bu da yeni məlumatdır və elmi tədqiqatlarda sübut olunub. Burda yenə də adi xörək duzunun yeməyə əlavə olunması yox, duzlu konserv və hisə verilmiş məhsulların çox yeyilməsi nəzərdə tutulur. Müntəzəm olaraq, məsələn həftədə 3-4 dəfə sosis, kolbasa, balıq konservi, qızardılmış duzlu qidalar yeyənlərdə mədə xərçəngi daha çox rast gəlinib.

Belə ki, natrium məsənin selikli qişasını zədələyir, onu iltihablandırır, getdikcə hüceyrələrdə distrofik dəyişikliklər olur. Duz mədədə amansız helikobakteriyanın də çoxalmasına zəmin yaradır. Bu da mədə xərçənginə gedən yoldur.

Bəs nə etməli?

- Gündəlik norma 2300 mq – bir çay qaşığı miqdarı duzdur. Kardoloqlar təzyiq və ürək xəstələrinə daha az – 1500 mq tövsiyyə edir. Bunu hesablaya bilib, duz qəbulunu tənzimləyə bilirsizsə, lap yaxşı, edə bilmirsizsə, nə yediyinizə diqqət edəcəksiz

- Qablaşdırılmış, etiketli qidalarda duz müxtəlif terminlərlə gizlədilərək yazılır. Miqdarına fikir verin.

- Hazır qidalar, konserv, kolbasa az alın, ümumiyyətlə yeməyin

- Təzə meyvə tərəvəz yeyin, onlarda da təbii duz var

- Kaliylə zəngin tərəvəzlər, meyvələr yeyin. Kaliy təzyiqi salır

- Duz əvəzinə salat və yeməklərə daha faydalı ədviyyatlar qatmağı təcrübə edin: reyhan, sarıkök, istiot, paprika və s.

- Salatlara zeytun yağı, limon suyu, balzamik sirkə əlavə etsəz, duza ehtiyac qalmayacaq

- Süfrəyə duz qoymayın ki, əliniz altında olub duzlamayasız

- Xörəyə minimum duz qatın, duzsuz alınmasına üzülməyin


Sonxeber.az Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 3225   Tarix: 04 yanvar 2020  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 055 3906818

Facebookda Paylaş

Unvan.az - elanlar sayti

DİGƏR MARAQLI XƏBƏRLƏR

İDMANÇI yeməyi – İdmanla məşğul olanlar üçün TƏBİİ TƏRKİB

Tərkibi:. Buğda cücərtisi, sibir jenşeni kökü, çiçək tozu, çörək otu toxumu, keçibuynuzu meyvəsi, darçın, arı südü, bal. Təsir xüsusiyyətləri: İdmançı yeməyi sınanılmış reseptlər əsasında həkim-fitoterapevt və apiterapevtlər tərəfindən hazırlanmış enerjini bərpa edən, metabolizmi sürətləndirən, mineral-vitami

6 aprel

Azyaşlı qızın sinəsindən yarım kiloqramlıq şiş çıxarıldı - Tibbdə nadir görülən hadisə

Türkiyədə yaşayan 12 yaşlı Suriyalı qız sinəsindən əməliyyat edilib.. . Sonxeber.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, döşündə yarım kiloqrama yaxın şiş olan azyaşlı cərrahiyyə əməliyatına götürülüb. Ümumi cərrah, uşaq cərrahı,plastik cərrah, patalogiya və radiologiya mütəxəssislərindən formalaşa

4 yanvar

İmmunitet zəifliyinin 10 əlaməti - Necə gücləndirməli?

İmmunitet bütün limfositlər, leykositlər, faqositləri immun sistem idarə edir. İmmunitet uşaq ikən formalaşır, əgər ciddi autoimmun xəstəliklər yoxdursa, immunitet əvvəldən dəyişməz olaraq qalır. Lakin müəyyən səbəblərdən zəifləyə bilər. Orqanizmin müqavimət qabiliyyətinin azalması immun sistemin işini

4 yanvar

Adi Alma sirkəsi bu dərdlərə dəvadır

Alma sirkəsi - çoxlu qiymətli mikroelementlərin (kalium, dəmir, maqnezium, kalsium, natrium kimi) və üzvi turşuların (alma, limon, sirkə) mənbəyi kimi faydalıdır.. Miedicina.az- bildirir ki, alma sirkəsi, tez parçalanmaya yağlar və karbohidratlar olan qidalarda maddələr mübadiləsinin sürətlənməsinə

3 yanvar

Xalis balı necə ayırd etmək olar? - QAYDA

Qışda soyuqdəymədən qorunmağın ən dadlı vasitələrindən biri də baldır. Lakin bizi çox vaxt bir problem narahat edir. Görəsən aldığım bal xalisdirmi?. . Publika.az xalis balı ayırd etməyin üsullarını təqdim edir.. . Balın arı şanı balı, şabalıd balı, pətək balı, şam balı, kəklikotu balı və s. növlər

1 yanvar

Ürəyin ən yaxın dostu - Fındıq

Fındığın bəlkə də bir neçə faydası haqqında məlumatınız var. Axşam.az bu dəfə adıçəkilən meyvənin heç vaxt eşitmədiyiniz faydalarını sadalayacaq:. 1. Tərkibindəki E vitamini sayəsində qırmızı qan hüceyrələrinin parçalanmasının qarşısını alır və beləliklə anemiya riskini minimuma endirir. Qan dövranın

1 yanvar

Toksinlərdən təmizləyən Sassi suyu - Resept

Bədəndə toplanan toksinlərdən və artıq çəkidən xilas olmağın bir çox formulu var.. . Axşam.az bu gün sizə amerikalıların sevimli detoks içkisi olan Sassi suyunu təqdim edəcək.. . Hazırlanması:. . 1 ədəd limon və 1 ədəd xiyar nazik şəkildə doğranır. 12 ədəd nanə yarpağı və 1 ç.q xırdalanmış zəncəfill

1 yanvar

Qışda hansı xətalar dərinin qırışmasını sürətləndirir? - Dermatoloqdan XƏBƏRDARLIQ

Soyuq havalarda bəzi səhvlər dəriyə zərər verə bilər!. . Sonxeber.az Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, dermatoloq Filiz Topaloğlu Dəmir həddən artıq isti duşun dəri üçün zərərli olduğunu açıqlayıb. Ekspert bildirib ki, soyuq hava dərinin qoruyucu qatını pozur və qurumasına səbəb olur:. . "Dər

31 dekabr 2019

Qidalanmada yol verdiyimiz 10 əsas səhv

Qida insan üçün enerji, fərəh və gümrahlıq mənbəyidir. Bir çoxları qidanı qaydasında qəbul etmək lazım olduğunu yaxşı başa düşürlər. Lakin bunun nə demək olduğunu əksəriyyəti bilmir. Qidanı qəbul edərkən yol verdiyimiz səhvlər həzm sistemi, hormonlar, beyin ilə bağlı sağlamlığa problemlər yaradır, artı

31 dekabr 2019