D vitamini koronavirusdan qoruyur? - Tanınmış dietoloq açıqladı

D vitamini koronavirusdan qoruyur? - Tanınmış dietoloq açıqladı"İmmun sistemi D vitaminindən bakteriya və viruslarda deşik açan antimikrob silahların yaranmasında istifadə edir".

Bunu Publika.az-a açıqlamasında həkim-dietoloq Nura Sadıqova deyib.

Həkim qeyd edib ki, D vitamininin əsas funksiyası bədəndəki kalsium və fosfatı nizamlamaqdır. Bu, sağlam sümüklər, dişlər, əzələlərin inkişafı və qorunması üçün əsasdır:

"Britaniyalı tədqiqatçılar iddia edirlər ki, vitamin D qida əlavələri hər il ölkədə üç milyondan çox insanı soyuqdəymə və ya qripdən qoruya bilər. Bu, günəş vitamini sağlam sümüklər üçün vacib olduğu qədər immun sistemi üçün də böyük rol oynayır. İngiltərə İctimai Sağlamlığı Təşkilatı (Public Health England - PHE) infeksiya ilə bağlı məlumatın hələ dəqiq olmamasını bildirməsinə baxmayaraq, qida əlavələrini məsləhət görüb. Qeyd olunub ki, vitaminin qəbulu sümük və əzələ sağlamlığı üçün nəzərdə tutulmalıdır.

Londonun "Queen Mary" Universitetindən olan komanda burun axma, qrip və pnevmoniya kimi xəstəliklərə səbəb olan tənəffüs yolu infeksiyalarını analiz edib. Ümumi olaraq tədqiqat göstərib ki, vitamin D əlavəsi qəbul edən 33 nəfərdən biri infeksiyaya yoluxmur.

Böyüklərdə D vitamini çatışmazlığı, kəskin sümük sızıltıları və əzələ ağrıları ilə müşayiət olunan osteomalyasiya əmələ gətirir. Lakin balans qorunmalıdır, çünki D vitamini kalsiumun yüksəlməsinə, bu da ürək və böyrək üçün problemlərə səbəb ola bilər".

Həkim-dietoloq koronavirusla mübarizədə kömək edə bilən məhsulların siyahısında birinci yerdə zəncəfil və sarımsağın gəldiyini deyib:

"Onlar təbii antibakterial xüsusiyyətə malikdir. Zəncəfilin tərkibində həmçinin böyük miqdarda askorbin turşusu, B, A qrupu vitaminləri, sink, kalsium və yod var. Bundan başqa, onun aktiv maddəsi olan qingerol iltihab proseslərini aradan qaldırmağa kömək edir və ağrıkəsici təsirə malikdir. Növbəti bitki isə sarıkökdür. Onun tərkibinə daxil olan kurkumin maddəsi güclü immunostimulyator və təbii antibiotik hesab olunur.

Siyahının üçüncü, dördüncü pilləsində isə giləmeyvələr və bal yerləşir. Giləmeyvələrdə çoxlu vitaminlər və antioksidantlar var. Keyfiyyətli bal isə ta qədimdən öz müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınır. Həmçinin C vitamini ilə zəngin qidalardan istifadə etmək məsləhət görülür. Bura sitrus meyvələri, quşüzümü, kivi, qara qarağat, çiyələk, itburnu, quş armudu, mərsin, çaytikanı, alma, xurma, kələm, bolqar bibəri və iri yarpaqlı göyərtilər daxildir. Bütün rəngli tərəvəzlər və dəniz kələmi də bu siyahıya aiddir. Onların piqmentləri (xlorofil, astaksantin, beta-karotin) antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və immuniteti gücləndirir".


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4344   Tarix: 14 may 2020  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti

Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları

9 sentyabr 2021
.

Oynaqlarınız ağrıyırsa, bunları yeyin

Hava dəyişiləndə sizin oynaqlarınız ağrımağa başlayırsa, onları düzgün "yedizdirməyə" çalışın. Bəzi qidalı maddələr, vitaminlər və minerallar oynaqlarımızın sağlamlığı üçün çox vacibdir. -a istinadən bu maddələrlə zəngin olan qidaları daha tez-tez qəbul etməyi məsləhət görür. - Zülal orqaniz

8 sentyabr 2021
.

Dördüncü dalğa nə zaman bitəcək? - Həkim açıqladı

El bir olsa, dağ oynayar yerindən. Dediklərimi etsəniz, 4-cü dalğa bu gündən etibarən ən azı sizin üçün bitəcək. Bir müddətlik restoranlara, alış veriş mərkəzlərinə, gəzməyə, qonaqlığa getməyin. Bütün günü orda-burda şəkil çəkdirib sosial şəbəkədə paylaşırsınız, 3 gün sonra da yazırsınız ki, mən də yoluxdum

13 sentyabr 2021
.

Koronavirusun simptomları dəyişdi

Böyük Britaniyadan verilən son hesabata əsasən, peyvənd edilən insanlarda koronavirusun fərqli simptomları onların dəyişdiyini göstərir. Burun axması, baş ağrısı, asqırma, boğaz ağrısı və qoxu itkisi son dövrün ən çox görülən 5 simptomu arasındadır və mütəxəssislər bu simptomları olan insanların peyvən

14 sentyabr 2021
.

Peyvəndləmə infeksion prosesin qarşısını ala bilir? - Həkim AÇIQLADI

Dəfələrlə demişəm və yenə də təkrar edirəm ki, COVID-19-a görə məktəblərin bağlanması, həftə sonları ictimai nəqliyyatın işləməməsi, ictimai obyektlərin bağlanması düzgün addım deyil. Ona görə ki, pandemiya 5-10 il davam edə bilər. Belə çıxır ki, həmin müddət ərzində məktəblər bağlı qalmalı, ictima

12 sentyabr 2021
.

Qızdırmanı salmağa tələsməyin!

Qızdırma müxtəlif səbəblərə görə qalxa bilər. -a istinadən bildirir ki, qızdırmanın əsas səbəblərindən biri soyuqdəymə və virus xəstəlikləridir. Belə qızıdırmadan qorxmaq lazım deyil. Əksinə qızdırmanın qalxması orqanizmə xəstəliklə mübarizə etməyə yadım edir, sağalmanı tezləşdirir. Belə ki, qızıdırm

17 sentyabr 2021
.

Koronavirusu yarım saatdan az müddətdə təyin etmək mümkün olacaq

COVID-19-u yarım saatdan az müddətdə yüksək dəqiqliklə aşkar edə biləcək cihaz hazırlanıb. İxtiranın müəllifi Rusiya Federal Tibbi və Bioloji Agentliyinin (FTBA) Fiziki və Kimya Tibb İnstitutundan olan rusiyalı mütəxəssislərdir. Bildirilir ki, cihaz virus antigeninin varlığını 27 dəqiqədə aşkarlayır

8 sentyabr 2021
.

Peyvənd olunanların sayı açıqlandı

Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 64 520 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan -a verilən məlumata görə, bir gündə birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 23286, ikinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 41234 nəfərdir. Ölkədə vurulan vaksinləri

11 sentyabr 2021
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

15 sentyabr 2021