Evdə kovid diaqnostikası apar - Yoluxub-yoluxmadığını özün təyin et
Hazırda bağırsaq virus xəstəliyi, mövsümi soyuqdəymə və qrip də olduğu üçün bu xəstəlikləri koronavirusdan fərqləndirmək çətinləşib.
Koronavirusu adi allergiyadan da fərqləndirən məqamları bilmək lazımdır.
Medicina.az evdə hər bir şəxsin əlamətlərə görə özünü koronavirus diaqnostikası edə bilməsi üçün metodları təqdim edir.
Koronavirus simptomları hər xəstədə az və ya çox, uzun və ya qısa olmaqla müxtəlif cür başlayır. Bir insan heç nə hiss etmədiyi halda, digərləri ilk gündən zəifləyir.
İstənilən virus xəstəliyində qızdırma, hərarət olmalıdır. Koronavirusda bu 37 dərəcədən başlayır.
Xəstəlik boğazda, burunda tutulma, yüngül öskürəklə başlayıb, sonra digər əlamətlərə keçir:
- Ağciyərlərdə ağırlıq, sıxılma, təngnəfəslik, tənəffüsdə çətinlik
- Əzələ. sümük ağrıları, bədənin sanki sınması hissi
- Baş ağrısı
- Kürəkdə ağrı
- Burun tutulma, axma
Son tədqiqatlar göstərib ki, birinci yüngül titrətmə gələ bilər, sonra digər əlamətlər qoşulur.
Koronavirusun nadir, az rast gəlinən simptomları:
- Mədə-bağırsaqdan başlayan kovid – ürəkbulanma, qusma, diareya, iştahın itməsi, qarında ağrı, pis qoxu
- Dəridə dəyişiklik – dəridə qırmızı səpkilər, qızartılar, qaşınma.
- Kovid barmaqları sindromu - əl-ayaq barmaqlarının ucları şişir, rəngi ağarır
- Gözlərdən – konyuktivit, yəni iltihab, gözlərin yanması, qaşınma, şişkinlik, qızartı, su axması
- Təfəkkür, beyinin qavramasının dəyişməsi – bu çox xəstələrdə yeganə simptom ola bilər. Daha çox yaşlı insanlarda olur. Xəstə danışa bilmir, deliriy baş verir, xəstə sayıqlayır.
Koronavirusu digər adeno və qrip virusundan fərqləndirən 3 cəhət budur: qrip qəfil başlayır və 3 gündən sonra simptomlar zəifləməyə başlayır.
Koronavirus isə əksinə asta-asta start götürüb, 3 gündən sonra kəskin mərhələyə keçə bilir.
Koviddə öskürək quru olur, nadir halda burundan çox su gəlmə və asqırıq olur. Qripdə isə burun, baş sanki su ilə doludur və burundan su axır, insan asqırır.
Qripdə dad və iybilmə itməsi nadir halda olur.
Allergiyadan fərqi odur ki, allergiyada sümük-əzələlər ağrımır, ümumi zəiflik, təngnəfəslik, əzginlik olmur, eləcə də hərarət 38-ə qalxmır./medicina.az
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı
Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu
14 sentyabr 2021Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...
Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın
15 sentyabr 2021Türkiyədə daha 259 nəfər koronavirus qurbanı oldu
Türkiyədə son sutkada COVID-19-dan 259 nəfər ölüb. xəbər verir ki, son sutkada 314 046 nəfər test edilib, onların 22 923-nün nəticəsi pozitiv çıxıb. Son 24 saatda COVID-19-dan 30 144 nəfər sağalıb
11 sentyabr 2021Arpa suyu - süd artıran vasitə
Dünyada anaların rəğbətini qazanan İsveçrəli əmizdirmə məsləhətçisi Hillary Jacobson süd artıran reseptləri ilə tanınmışdır. -ın Sağlamolun.az-a istinadən verdiyi xəbərə görə, mütəxəssis qeyd edir ki, onun tövsiyyə etdiyi reseptləri əmizdirdiyi dövrdə özünün süd azlığı çətinlikləri zamanı sınamışdır
8 sentyabr 2021Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİN
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. -ın məlumatına görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan bildirilib ki, gündəlik qida rasionunda super qidaların istehlakın
18 sentyabr 2021Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Ağıl dişi problemi - Kökündən çıxartmaq, yoxsa müalicə?
Stomatoloqların baş bəlası olan "Ağıl dişi" mövzusu hələ də mübahisəlidir:çünki bir çoxları onları lazımsız artıq bilib çəkdirməyi, digərləri isə saxlamağı vacib sayır. dişlərin içində ən çətini olan müdriklik dişləri haqqında pasiyentləri maraqlandıracaq 3 əsas məsələyə aydınlıq gətirir. Müdrikli
17 sentyabr 2021