Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər.

Sonxeber.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərinə təsirini - heyvan ətinin və ya onun bitki analoqlarının istehlakı ilə müqayisə ediblər.

Eksperiment üçün 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkməyən, lakin qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi ilə ona meylli olan 30-70 yaşlı 89 Sinqapur sakini cəlb edilib. Digər seçim meyarlarına piylənmə, ciddi xəstəliklər, siqaret vərdişləri və maddə asılılığının olmaması daxildir. Həmçinin, iştirakçılar xüsusi pəhrizlərə riayət etməməli, tədqiqatın nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etməməlidirlər.

Subyektlər təsadüfi olaraq 45 və 44 nəfərlik iki qrupa bölünüb. Bütün tədqiqatı müvafiq olaraq 42 və 40 nəfər tamamlayıb. Səkkiz həftə ərzində bir qrupdakı iştirakçılar adi proteinlə zəngin qidaları müəyyən miqdarda heyvan əti ilə, digər qrupda isə alimlər tərəfindən təmin edilən müvafiq bitki analoqları ilə əvəz etməli olublar. Eyni zamanda, digər protein məhsullarının istehlakını minimuma endirmək təklif edilib.

İştirakçılara öz yemək üsullarını və ədviyyatları seçmək imkanı verilib. Təcrübə zamanı təşkilatçılar ümumi pəhrizə nəzarət ediblər və subyektlər dörd dəfə onlara əvvəllər saxlamağı öyrətdikləri üç günlük qida gündəliklərini təqdim ediblər.

Tədqiqat zamanı könüllülərin qan təzyiqi də ölçülüb və kardiometabolik parametrlər, o cümlədən lipid və lipoproteinlər, qlükoza, insulin, fruktozamin, C-reaktiv zülal və digər biomarkerlər qan testləri vasitəsilə izlənib.

Təcrübənin əvvəlində və səkkizinci həftəsində nəzarət venoz qan nümunələrinin nəticələrinə əsasən, tədqiqatçılar heyvan ətinin istehlakı ilə müqayisədə bitki əsaslı ət analoqlarına keçidin sağlamlığa heç bir aydın faydasını tapmayıblar. Hər iki pəhriz nümunəsi zamanla daha sağlam fruktozamin və HOMA-β səviyyələri ilə əlaqələndirilib.

Qan təzyiqinin və qanda qlükoza səviyyəsinin monitorinqi göstərib ki, müntəzəm ət pəhrizi bu sağlamlıq parametrlərinə nəzarət etməkdə daha effektivdir. Ət qrupunda daha yaxşı glisemik indeks nəticələri, ehtimal ki, bitki əsaslı ət qrupu ilə müqayisədə daha az karbohidrat qəbulu və daha çox protein qəbulu ilə əlaqədardır.

Sinqapur tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər ki, 8 həftəlik sınaqdan sonra, bitki əsaslı ət analoqları kardiometabolik sağlamlıq üçün daha çox fayda verməyib.


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 631   Tarix: 14 aprel 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Hansı hava şəraitində insult riski artır?

Alimlər müəyyən ediblər ki, isti hava şəraitində uzun müddət yüksək temperaturun təsirinə məruz qalmaq kəskin işemik insult riskini artırır. Tədqiqat zamanı 2019-2021-ci illərdə kəskin işemik insult keçirmiş Çindən olan 82 min xəstənin məlumatları təhlil edilib. Alimlər xəstələrin yaşı, pis vərdişləri

3 mart
.

Həkimlərdən təhlükəli ağrıkəsicilər barədə XƏBƏRDARLIQ

Dəri prosedurları zamanı istifadə edilən tərkibində lidokain olan ağrıkəsicilər qıcolma və ürək problemlərinə səbəb ola bilər. Bu barədə ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasına (FDA) məlumat verib. Lidokainli kremlər, gellər, spreylər və sabunlar mikrodermabraziya, lazer epilyasiyası, tatuaj və pirsin

7 aprel
.

Diz-oynaq ağrılarında nəyə diqqət etməliyik? - VİDEO

Baku TV-də yayımlanan "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı efirə gedib. Verilişin budəfəki sayında artroz və bud-çanaq oynağının zədələnməsi, uşaqlarda serebral iflic kimi mövzular müzakirə olunub, eləcə də sümükləri gücləndirməyə kömək edən üsullardan bəhs olunub. Proqramın qonağı cərrah

24 mart
.

Keratinin qorxunc fəsadından danışan dermotoloq: "Demək olar ki, zəhərdir" - VİDEO

Son vaxtlar saçlarını keratin etdirən xanımların sayı artıb. Tez-tez müraciət edilən saç düzləşdirmə prosedurunun orqanizmə bir çox zərərləri var. Keratinin tərkibində müəyyən kimyəvi maddələr olur ki, bu da orqanizmdə fəsadlara yol açır. xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı "Günə doğru" verilişin

17 aprel
.

Arzuolunmaz tüklərdən qurtulmağın YOLLARI

Bədənimizi qoruyan tüklər bəzən arzuolunmaz ola bilər. Xüsusilə üz, qol və çənə kimi nahiyələrdə olan tüklər həyatımızda narahatlıq yaradır. Tüklərini ülgüclə götürmək istəməyənlər onu ağartmaqla bu problemdən xilas ola bilərlər. Burada tük ağartma üsulları işə yarayır. Hidrogen peroksid tükləriniz

14 aprel
.

Bişmiş qarğıdalının orqanizmə 12 faydası – Bu xəstəliklərdə effektivdir

Qarğıdalı insanın yetişdirdiyi ən faydalı bitkilərdən biridir. Amerika, Avropa və Rusiyada qarğıdalı yetişən kimi onu müxtəlif variantlarda bişirib süfrəyə qoyurlar və ailəlikcə yeyirlər. Qarğıdalının faydaları və zərərləri barədə ətraflı məlumat almaq üçün məqaləni oxuyun. Bizdə isə qarğıdalı az xörəkd

23 mart
.

Səs tellərində problem olan insanlar bunun sayəsində danışa biləcəklər - FOTO

Artıq səs telləri zədələnən insanlar da danışa biləcəklər. Kaliforniya Universitetinin (ABŞ) Biomühəndislik Departamentinin alimləri bunun üçün insanın boynuna yapışdırılan xüsusi cihaz hazırlayıblar. Sözügedən qurğu boğaz əzələlərinin hərəkətlərini nitqə çevirmək qabiliyyətinə malikdir və insana sə

17 mart
.

Qan təzyiqini tez aşağı salmaq üçün SADƏ ÜSUL

Mütəxəssislər ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağın və qan təzyiqini azaltmağın yollarını açıqlayıblar. Hər hansı orta fiziki fəaliyyət qan təzyiqini azaltmağa və eyni zamanda ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Ancaq son məlumatlara görə, ürək sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıran xüsus

7 aprel
.

Rənglər sağlamlığınızın qeydinə qalır

Yeməklərdəki rəngarənglik iştahanı artırır. Elə buna görə də aşpazlar yemək hazırlayarkən daha çox tərəvəzdən istifadə etməyə çalışırlar. Axşam.az xəbər verir ki, tərəvəzlərdəki rəngarənglik sağlamlığa da xeyirlidir. Bənövşəyi. Bu rəngdə olan tərəvəzlər sinir sisteminin sağlamlığı üçün yaxşıdır. Bu rən

30 mart