Mədə-bağırsaq üçün ən faydalı 10 ƏRZAQ açıqlandı - Prebiotik təsirli

Mədə-bağırsaq üçün ən faydalı 10 ƏRZAQ açıqlandı - Prebiotik təsirliBağırsaqların normal mikroflorası insan sağlamlığında çox böyük rol oynayır. Bağırsaqlarda yaşayan faydalı mikroorqanizmlər həzm proseslərində aktiv iştirak edir, immun və sinir sisteminin normal işləməsində böyük rol oynayır.

Bu səbəbdən bağırsaqların mikroflorasının sağlam olması hər zaman diqqət etmək lazımdır. Qeyri-sağlam qidalanma, xroniki streslər, bəzi dərmanların qəbulu, bəzi xəstəliklər mikrofloranı pozur.

Bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları qidalandırmaq üçün qidalanmanızda daim prebiotik təsirli təbii qidalar olmalıdır. Bu qidalar onların tərkibində olan liflərin sayəsində bağırsaqlarda faydalı mikrofloranın artmasını təmin edir. Prebiotik təsirli qidalar bunlardır:

- Alma pektinlə zəngindir. Bu maddə bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların artmasını sürətləndirir.

- Banan – 7% sutkalıq doza lif tərkiblidir.

- Çia toxumları - 2 qaşıq toxumda sutkalıq tələbatın 40% qədər lif var. Qanda şəkəri tənzimləyir.

- Yulaf – bağırsaqda problemi olanlar səhər yulaf yeməyə başlasın.

- Soğan – zərərli bakteriya və göbələyi məhv edir

- Sarımsaq – qanda şəkəri, xolesterini salır, təbii antioksidantdır.

- Nut – noxud – fol turşusu və dəmirlə zəngindir

- Qulançar – bağırsaqlar, qaraciyər, qan üçün vacibdir. /Medicina.az


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 5672   Tarix: 04 yanvar 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

Qış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?

Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada

27 noyabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Gənclər üçün oturaq həyat tərzinin gizli təhlükələri müəyyən edildi

Uzun müddət oturmaq və idmanın olmaması sağlam gənclərdə belə tarazlığı poza və yerişi dəyişdirə bilər. Bu, ABŞ tədqiqatçılarının 18-35 yaş arası 133 könüllüdən məlumatları təhlil etdikdən sonra gəldiyi nəticədir. Qaynarinfo xəbər verir ki, nəticələr "Applied Sciences" (AS) jurnalında dər

26 noyabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28 noyabr
.

Yoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldan QİDALAR

Britaniyalı cərrah Karan Racan kolon xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan əlçatan və ucuz qidaların adını açıqlayıb. Həkim gündəlik rasionda süd məhsulları, çia toxumu, yarpaqlı göyərti və ümumilikdə kalsiumla zəngin məhsullara yer verilməsinin 17 faiz daha az xərçəng riski yaratdığını bildirib

16 noyabr
.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

3 dekabr
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

22 noyabr