Beş saatlıq yuxunun sağlamlıq üçün fəsadları açıqlandı
London Universitet kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, gecə beş saatdan az yatmaq bir çox xəstəliklərin, o cümlədən xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.
Sonxeber.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Alimlərin işi "PLOS: Medicine" adlı jurnalda dərc olunub.
Araşdırmada 50-70 yaş arası 8 min könüllü iştirak edib. İştirakçıların sağlamlığı və vərdişləri 25 il ərzində izlənilib.
Alimlər işin gedişində müəyyən ediblər ki, gündə 5 saatdan az yatan insanlarda gecə 7 saatdan çox yatanlarla müqayisədə ürək xəstəlikləri, xərçəng və şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalı 20% çoxdur. Yaşı 50-dən yuxarı olan könüllülərdə eyni anda iki və ya daha çox xroniki xəstəliyə tutulma riski 30-40%, xroniki xəstəliklərdən ölüm riski isə 25% artıb.
Alimlərin fikrincə, onların araşdırması insan sağlamlığı üçün adekvat yuxunun vacibliyini vurğulayır. Onlar həmçinin yaxşı yuxu şəraitinə diqqət yetirməyin önəml5 olduğunu bildirib. Yəni yatmazdan bir neçə saat əvvəl telefondan istifadə etməyin, axşam yeməyində ağır yemək yeməyin, həmçinin yatmaq üçün rahat yer hazırlayın.
Nuranə
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1219 Tarix: 20 oktyabr 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrHəzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək
Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat
28 noyabrAzərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
1 dekabrYarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq
Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. -a istinadla xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallara diqqət yetirmək lazımdır:. Laktoza İntoleransı. Qatıqdakı laktoza bəz
20 noyabrQəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24 noyabrDərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23 noyabr