Dietoloqdan Yeni il üçün MƏSLƏHƏTLƏR – Bunu etməyin

Dietoloqdan Yeni il üçün MƏSLƏHƏTLƏR – Bunu etməyin"Yeni il ərəfəsində çox yeməmək üçün bütün günü ac qalmaq lazım deyil"

Lent.az xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Evgenia Beluqa müsahibəsi zamanı deyib.

Hər şeyi bir anda yemək istəyi çox vaxt həddindən artıq yemək, şişkinlik və artıq çəki artımına səbəb olur.

"Yeni il ərəfəsində özünüzü pis hiss etməmək və etdiklərinizdən peşman olmamaq üçün, ilk növbədə, gün ərzində ac qalmamalısınız. Bir çox insanlar, bayram öncəsi təlaş içində, boş bir mədə və ac gözlərlə masa arxasında oturaraq səhər yeməyi və nahar yeməyi unudurlar. Bunu etməməlisiniz. Çünki axşam yemək yeyərkən toxluğu hiss etmək çətin olacaq və hər şeyi çox miqdarda yemək istəyəcəksiniz", -deyə dietoloq izah edib.

Yeni il menyusunu nəzərdən keçirmək vacibdir:

"Sevdiyiniz yeməklərdən tamamilə imtina etməməlisiniz. Hər hansı sərt məhdudiyyətlər gec-tez pozulmalara və çəki artımına səbəb olacaq. Lakin mayonezli salatlarla ət bifşteks yemək pis fikirdir. Əvvəlcədən balanslaşdırılmış bir menyu tərtib etmək və gündə neçə qram zülal, yağ və karbohidrat yemək lazım olduğunu təxminən başa düşmək daha yaxşıdır. Menyuya həm klassik bayram yeməkləri, həm də lif, vitamin və minerallarla zəngin olan daha sağlam yeməklər daxil ola bilər. Məsələn, xəz altı siyənəkdən və Olivier salatından birini seçib, digərini liflə zəngin yaşıl salatla əvəz etmək daha məsləhətdir", - deyə həkim tövsiyə edib.

Özünüzü həddən artıq yeməkdən qorumağın başqa bir yolu adi Yeni il yeməklərinizi bir az daha sağlam etməkdir.

"Salatlarda mayonez əvəzinə bitki yağı / limon suyu / sirkə / xardaldan istifadə edin. Sandviçlərə əla alternativ bir boşqab deli ət və ya dəniz məhsulları olardı. Kartof, düyü və digər karbohidratlı yan yeməkləri tərəvəz və ya paxlalılar (qarabaşaq, lobya, noxud, mərcimək) ilə əvəz edin: onlar orqanizm üçün lazım olan vitaminlər, minerallar və liflə zəngindirlər. Tortlar, xəmir məmulatları, konfetlər və digər yeni il şirniyyatları yüksək kalorili və yüksək karbohidratlıdır. Şirniyyatları şəkərsiz və unsuz PP desertləri ilə əvəz etmək olar, tortlar və xəmirləri isə aşağı kalorili dadlandırıcı olan allulozadan istifadə etməklə hazırlamaq olar", - deyə ekspert bildirib.

Həkim bildirir ki, hətta belə yeməklər də normada yeyilməlidir.

"Boşqabınıza mümkün qədər çox yemək qoymağa çalışmamalısınız. Salatlardan birinin kiçik bir hissəsi ilə başlayın, sonra qısa bir ara verin və qəlyanaltılara keçin. Bundan sonra birbaşa isti yeməyə getməyin, yeməyin həzm olunmasına vaxt verin. Bundan əlavə, fiziki fəaliyyət haqqında unutmamaq vacibdir. Bu, mədə-bağırsaq traktından qidanın keçmə sürətini artırır. Təmiz havada gəzmək, xizək sürmək, idman etmək və digər fəaliyyətlər ziyafətdən sonra sağalmağınıza kömək edəcək və bayramda həddən artıq qidalanmanın nəticələrini azaldacaq", - deyə o, yekunlaşdırıb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 794   Tarix: 27 dekabr 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Sirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir

Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin

17 noyabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab

Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini

30 noyabr
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24 noyabr
.

Gecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır

Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir

22 noyabr
.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari

30 noyabr
.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29 noyabr
.

Hər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil

Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadə­sinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ

24 noyabr
.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr