Dietoloqdan Yeni il üçün MƏSLƏHƏTLƏR – Bunu etməyin

Dietoloqdan Yeni il üçün MƏSLƏHƏTLƏR – Bunu etməyin"Yeni il ərəfəsində çox yeməmək üçün bütün günü ac qalmaq lazım deyil"

Lent.az xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Evgenia Beluqa müsahibəsi zamanı deyib.

Hər şeyi bir anda yemək istəyi çox vaxt həddindən artıq yemək, şişkinlik və artıq çəki artımına səbəb olur.

"Yeni il ərəfəsində özünüzü pis hiss etməmək və etdiklərinizdən peşman olmamaq üçün, ilk növbədə, gün ərzində ac qalmamalısınız. Bir çox insanlar, bayram öncəsi təlaş içində, boş bir mədə və ac gözlərlə masa arxasında oturaraq səhər yeməyi və nahar yeməyi unudurlar. Bunu etməməlisiniz. Çünki axşam yemək yeyərkən toxluğu hiss etmək çətin olacaq və hər şeyi çox miqdarda yemək istəyəcəksiniz", -deyə dietoloq izah edib.

Yeni il menyusunu nəzərdən keçirmək vacibdir:

"Sevdiyiniz yeməklərdən tamamilə imtina etməməlisiniz. Hər hansı sərt məhdudiyyətlər gec-tez pozulmalara və çəki artımına səbəb olacaq. Lakin mayonezli salatlarla ət bifşteks yemək pis fikirdir. Əvvəlcədən balanslaşdırılmış bir menyu tərtib etmək və gündə neçə qram zülal, yağ və karbohidrat yemək lazım olduğunu təxminən başa düşmək daha yaxşıdır. Menyuya həm klassik bayram yeməkləri, həm də lif, vitamin və minerallarla zəngin olan daha sağlam yeməklər daxil ola bilər. Məsələn, xəz altı siyənəkdən və Olivier salatından birini seçib, digərini liflə zəngin yaşıl salatla əvəz etmək daha məsləhətdir", - deyə həkim tövsiyə edib.

Özünüzü həddən artıq yeməkdən qorumağın başqa bir yolu adi Yeni il yeməklərinizi bir az daha sağlam etməkdir.

"Salatlarda mayonez əvəzinə bitki yağı / limon suyu / sirkə / xardaldan istifadə edin. Sandviçlərə əla alternativ bir boşqab deli ət və ya dəniz məhsulları olardı. Kartof, düyü və digər karbohidratlı yan yeməkləri tərəvəz və ya paxlalılar (qarabaşaq, lobya, noxud, mərcimək) ilə əvəz edin: onlar orqanizm üçün lazım olan vitaminlər, minerallar və liflə zəngindirlər. Tortlar, xəmir məmulatları, konfetlər və digər yeni il şirniyyatları yüksək kalorili və yüksək karbohidratlıdır. Şirniyyatları şəkərsiz və unsuz PP desertləri ilə əvəz etmək olar, tortlar və xəmirləri isə aşağı kalorili dadlandırıcı olan allulozadan istifadə etməklə hazırlamaq olar", - deyə ekspert bildirib.

Həkim bildirir ki, hətta belə yeməklər də normada yeyilməlidir.

"Boşqabınıza mümkün qədər çox yemək qoymağa çalışmamalısınız. Salatlardan birinin kiçik bir hissəsi ilə başlayın, sonra qısa bir ara verin və qəlyanaltılara keçin. Bundan sonra birbaşa isti yeməyə getməyin, yeməyin həzm olunmasına vaxt verin. Bundan əlavə, fiziki fəaliyyət haqqında unutmamaq vacibdir. Bu, mədə-bağırsaq traktından qidanın keçmə sürətini artırır. Təmiz havada gəzmək, xizək sürmək, idman etmək və digər fəaliyyətlər ziyafətdən sonra sağalmağınıza kömək edəcək və bayramda həddən artıq qidalanmanın nəticələrini azaldacaq", - deyə o, yekunlaşdırıb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 653   Tarix: 27 dekabr 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

105 yaşlı qadın uzunömürlülüyün sirrini verdi: Hər səhər mütləq bunu edirəm

Ötən ay 105 yaşını qeyd edən Deyzi Teylor uzunömürlülüyün sirrini bölüşüb. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Taylor "Bu qədər yaşayacağımı heç vaxt təxmin etməzdim" - deyərək sağlamlığını hər səhər yoqa ilə məşğul olmağa borclu olduğunu bildirib. 25 nəvəsi olan qadın hər gün yuxuda

9 dekabr
.

Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir

Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc

11 dekabr
.

Bu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir

Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər

2 dekabr
.

Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?

Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad

8 dekabr
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr
.

Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?

"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri

7 dekabr
.

Lazer epilyasiyası xərçəng yaradır?

Lazer epilyasiyası ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, düzgün şəkildə və sertifikatlı mütəxəssislər tərəfindən həyata keçirildikdə, lazer epilyasiyasının xərçəngə səbəb olması barədə heç bir sübut yoxdur. xəbər verir ki, lazer epilyasiyası dərinin səthində yerləşən tükləri yox etmək üçün işıq enerjisində

7 dekabr
.

"Emosiyalarını kontrolda saxlaya bilməyən insan, sağlam insan hesab olunmur" - Samirə Bağırova

Günümüzdə 5 insandan 4-nün əsəb xəstəsi olduğunu görə bilirik. Hətta ən sadə məsələlərdə belə əsəbləşib özlərindən çıxa bilən insanlar var. Bu hal niyə yaranır və belə insanlara hansı müalicə üsulu vacibdir? Bəzən belə fikir də səsləndirirlər ki, əsəbləşdikdə onu səsli şəkildə, bağıraraq bildirmək insan

21 noyabr
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa

1 dekabr