Alimlər yuxu üçün zərərli və faydalı qidaların adlarını açıqlayıblar
Pəhrizdə meyvə və digər qidaların olmaması yuxu keyfiyyətinin pisləşməsinə və onun müddətinin qısalmasına səbəb ola bilər.
Alimlərin bununla bağlı araşdırması "The Conversation"da dərc olunub.
ABŞ alimləri 5 il ərzində aparılan sorğuların məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, kifayət qədər meyvə, tərəvəz, paxlalılar qəbul etməyən insanların yuxu müddəti daha az olur. Tədqiqatçılar sonra 21-30 yaş arası 1 000 mindən çox insan üzərində ayrıca təhlil aparıblar. Onlayn təlimat vasitəsilə onlara meyvə və tərəvəz istehlakını artırmağa kömək edilib. Pəhrizlərini dəyişdirməyi bacaranlar üç aydan sonra yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşdığını və yuxusuzluq əlamətlərinin azaldığını bildirdilər.
Tədqiqatların müəllifləri həmçinin digər araşdırmaların sağlam qidalanma ilə daha yaxşı yuxu keyfiyyəti arasında əlaqə olduğunu qeyd ediblər. Aralıq dənizi pəhrizi buna ən yaxşı sübutdur. O, bitki qidaları, zeytun yağı, dəniz məhsulları ilə zəngindir, qırmızı əti və əlavə şəkəri minimum səviyyədə saxlayır.
Yağlı balıq, süd məhsulları, kivi, giləmeyvə (albalı, çiyələk və qaragilə), qoz və badam, banan da yuxu üçün faydalarını göstərib. Onların istehlakının təsirlərindən biri beyində yuxu-oyanma dövrlərinin mühüm tənzimləyicisi olan melatonin istehsalının artmasıdır.
Liflə zəngin qidalar (lobya və yulaf əzməsi) və bəzi zülal mənbələri, xüsusən triptofan amin turşusu yüksək olanlar (məsələn, quş əti) də yuxunun yaxşılaşmasına kömək edir. Faydalı ola biləcək fərdi qida maddələrinə maqnezium, D vitamini, dəmir, omeqa-3 yağ turşuları və manqan daxildir.
Bəzi qidalar yuxu keyfiyyətini poza bilər. Burger, kartof qızartması yuxunun mühüm mərhələsini azalda bilər. Ağ çörək və makarondan alınan təmizlənmiş karbohidratlar tez həzm olunur. Onları axşam yeməyində istehlak etmək gecə aclıqdan oyanmağa səbəb ola bilər.
Qeyd edilir ki, alkoqolun ilkin sakitləşdirici təsiri yuxuya getməyi asanlaşdırsa da, yuxu rejimini pozur, gecə oyanmalarının sayını artırır. Yatmazdan altı saatdan az əvvəl kofein içmək də yuxuya getməyi çətinləşdirə bilər, çünki o, sizi yuxulu edən adenozin hormonunu bloklayır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Sirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir
Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin
17 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrNiyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrAllergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24 noyabrGecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır
Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir
22 noyabr2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq
Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari
30 noyabrMutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər
Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər
29 noyabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabr