Alimlər Parkinson xəstəliyinin genetik səbəbini tapıblar
Florida Dövlət Universitetinin amerikalı nevroloqları Parkinson xəstəliyinə səbəb olan genetik mutasiya aşkar ediblər.
Tədqiqat The Lancet Neurology (TLN) elmi jurnalında dərc olunub.
Parkinson xəstəliyi davamlı olaraq irəliləyən neyrodegenerativ hərəkət pozğunluğudur. O, hərəkətsizliyə və tez-tez demensiyaya səbəb olur, insanın fəaliyyət qabiliyyətini tədricən pozur. Hazırda bu diaqnozun müalicəsi yoxdur, lakin onun gedişatını yavaşlatmaq olar.
Alimlərin fikrincə, bu gün 92-dən çox DNT bölməsi məlumdur ki, onlarda potensial olaraq xəstəliklə əlaqəli 350-yə yaxın gen var. Bununla belə, bu genlərin hər birinin ayrı-ayrılıqda öyrənilməsi əhəmiyyətli nəticələr vermir, çünki onların Parkinson xəstəliyinin inkişafına fərdi töhfəsi minimaldır.
Komanda yeni analiz metodundan istifadə edərək "RAB32 Ser71Arg" adlı gendə yeni genetik mutasiya müəyyən edib. O, Kanada, Fransa, Almaniya, İtaliya, Polşa, Türkiyə, Tunis, ABŞ və Böyük Britaniya da daxil olmaqla, dünyada 13 insanda insanda aşkar edilib.
Araşdırma nəticəsindən məlum olub ki, "RAB32 Ser71Arg" mutasiyasının bütün daşıyıcıları hamısı uzaq qohumdur. Tədqiqatçıların müəyyən etdiyi hər bir yeni gen Parkinson xəstəliyini proqnozlaşdırmaq və qarşısını almaq qabiliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə təkmilləşdirə bilər.(oxu.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrTünd şokoladın xeyri
Tünd şokoladın tərkibində olan flavonoidlərin ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və insult riskini azaltdığı sübut edilib. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu barədə məlumat Birmingem Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmada öz əksini tapıb. Mütəxəssislər tünd şokoladın tərkibind
27 noyabrDərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23 noyabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrSəhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
9 dekabrDondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
23 noyabrÜrək xəstəliyi və qalxanvari vəzi arasında əlaqə tapıldı
Almaniyalı tədqiqatçılar tiroid xəstəliyinin aritmiya kimi ciddi ürək problemləri riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Cardiovascular Medicine" jurnalında dərc olunub. Qalxanabənzər vəzi enerji səviyyəsini, bədən istiliyini, çəkisin
9 dekabr