Tərkibində təhlükəli qatqılar olan süfrəmizin "bəzəyi" - ARAŞDIRMA

Tərkibində təhlükəli qatqılar olan süfrəmizin "bəzəyi" - ARAŞDIRMA"Üç ağ" - duz, şəkər, undan uzaq durun deyirlər. Lakin məhz bu məhsulların Azərbaycanda istehsal və istehlakının artmasının şahidi oluruq. Məsələn, fevral ayında açıqlanan rəqəmlərə görə, ölkədə şəkər istehsalı 25 faiz artıb. Dövlət Statistika Komitəsinin apreldə açıqladığı rəqəmlərdə isə duz istehsalının 13 faiz artdığı məlum olur. Komitənin məlumatına görə, 2024-cü ilin yanvar-mart aylarında 19 min 342,6 ton duz istehsal edilib. Bu, 2023-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisədə 2 174,3 ton çoxdur. Hətta 2024-cü ilin 1 aprel tarixinə hazır məhsul ehtiyatı olmayıb.

"Kaspi" qəzeti mövzu ilə bağlı məqalə dərc edib.

Duz dağına dönən ömrümüz

Maraqlıdır, artımın səbəbi nədir? Ən əsası, dünyada əksər insanların duzdan imtina etməyə, yaxud istifadəni azaltmağa çalışdığı halda bizim duz sevgimiz nədən qaynaqlanır?

Duz sevgimiz hətta atalar sözləri, məsəllərdə də özünü büruzə verir. Məsələn, "aşın tamı duz ilə, adamı tanı söz ilə", yaxud, "ömrün duz dağına dönsün", - deyirik. Həmçinin atalarımız deyir ki, "adamı tanımaq üçün onunla bir pud duz yemək lazımdır". Yəni bir adamla 16 kiloqram duz yeməliyik ki, onun necə insan olduğunu bilək.

Rəqəmlərin artmasında vergi xidmətinin rolu var

Mütəxəssislər duz istehsalının artımını ixrac və ölkədə duza olan tələbatın artması ilə əlaqələndirirlər. İqtisadçı Fuad İbrahimov "Kaspi" qəzetinə açıqlamasında bildirdi ki, əvvəllər duz yığımı kortəbii şəkildə baş verirdi, indi isə iqtisadi dövriyyəyə cəlb edilir, rəsmi şəkildə istehsal olunur: "Bəzi duz yataqlarından istifadə olunmurdu. İndi həmin yataqlar iqtisadi dövriyyəyə cəlb edilirlər. Bundan əlavə, əvvəlki dövrlərə nəzər salsaq, uçotun istehsal prosesindəki vəziyyəti indiki kimi deyildi. Uçot prosesi sağlamlaşır və bu da statistikada özünü göstərir. Rəqəmlərin artmasında vergi xidmətinin xüsusi rolu var".

Mütəxəssis vurğulayır ki, duz bazarında heç vaxt defisit olmur. Tələbat nədirsə, o da istehsal edilir: "Duz istehlakı bazarı elədir ki, nə qədər lazımdırsa, o qədər istehsal olunur. İstehlakla yanaşı, nəzərə almaq lazımdır ki, idxal da edirik. Bu səbəbdən rəqəmlərin artması normaldır".

Duz sevən xalq olsaq da...
Duz sevən xalq olsaq da, onun orqanizmə olan zərərləri danılmazdır. "Üç ağdan uzaq durun" deyimi boşuna yaranmayıb. Zərərli qidalar siyahısında duz ilk üçlükdədir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, duz yalnız təzyiqi qaldırması ilə məşhur deyil, xüsusilə təmizlənmiş duz insan sağlamlığına ciddi təhlükə yaradır.

Sənaye mühəndisi Sayat Quliyeva deyir ki, qida rasionumuzdakı natrium mənbəyi olan duz insan orqanizmində maye balansını tənzimləməkdə mühüm rol oynayır. Mütəxəssisin sözlərinə görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) insanların gündə beş qramdan az duz istehlak etməsini tövsiyə edir: "Natrium xlorid insan orqanizmində sintez olunmayan tək mineraldır ki, insan onu duz vasitəsilə alır. Bədənimizdə duza mineral azlığı, yaxşı qidalanmama, tərləmə, dad alma hissinin yaranmaması, stress və yorğunluq zamanı ehtiyac yaranır. Bununla yanaşı, içdiyimiz suların tərkibində yod çatışmazlığı mövcuddur. Bu çatışmazlıq qalxanabənzər vəzlərin xəstəliyini yaradır. Yodlaşdırılmış duzlar isə belə halların qarşısını almaqda kömək edir. Bu səbəbdən ÜST duzun yodlaşdırılmasını dünyada yod çatışmazlığının qarşısının alınması üçün əhəmiyyətli səhiyyə strategiyası hesab edib".

Hipertoniya, insult, böyrək xəstəlikləri, artıq çəki...

Mütəxəssis deyir ki, qida sənayesində məhsulun keyfiyyət xüsusiyyətləri və istehlakçı tərəfindən qəbul edilməsi tərkibindəki duzun miqdarı ilə bağlıdır: "İşlənmiş qidalar, ət məhsulları (kolbasa, sosiska və s.), duzlu çərəzlər (çipslər, krekerlər, duzlu fıstıq, günəbaxan tumları və s.), pendir və başqalarını buna nümunə göstərmək olar. Duzun istifadəsi nəinki qida istehsalında geniş yayılıb, günümüzdə fərqli sahələrdə, dəriçilikdə, maldarlıqda, sutəmizləmə sistemlərində istifadə edilir. Bu səbəbdən istehsalın artması normaldır".

Zərərlərinə gəldikdə isə mühəndis deyir ki, hazırda duzun rəflərdəki ömrünü uzatmaq üçün istehsalda qatqılardan istifadə edilir: "Duz orqanizmdə maye balansını tənzimlədiyi üçün həddindən artıq qəbulu bədənimizdə maye artıqlığına səbəb ola bilər ki, bu da üzdə, əllərdə, ayaqlarda şişkinlik yaradır. Eyni zamanda, insan orqanizmində yüksək qan təzyiqi (hipertoniya), insult kimi ürək-damar, böyrək xəstəlikləri, artıq çəki kimi bir sıra problemlərə səbəb olur. Bununla yanaşı, hazırda duzun rəflərdəki ömrünü uzatmaq, nəm çəkmə səbəbindən yaranan topalanma, bərkimə və s. problemlərin qarşısını almaq üçün qida əlavələrindən istifadə edilir. Bunlardan ən geniş yayılan E173 (Alüminium hidroksid) və E171 (Titanium dioksid) kodu ilə tanınan qatqılardır. Bu qatqılar nəm çəkməyə qarşı istifadə olunur və təhlükəli qida əlavələri qrupuna aiddirlər".

Hansı duzlardan istifadə etməliyik?

S.Quliyeva bildirir ki, duzun istehlakında keyfiyyətinə görə daş və bişirilmiş duz daha əhəmiyyətli hesab edilir: "Himalay duzu və rafinə edilməmiş qaya duzunu nümunə göstərmək olar. Bəzən insanlar duz miqdarının azaldılması məqsədilə dadlandırıcı olaraq duzun əvəzinə yeməklərdə ətirli ot, limon suyu, şərab, sirkə kimi əlavələrdən də yararlanırlar".

Son olaraq, həkimlər tövsiyə edirlər ki, yuxarıda sayılan təhlükələrdən qorunmaq üçün süfrələrdən duzqabılar çıxarılmalı, yeməklərdə bərk, təhlükəsiz, keyfiyyətli və təmiz qaya duzundan istifadə edilməlidir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 650   Tarix: 04 may 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

"Meymunlar planeti" gerçək oldu: bir kəndi işğal etdilər

Hindistanın Cammu və Kəşmir bölgəsində "Meymunlar planeti" filmlərinin süjeti gerçəkləşib. Aqressiv makakalar kəndi ələ keçirərək, yerli sakinləri qorxudur. xəbər verir ki, bu barədə Hindistanda nəşr olunan ingilisdilli "Daily Excelsior" qəzeti yazıb. Makakalar Caqanu kəndini işğa

26 dekabr
.

Dünyanın ən böyük ailəsi - 181 nəfərdirlər

Hamı düşünür ki, hərəmxanalar keçmişdə qalıb və yalnız zəngin insanlar üçün əlçatandır. -ın xarici mediaya istinadən xəbərinə görə, Hindistan sakini qədim ənənəni yaşadaraq hərəmxana qurub, düz 39 dəfə evlənib. Bütün arvadları onunla yaşayır və kişinin ümumilikdə 94 övladı var. Nikahdan kənar 14 övladın

20 dekabr
.

Yağsız məhsullar: İstehlakçılar üçün kalorili tələ

Yağsız məhsullar orqanizmə fayda vermir, əksinə tərkibinə qatılanlar kaloriliyini bir neçə dəfə artırır. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı endokrinoloq Mariya Kaloşina "RIA Novosti"yə müsahibəsində bildirib. O vurğulayıb ki, zülal, kalsium və digər makro və mikroelementlər lipidlər olmada

21 dekabr
.

Şok edici kəşf: 2700 ildən sonra açılan SİRR

Yer üzündə super güclü günəş qasırğası zamanı şimal işıqları hətta ekvatorda da görünə bilərdi. Alimlər yeni yüksək səviyyəli kəşf ediblər. Ağaclar bu sirri təxminən 2700 il saxlayıblar. Tədqiqatçılar hansı inanılmaz qədim hadisəni öyrəniblər?. -ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, alimlər supe

22 dekabr
.

Dünyanın ən populyar 5 kitabı- Birinci yerdə "Quran"dır

Dünyanın ən populyar kitabı haqqında soruşduqda, Potter həvəskarları, yəqin ki, Harri Potter seriyasının adını çəkəcəklər. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, əslində, Harri Porter haqqında kitablar reytinqə daxil olsa da, beşinci yeri tutur. Dünyanın ən məşhur kitabları reytinqində üç milyard nüsx

20 dekabr
.

Üzərində Musa peyğəmbərin göstərişləri olan lövhə hərracda satıldı: Bir ayə maraq yaratdı

Nyu-Yorkda "Sotheby's" hərracında üzərində Bibliyanın əmrləri həkk olunmuş unikal mərmər lövhə satılıb. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə hərrac evinin saytında məlumat verilib. Bildirilir ki, eramızın 300-800-cü illəri arasına aid olan bu qədim artefakt 5 milyon dollar (8.5 milyo

20 dekabr
.

Mənzilin qapısı qarşısında kuryerlər üçün yemək masası qurdular - VİDEO

Bursanın Nilüfer səmtinin Balat rayonunda yaşayan ailə restoran və marketlərdən sifariş etdikləri məhsulları gətirən kuryerlər üçün mənzillərinin qarşısında yemək masası qurub. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, sifarişi çatdırmaq üçün mənzilin qarşısına gələn kuryerlər qarşılaşdıqları mənzər

23 dekabr
.

Unu böcəklərdən qorumaq üçün bunları edin

Təəssüf ki, zaman keçdikcə unun içərisində zərərvericilər, xüsusən də böcəklər, güvələr və qurdlar görünə bilər. Daha sonra korlanmış un yanındakı digər məhsulların da axırına çıxa bilər. Buna görə də, unu necə düzgün saxlamağı bilmək lazımdır. -ın məlumatına görə, un paketini açdıqdan sonra məhsul

23 dekabr
.

Niyə dəsmal ayrılıq rəmzi sayılır?- Belə yaranıb

"Dəsmal ayrılıqdır, heç kimə dəsmal hədiyyə etmək olmaz" ifadəsini yəqin ki eşitmisiniz. Dəsmal bağışlamaq yaxşı əlamət hesab olunmur. Həm də təkcə bizdə yox, bütün dünya xalqlarının mədəniyyətində. Görəsən, niyə?. "Belə yaranıb" rubrikasında bu barədə məlumat verir. Qədim dövrlərdə

22 dekabr