Təzə pomidorları soyuducuda saxlamayın: ən yaxşı yer haradır?
Əgər siz də müşahidə etmisinizsə, soyuducuda bir-iki gün saxlanılan pomidorlar sulu, dad və qoxusuz olur.
Lent.az xarici mətbuata istinadla bildirir ki, bunun səbəbi yanlış saxlanma üsuludur.
Pomidorlar özünəməxsus şirin-turş və mürəkkəb dadını 400-dən çox uçucu birləşmənin iştirakı ilə qazanır. Bu maddələr isə yalnız müəyyən temperaturda aktiv olan fermentlər tərəfindən yaradılır.
Temperatur +12°C-dən aşağı düşəndə, bu fermentlərin fəaliyyəti dayanır. Nəticədə, pomidorun dadı kəskin şəkildə pisləşir. Ən pisi isə odur ki, bu proses geri dönməzdir, yəni pomidoru soyuducudan çıxarıb otaq temperaturunda saxlasanız belə, əvvəlki dadını qaytara bilməyəcəksiniz.
Bundan əlavə, soyuq temperatur pomidorun hüceyrə quruluşunu da pozur. Onun içi unlu, sulu və dadsız hala gəlir.
Pomidorları necə düzgün saxlamaq olar?
Otaq temperaturunda saxlayın
Pomidorları mətbəx masasının üzərində və ya pəncərə kənarında saxlamaq məsləhətdir. Yeganə şərt: birbaşa günəş şüaları düşməməlidir.
Nəfəs almasına icazə verin
Pomidorları sıx bağlı polietilen torbada saxlamaq olmaz. Bu, içəridə istixana effekti yaradacaq və çürümə prosesini sürətləndirəcək.
"Sap hissəsi" aşağıya baxsın
Pomidorun "quyruq" hissəsini aşağıya yönəldin. Bu, nəmin buxarlanmasının qarşısını alacaq və sap yerindən hava keçməyəcəyi üçün tez xarab olmayacaq.
İstisna: Əgər pomidorlar artıq tam yetişibsə və siz onları həmin gün yeməyi düşünmürsünüzsə, o zaman qısa müddətli saxlama üçün soyuducuya qoymaq olar, amma bu dad itkisinə səbəb olacaq.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 999 Tarix: 06 iyul 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Duz əti sərtləşdirir?
Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala
14 dekabrƏn bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI
Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite
9 dekabrNiyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?
İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin
12 dekabr140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır
Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə
12 dekabrYarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?
Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ
14 dekabrGöz sağlamlığı üçün faydalı təbii qidalar
Qeyri-sağlam qidalanma və ekoloji amillər bütün orqanlara, o cümlədən, gözlərin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Son vaxtlar bioaktiv qidalara tələbat olduqca artmaqdadır. Bitki mənşəli bioloji aktivliyə malik həmin məhsullar kapsul, tablet, toz, sirop və digər formada hazırlanır. Ona görə də gözlə
9 dekabrEvin açarını harada gizlətmək olmaz?
Bir çox ev sahiblərinin seçdiyi açarı gizlətmə nöqtələrini oğrular yaxşı tanıyır və ilk yoxlanılan yerlərdir. xarici mediaya istinadla riskli nöqtələr barədə xəbər verir. Qapıdakı xalçanın altı - ən məşhur və eyni zamanda ən təhlükəli gizlətmə yeri hesab olunur. Poçt qutusu - hər kəs tərəfindən asanlıql
12 dekabrKartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?
Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı
13 dekabr