İsti havada soyuq dondurmanın zərərləri

İsti havada soyuq dondurmanın zərərləriAz şəkərli, qatqısız, süni rəngləndirici və aromatizatorsuz dondurmalar uşaqlar üçün daha təhlükəsizdir. Həmçinin bəzi uşaqlarda laktoza həssaslığı ola bilər. Bu hallarda laktozasız dondurmalar daha uyğun seçim sayılır.

Yay aylarında insanların ən çox istehlak etdiyi məhsullardan biri də dondurmadır. Xüsusilə, isti havalarda insanların sərinləmək üçün ilk seçimi bu qida olur. Lakin dondurma seçərkən yalnız dadına deyil, tərkibinə, saxlanma şəraitinə və gigiyenik qaydalara da xüsusi diqqət yetirilməlidir.

Oxu.Az bununla bağlı "Kaspi" qəzetinin məqaləsini təqdim edir.

"Bu, məhsulun keyfiyyətini pozur"

"Refresh Group" MMC-nin Qida təhlükəsizliyi üzrə konsaltinq xidmətləri göstərən baş icraçı direktoru Seymur Qafarov açıqlamasında yay aylarında dondurma istehlakı zamanı sağlamlıq baxımından diqqət olunmalı məqamlara toxunub. Mütəxəssis vurğulayıb ki, dondurma alarkən onun "soyuq zəncir" şəraitində saxlanılıb-saxlanılmadığına xüsusi diqqət yetirilməlidir:

"Dondurma heç vaxt əriməməli və sonradan yenidən dondurulmamalıdır. Bu hal məhsulun keyfiyyətini və təhlükəsizliyini ciddi şəkildə poza bilər. Eyni zamanda, məhsulun üzərindəki etiketlər tam, aydın və oxunaqlı olmalı, tərkibi, istehsal və son istifadə tarixi, saxlanma şəraiti kimi məlumatlar diqqətlə yoxlanılmalıdır. Gigiyenik olmayan şəraitdə satılan dondurmalardan mütləq uzaq durmaq lazımdır".

Saxlanma şəraitində hansı risklər mövcuddur?

Mütəxəssis vurğulayır ki, dondurmanın tərkibindəki transyağlara və "E" kodlara (Qida məhsullarında istifadə olunan qida əlavələrini təyin etmək üçün Avropa Birliyi tərəfindən verilən bir koddur. Bu kodlar hər bir qida əlavəsinin təhlükəsizliyinin təsdiqləndiyini bildirir) qarşı diqqətli olunmalıdır:

"Həmçinin körpələr üçün süni qatqılar, stabilizatorlardan istifadə olunaraq ərsəyə gələn məhsullardan uzaq durulmasında fayda vardır. Bu cür məhsulların daxilində yüksək şəkərin olması sağlamlıq üçün risklidir. Bir digər risk faktoru isə məhsulun düzgün temperaturda saxlanmamasıdır. Dondurma mütləq -18°C temperaturdan aşağı şəraitdə saxlanılmalıdır. Əks halda, məhsulun tərkibi pozula, mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli şərait yarana bilər ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəlidir".

"Ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır"

Qida mütəxəssisi bildirir ki, tərkibində transyağlar olan dondurmalar təhlükə mənbəyidir:

"Transyağlar və süni qatqılar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, immun sisteminə mənfi təsir edir, allergik reaksiyalara səbəb ola və uzunmüddətli istifadədə müxtəlif xroniki xəstəliklərə zəmin yarada bilər. Bu maddələr uşaqların sağlam inkişafına da mənfi təsir göstərə bilər. Əsl dondurma, əsasən təbii komponentlərdən - süd, qaymaq, şəkər kimi maddələrdən hazırlanır. Dondurulmuş desert isə bu əsas inqrediyentlərlə yanaşı, bir sıra digər qatqı maddələrini özündə ehtiva edir".

Uşaqlar üçün təhlükəsiz dondurma hansıdır?

Uşaqlar üçün hansı növ dondurmaların uyğun olduğu barədə danışan həmsöhbət qeyd edib ki, meyvə püresi, süd və qatıq əsaslı dondurmalar daha münasib seçimdir:

"Az şəkərli, qatqısız, süni rəngləndirici və aromatizatorsuz dondurmalar uşaqlar üçün daha təhlükəsizdir. Həmçinin bəzi uşaqlarda laktoza həssaslığı ola bilər. Bu hallarda laktozasız dondurmalar daha uyğun seçim sayılır".

Dondurulmuş paketli məhsullar mikrob mənbəyidir?

Adətən uşaqlıqda yediyimiz, küçə kənarlarında, səyyar maşınlarda satılan açıq dondurmaların mikrob daşıyıcısı olduğu düşünülürdü. Amma türk professor Ahmet Rasim Küçükusta mikroblarla bağlı iddialara əks-arqumentlə cavab verib. O qeyd edib ki, ən böyük mikrob mənbəyi dondurulmuş paketli məhsullardır. O, bəzi xarici ölkələrdə dondurulmuş fastfud tipli məhsulların geri çağırıldığını bildirib:

"Emal olunmuş un, şəkər, transyağlar və əlavə maddələrlə hazırlanan "mühəndislik məhsulu" paketlənmiş dondurmalar və digər qidalar xroniki xəstəliklərin əsas səbəblərindəndir".

Adı şirin olsa da...

Diyetoloq Esra Kula da deyib ki, dondurmanın adı şirin olsa da, hər dondurma sağlam deyil:

"Bəzi paketli dondurmaların tərkibində real süd və təbii şəkər olmadığı üçün həm sağlamlığa zərərlidir, həm də çəki artımına səbəb olur. Bu dondurmalardansa, evdə hazırlanan alternativ qidalar daha faydalıdır. Qatıq, yulaf və təbii meyvələrlə hazırlanmış ev dondurmaları daha sağlamdır. Hətta bu dondurmalar klassik dondurma dadına tam uyğun gəlməsə də, uşaqlara və kilo vermək istəyən böyüklərə soyuq və faydalı qəlyanaltı kimi təqdim edilə bilər".

Hipotermiya, sinir reseptorlarının qıcıqlanması...

Bəzi mütəxəssislər isə hesab edirlər ki, isti havalarda dondurma yemək təhlükəlidir. Bioloq Aleksandr Sozıkin bildirib ki, isti havada çox soyuq dondurma qəbul etmək ağız boşluğundakı selikli qişanın lokal soyumasına, yəni hipotermiyaya səbəb olur. Bu da immun hüceyrələrinin fəaliyyətini zəiflədir:

"Normalda ağız boşluğunda olan mikroblar immun sistem tərəfindən nəzarətdə saxlanılır. Amma müdafiə zəiflədikdə bu mikroorqanizmlər sürətlə artır və müxtəlif infeksiyalara yol aça bilər. Nəticədə boğazda ağrı, şişkinlik və virus xəstəlikləri ortaya çıxır. Bu səbəbdən mütəxəssislər isti havalarda dondurmanı birdən-birə çox soyuq halda yeməməyi tövsiyə edirlər".

Bioloqun sözlərinə görə, çox isti havada dondurma yeməyin başqa bir mənfi təsiri də sinir reseptorlarının qıcıqlanmasıdır:

"Bədən yüksək temperaturda olanda ağız boşluğunun, xüsusilə damağın qəfil soyuması beyin damarlarında spazmaya səbəb ola bilər. Bu isə öz növbəsində qəfil və şiddətli baş ağrısı ilə nəticələnə bilər".


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 330   Tarix: 09 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Böyük Britaniyada ölmüş hesab edilən qadın morqda oyanandan sonra həyatını itirdi

Böyük Britaniyada təcili tibbi yardım əməkdaşlarının ölü elan etdiyi qadın daha sonra morqda ayılıb. xəbər verir ki, bu barədə "The Sun" nəşri xəbər yayıb. Məlumata əsasən, 54 yaşlı Oliviya Martin səhər yeməyi hazırlayarkən qəfildən özünü pis hiss edib və huşunu itirib. Onun həyat yoldaşı təcil

4 dekabr
.

İnsultdan sonra beyni tez bir zamanda bərpa etməyin yolu tapılıb

Avstraliya və ABŞ-dən olan alimlər boyundakı limfa damarlarını stimullaşdıran qeyri-invaziv ultrasəs cihazı hazırlayıblar. Bu stimullaşdırma insultdan sonrakı ilk saatlarda beyindən artıq maye və zəhərli tullantıların çıxarılmasını sürətləndirir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Monaş Universitetini

4 dekabr
.

Çoban 200 qoyunu ilə yoxa çıxdı, həmin yer UNO-lara məskən oldu - Fotolar

Bəzən "Hansı ölkə hansı fəsildə daha gözəldir?" sualını düşünürük, bəzən tarixi məkanları gəzib öyrənmək üçün yola çıxırıq, bəzən isə dünyanın müxtəlif guşələrində yeni dadlar axtarırıq. Bəs fərqli macəralara aparan hekayələrin arxasınca düşmək niyə bu qədər cəlbedicidir? Dünyada sirri açılmamış

2 dekabr
.

"YouTube"a giriş üçün sürücülük vəsiqəsi tələb ediləcək

"YouTube" MDB ölkələrindəki istifadəçilərdən yaşlarını təsdiqləmələrini tələb etməyə başlayıb. xəbər verir ki, bunun üçün pasport və ya sürücülük vəsiqəsinin fotosu, selfi, həmçinin kart və ya e-poçt məlumatlarının daxil edilməsi istənilir. ABŞ-də isə platforma yetkinlik yaşına çatmayanlar

29 noyabr
.

Labubu oyuncaqlarında zəhərli maddə tapıldı

Dünyada məşhur olan Labubu oyuncaqlarının uşaqlar üçün təhlükəli olduğu ortaya çıxıb. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Rusiyanın "Roskaçestvo" əməkdaşları 13 kukla nümunəsini analiz edib. Nəticədə, oyuncaqlardan birində toksik maddə dioktilftalat aşkar olunub. Dioktilftalat dərini və selikl

4 dekabr
.

Hamam dəsmalı istifadə edən bütün ailələrə xəbərdarlıq

Gündəlik həyatda mütəmadi istifadə olunan hamam dəsmalları ilə bağlı mütəxəssislər ciddi xəbərdarlıq edib. Təhlükəsizlik və təmizlik məqsədilə istifadə olunan bu dəsmallar, əslində, diqqət yetirilmədikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, xüsusil

30 noyabr
.

Narı necə saxlamaq lazımdır ki, həftələr sonra da şirəli qalsın?

Nar mövsümü ən gözəl mövsümlərdən biridir onlar salatlara, desertlərə, hətta inanılası gəlməsə də, pizzaya belə şirinlik, rəng və tekstura əlavə edir. Üstəlik, narlı məhsullar antioksidantlar, lif və vitaminlərlə zəngindir. bu üsulları təqdim edir:. Lakin bu ləzzətdən daha uzun davamlı istifadə etmə

30 noyabr
.

Plova duz nə vaxt əlavə olunur?

Plova duz adətən bişirmə mərhələsində, suyun içinə əlavə olunur və bu şəkildə düyü duzu bərabər şəkildə özünə çəkir. Düyünü yuyarkən çox az miqdarda duz istifadə etmək mümkündür, lakin reseptlərin böyük əksəriyyətində duz bişmə zamanı əlavə edilir. Su qaynamağa başladıqdan sonra dadına baxaraq duz miqdarın

30 noyabr
.

"WhatsApp"dan yenilik - Süni intellekt çatbotları qadağan edildi

"OpenAI"ın "ChatGPT" və "Microsoft"un "Copilot" süni intellekt köməkçiləri Metanın mesajlaşma tətbiqində yeni xidmət şərtləri səbəbindən "WhatsApp"ı tərk edir. xəbər verir ki, bu dəyişiklik Meta tərəfindən hazırlanmayan süni intellekt çatbotlarının platformad

30 noyabr