Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?

Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?Bəzi məhsullar təkrar qızdırıldıqda yalnız dad və faydalı xüsusiyyətlərini itirmir, həm də orqanizm üçün toksik ola bilər. Bu, qızdırma zamanı məhsullarda baş verən kimyəvi dəyişikliklərlə bağlıdır.

Lent.az bu yeməkləri təqdim edir:

Təkrar qızdırmaq olmaz sağlamlıq üçün risklidir

Qızardılmış və ya bişmiş kartof. Soyuduqdan və təkrar qızdırıldıqdan sonra kartofda, xüsusilə otaq temperaturunda saxlanılıbsa, Clostridium botulinum bakteriyaları yarana bilər. Həmçinin təkrar istilikdə faydalı maddələr məhv olur, nişastanın quruluşu dəyişir və həzm üçün zərərli hala gəlir.

Bişmiş yumurta və ya omlet:

Yumurta temperatur dəyişikliyinə çox həssasdır. Təkrar qızdırıldıqda zülalları toksik birləşmələr yarada bilər ki, bu da mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb olur. Xüsusilə, soyuducuda 24 saatdan çox saxlanmış omleti və ya yumurtanı qızdırmaq təhlükəlidir.

Toyuq əti:

Toyuq ətindəki zülal təkrar qızdırıldıqda strukturunu dəyişir, bu isə həzmi çətinləşdirir. Əgər ət lazımi soyutma olmadan saxlanılıbsa, salmonella ilə yoluxma riski də artır. Xüsusən qaymaq və bulyon əsaslı souslu yeməklərdə ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Göbələk:

Təkrar qızdırıldığında zülal strukturu sürətlə dəyişir və toksik maddələr əmələ gətirir. Bu, zəhərlənmə və allergiyaya səbəb ola bilər. Göbələk yeməklərini ən yaxşısı bişirildiyi kimi təzə-təzə yeməkdir.

Bişmiş düyü:

Düyüdə Bacillus cereus bakteriyası ola bilər. Bu bakteriya bişirmədən sonra sağ qala və otaq temperaturunda sürətlə çoxala bilər. Təkrar qızdırmaq bəzən mikrobları tam öldürmür. Düyünü bişirdikdən dərhal sonra soyutmaq və soyuducuda maksimum 24 saat saxlamaq lazımdır.

İspanaq və çuğundur:

Bu tərəvəzlər nitratla zəngindir. Təkrar qızdırıldıqda nitratlar nitrozaminlərə kanserogen maddələrə çevrilir. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və həzm sistemi problemi olanlar üçün təhlükəlidir. Onları təzə şəkildə yemək məsləhətdir.

Dəniz məhsulları:

Krevet, kalmar, midiya təkrar qızdırıldıqda həm teksturasını itirir, həm də zülalları toksinlərə parçalanır. Bu, qida zəhərlənməsi və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Zəhərlənməmək üçün yeməkləri necə saxlamaq lazımdır?
Yeməkləri hər zaman +4°C temperaturda soyuducuda saxlayın. Yeməyi otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın. Eyni yeməyi bir dəfədən çox qızdırmayın.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 5462   Tarix: 10 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Böyük Britaniyada ölmüş hesab edilən qadın morqda oyanandan sonra həyatını itirdi

Böyük Britaniyada təcili tibbi yardım əməkdaşlarının ölü elan etdiyi qadın daha sonra morqda ayılıb. xəbər verir ki, bu barədə "The Sun" nəşri xəbər yayıb. Məlumata əsasən, 54 yaşlı Oliviya Martin səhər yeməyi hazırlayarkən qəfildən özünü pis hiss edib və huşunu itirib. Onun həyat yoldaşı təcil

4 dekabr
.

Azərbaycanda bu iki söz YOXA ÇIXIR – Hər evdə işlənirdi…

Müğənni Emil Bədəlovun uşaqları ilə bağlı açıqlaması sosial şəbəkələrdə müzakirələrə çevrilib. Sənətçi bildirib ki, qızları ona "ata" demirlər. Sitat: "Adımla çağırırlar. Deyirlər, "ata" deyəndə ətimiz tökülür". Maraqlıdır ki, əksəriyyət oxşar fikirlərlə çıxış edir, yən

30 noyabr
.

Başına 50 milyon dollar qoyulan prezidentdən Trampın tələbi: "Dərhal ölkəni tərk et"

ABŞ Prezidenti Donald Tramp, Venesuela Prezidenti Nikolas Maduro ilə telefon danışığı apararaq, onun ailəsi ilə birlikdə ölkəsini tərk etməsini tələb edib. xəbər verir ki, Trampa yaxınlığı ilə tanınan ABŞ mətbuatı, Maduronun qlobal amnistiya istədiyini və ordu ilə bağlı tələblər səsləndirdiyini iddi

1 dekabr
.

Şirəsini sıçratmadan narı dənələməyin asan yolu - Qaşıqla 1 dəqiqəyə

Narın təmizlənməsi çoxları üçün çətin və səliqəsiz bir iş olduğundan, bir çox insan bu meyvədən uzaq durur. Lakin sadə bir fənd sayəsində narı təmizləmək cəmi bir dəqiqə çəkir və ətraf tamamilə təmiz qalır. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bunun üçün yalnız iti bıçaq və adi metal qaşıq kifayətdir

3 dekabr
.

Çoban 200 qoyunu ilə yoxa çıxdı, həmin yer UNO-lara məskən oldu - Fotolar

Bəzən "Hansı ölkə hansı fəsildə daha gözəldir?" sualını düşünürük, bəzən tarixi məkanları gəzib öyrənmək üçün yola çıxırıq, bəzən isə dünyanın müxtəlif guşələrində yeni dadlar axtarırıq. Bəs fərqli macəralara aparan hekayələrin arxasınca düşmək niyə bu qədər cəlbedicidir? Dünyada sirri açılmamış

2 dekabr
.

Dünyanın ən bahalı evidir, divarlarından qar da yağır - Fotolar

Hindistanın Mumbay şəhərində ucaldılan və Asiyanın ən varlı iş adamı Mukeş Ambaniyə məxsus 27 mərtəbəli Antilia dünyanın ən bahalı evi tituluna sahibdir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, dünyanın 7 möcüzəsindən bir olan Babilin asma bağlarından ilhamlanan Antilia 50 yerlik kinoteatr, spa, sün

4 dekabr
.

Elektrik dirəyinə dırmaşan ayı çətinliklə xilas edildi - VİDEO

Arizona ştatında qeyri-adi hadisə yaşanıb. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bir ayı elektrik dirəyinin üstünə çıxaraq həm özünü, həm də ətrafı təhlükəyə atıb. Hadisə barədə məlumat alan yerli qurum əməkdaşları dərhal əraziyə cəlb olunub. Werner Neubauer adlı bələdiyyə işçisi xüsusi fibergla

2 dekabr
.

Hamam dəsmalı istifadə edən bütün ailələrə xəbərdarlıq

Gündəlik həyatda mütəmadi istifadə olunan hamam dəsmalları ilə bağlı mütəxəssislər ciddi xəbərdarlıq edib. Təhlükəsizlik və təmizlik məqsədilə istifadə olunan bu dəsmallar, əslində, diqqət yetirilmədikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, xüsusil

30 noyabr
.

Çaydandakı ərpi təmizləmək üçün ƏN TƏSİRLİ TƏBİİ ÜSUL: Nə sirkə, nə də soda

Ketl və çaydandakı ərpi təmizləmək üçün ən çox istifadə edilən üsullar sirkə və sodadır. Lakin onların kəskin qoxusu, həmçinin sonrasında uzun müddət durulama tələb etməsi hər kəs üçün uyğun olmur. Mütəxəssislər isə həm daha təbii, həm də tamamilə təhlükəsiz yeni bir alternativi tövsiyə edir. xəbər veri

29 noyabr