Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?

Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?Bəzi məhsullar təkrar qızdırıldıqda yalnız dad və faydalı xüsusiyyətlərini itirmir, həm də orqanizm üçün toksik ola bilər. Bu, qızdırma zamanı məhsullarda baş verən kimyəvi dəyişikliklərlə bağlıdır.

Lent.az bu yeməkləri təqdim edir:

Təkrar qızdırmaq olmaz sağlamlıq üçün risklidir

Qızardılmış və ya bişmiş kartof. Soyuduqdan və təkrar qızdırıldıqdan sonra kartofda, xüsusilə otaq temperaturunda saxlanılıbsa, Clostridium botulinum bakteriyaları yarana bilər. Həmçinin təkrar istilikdə faydalı maddələr məhv olur, nişastanın quruluşu dəyişir və həzm üçün zərərli hala gəlir.

Bişmiş yumurta və ya omlet:

Yumurta temperatur dəyişikliyinə çox həssasdır. Təkrar qızdırıldıqda zülalları toksik birləşmələr yarada bilər ki, bu da mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb olur. Xüsusilə, soyuducuda 24 saatdan çox saxlanmış omleti və ya yumurtanı qızdırmaq təhlükəlidir.

Toyuq əti:

Toyuq ətindəki zülal təkrar qızdırıldıqda strukturunu dəyişir, bu isə həzmi çətinləşdirir. Əgər ət lazımi soyutma olmadan saxlanılıbsa, salmonella ilə yoluxma riski də artır. Xüsusən qaymaq və bulyon əsaslı souslu yeməklərdə ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Göbələk:

Təkrar qızdırıldığında zülal strukturu sürətlə dəyişir və toksik maddələr əmələ gətirir. Bu, zəhərlənmə və allergiyaya səbəb ola bilər. Göbələk yeməklərini ən yaxşısı bişirildiyi kimi təzə-təzə yeməkdir.

Bişmiş düyü:

Düyüdə Bacillus cereus bakteriyası ola bilər. Bu bakteriya bişirmədən sonra sağ qala və otaq temperaturunda sürətlə çoxala bilər. Təkrar qızdırmaq bəzən mikrobları tam öldürmür. Düyünü bişirdikdən dərhal sonra soyutmaq və soyuducuda maksimum 24 saat saxlamaq lazımdır.

İspanaq və çuğundur:

Bu tərəvəzlər nitratla zəngindir. Təkrar qızdırıldıqda nitratlar nitrozaminlərə kanserogen maddələrə çevrilir. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və həzm sistemi problemi olanlar üçün təhlükəlidir. Onları təzə şəkildə yemək məsləhətdir.

Dəniz məhsulları:

Krevet, kalmar, midiya təkrar qızdırıldıqda həm teksturasını itirir, həm də zülalları toksinlərə parçalanır. Bu, qida zəhərlənməsi və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Zəhərlənməmək üçün yeməkləri necə saxlamaq lazımdır?
Yeməkləri hər zaman +4°C temperaturda soyuducuda saxlayın. Yeməyi otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın. Eyni yeməyi bir dəfədən çox qızdırmayın.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 5483   Tarix: 10 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Kartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?

Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı

13 dekabr
.

Ən bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI

Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite

9 dekabr
.

Qaraciyərin iltihabına səbəb olan virusu 15 dəqiqə ərzində aşkarlayan üsul tapılıb

ABŞ alimləri qaraciyərin iltihabına səbəb olan hepatit C virusunu cəmi 15 dəqiqə ərzində aşkar edən diaqnostik sistem hazırlayıblar. "The Journal of Infectious Diseases" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu sürətli diaqnostik proses qaraciyərə təsir edən viral infeksiyanın dərhal təsdiqlənməsin

12 dekabr
.

Sosial media bu gəlin haqqında danışır - VİDEO

Nikah mərasimində çəkilən bir görüntü qısa zamanda sosial şəbəkələrin ən çox müzakirə olunan videolarından birinə çevrilib. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, nikah məmuru gəlinin adını yeni soyadı ilə birlikdə oxuduğu anda gəlin, soyadının dəyişdiyini dərk edərək təəccüblə gülümsəməyə başlayıb

10 dekabr
.

Hamamda mütləq şam saxlayın - Qeyri-adi səbəb - VİDEO

Vanna otağında ən tez çirklənən yer su kranlarıdır. xəbər verir ki, kranların üzərində yaranan su ləkələri qısa müddətdə eybəcər görüntü yaradır. Bu ləkələri kimyəvi təmizləyicilər ilə asanlıqla silmək mümkündür. Ancaq təqdim etdiyimiz üsul ümumiyyətlə ləkələrin yaranmamasına hesablanıb. Belə ki, kranları

13 dekabr
.

Qışda şam yeməyi üçün ideal vaxt açıqlandı

Diyetoloq Valentina Palatsio bildirib ki, qış mövsümündə bəzi qidalanma vərdişlərinə yenidən baxmaq lazımdır. xəbər verir ki, o, "La Razon" nəşrinə müsahibəsində bu fəsildə şam yeməyi üçün ideal vaxtı açıqlayıb. Palatsionun sözlərinə görə, qışda son qida qəbulu saat 19:00-dan gec olmayara

9 dekabr
.

Alimlər insan orqanlarını təəccüblü bir yerdə böyüdürlər

İnsan-heyvan ximeralarının yaradılması elmi müstəvidə genişlənir və diqqətçəkən nəticələr ortaya çıxarmaqdadır. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, "Ximera" sözü çox zaman mifoloji çoxbaşlı canlıları xatırlatsa da, bu anlayışın müasir elmdə də real qarşılığı var. Elm ədəbi məlumatların

9 dekabr
.

Avstraliyada siam əkizləri üzərində mürəkkəb əməliyyat: Körpələrdən biri sağ qaldı

Papua Yeni Qvineyadan olan siam əkizlərinin üzərində Avstraliyada mürəkkəb bir ayırma əməliyyatı keçirilib. Lakin oğlanlardan yalnız biri sağ qalıb. xəbər verir ki, bu barədə "ABC News" məlumat yayıb. Tom və Savonq adlı əkizlər 9 oktyabrda Morobe əyalətində doğulublar. Onların bədənləri qarı

9 dekabr
.

Məşhur sosial media fenomeninin kilo-kilo qızıllarını göstərdiyi video tənqid edilir - VİDEO

Çirkli pul iddiası ilə bir müddətdir məhkəmədə mühakimə olunan məşhur sosial media fenomeni Tayyargil ailəsi yenidən gündəmə gəlib. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, ailənin üzvlərindən Özlem Altınok Öz, sosial mediada paylaşdığı videoda kilo-kilo qızıllarını nümayiş etdirməsi ilə böyük səs-kü

9 dekabr