Açıq gözlə asqırmaq mümkündür? – alimlər məşhur mifi təkzib etdi
Geniş yayılmış inancın əksinə olaraq, açıq gözlə asqırmaq tamamilə mümkündür və gözləriniz yerindən "çıxmayacaq". Həkimlərin izahına görə, asqırarkən gözlərin bağlanması bakteriya və çirklənmədən qoruyan avtomatik refleksdir.
Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:
Açıq gözlə asqırmaq tam mümkündür. Sadəcə olaraq, gözlərin bağlanması şüurdan asılı olmayan avtomatik refleksdir. Əgər bu refleksi qəsdən dayandırmağı bacarsanız, narahat olmağa əsas yoxdur. Gözləriniz orbitadan çıxmayacaq. Qastonun sözlərinə görə, bunun mümkün olması həmin refleksin birmənalı şəkildə məcburi olmadığını göstərir.
Asqırmaq orqanizmin burun keçidlərini qıcıqlandırıcı maddələrdən (viruslar, allergenlər, kimyəvi maddələr) təmizləmək üçün ağciyərlərdən burun və ağız yolu ilə havanı kəskin şəkildə xaric etməsidir. Purdue Universitetindən klinik müəllim Meq Sorq bildirir ki, bu, seliyi çıxarmağa və yad hissəciklərin tənəffüs yollarına düşməsinin qarşısını almağa kömək edən qoruyucu mexanizmdir. Asqırmaya həm də bəzi qeyri-adi səbəblər qara bibərin tərkibindəki piperin, acı bibərdəki kapsaisin kimi maddələr, eləcə də "fotosenoz" deyilən, parlaq işığın asqırmanı tetiklədiyi refleks səbəb ola bilər. İnsanların əksəriyyəti asqırarkən gözlərini avtomatik bağlayır. Bunun səbəbi dəqiq məlum olmasa da, doktor Qaston bunun gözləri bakteriya və çirklənmədən qoruma funksiyası daşıya biləcəyini deyir. Texniki olaraq bu refleksə qarşı çıxıb açıq gözlə asqırmaq mümkündür. Lakin gözlərin "çıxması" ilə bağlı iddialar əsassızdır, elmi sübut yoxdur. Asqırma zamanı yaranan təzyiq göz bəbəyinin çıxmasına səbəb olacaq qədər güclü deyil.
Təzyiq əsasən qan damarlarında yüksəlir, gözün özündə və ətraf əzələlərdə isə bu səviyyəyə çatmır. Bəzən həddindən artıq gərginlik kapilyarların partlamasına, göz və üzdə qızartı və ya göyərməyə səbəb ola bilər. Amma bu, gözlərin orbitadan çıxması demək deyil. Hətta açıq gözlə asqırsanız belə.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 352 Tarix: 10 avqust 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Duz əti sərtləşdirir?
Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala
14 dekabrƏn bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI
Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite
9 dekabrNiyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?
İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin
12 dekabr140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır
Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə
12 dekabrYarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?
Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ
14 dekabrGöz sağlamlığı üçün faydalı təbii qidalar
Qeyri-sağlam qidalanma və ekoloji amillər bütün orqanlara, o cümlədən, gözlərin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Son vaxtlar bioaktiv qidalara tələbat olduqca artmaqdadır. Bitki mənşəli bioloji aktivliyə malik həmin məhsullar kapsul, tablet, toz, sirop və digər formada hazırlanır. Ona görə də gözlə
9 dekabrEvin açarını harada gizlətmək olmaz?
Bir çox ev sahiblərinin seçdiyi açarı gizlətmə nöqtələrini oğrular yaxşı tanıyır və ilk yoxlanılan yerlərdir. xarici mediaya istinadla riskli nöqtələr barədə xəbər verir. Qapıdakı xalçanın altı - ən məşhur və eyni zamanda ən təhlükəli gizlətmə yeri hesab olunur. Poçt qutusu - hər kəs tərəfindən asanlıql
12 dekabrKartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?
Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı
13 dekabr