Sarımsağın gələn yayadək xarab olmadan saxlanması üçün SADƏ SİRR
Bir çox evdar qadınlar yaxşı bilirlər ki, sarımsağın yığımından cəmi bir neçə ay sonra cücərməsi və ya çürüməsi necə üzücüdür.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, sadə bir üsul var ki, onun sayəsində bu ətirli tərəvəz gələn yayadək təzə qala bilər və bunun üçün nə mürəkkəb şərait, nə də soyuducu tələb olunur.
Saxlama üçün sarımsağın seçilməsi
Uzun müddətli saxlama üçün yalnız quru və sağlam sarımsaq yararlıdır.
Dişlərin bütöv, zədəsiz və ləkəsiz olması vacibdir. Ən yaxşısı qalın qabıqlı sortları seçməkdir, çünki onlar uzunmüddətli saxlamaya daha dözümlüdür.
Yağışsız hava
Təcrübəli bağbanlar payızda yağışlı havada sarımsağı yığmamağı məsləhət görürlər. Əgər yağışlar kəsilmirsə və toplamaq məcburidirsə, onda sarımsaq mütləq dezinfeksiyaedici məhlulla işlənməlidir.
Saxlamağa hazırlıq
Kəsilmiş gövdə və kökləri dərhal çıxarmayın onlar dişləri qurumaqdan qoruyur. Sarımsağı quru və havalanan yerdə asmaq, yaxud hörüb saxlamaq olar.
Vacibdir! Sarımsağı qızmar havada açıq günəş altında qurutmayın, çünki məhsulun yarısını itirmək olar.
Optimal şərait
Ən yaxşısı qaranlıq, sərin və quru yerdə saxlamaqdır. Temperatur 0 ilə 5 dərəcə arasında dəyişməlidir. Havanın rütubəti 60%-dən çox olmamalıdır, əks halda sarımsaq çürüyə bilər. Payızlıq sortlar üçün ideal temperatur 0–4 dərəcə, yazlıq sortlar üçün isə +16–20 dərəcədir.
Alternativ üsullar
Kağız paketlər və ya qutular. Sarımsağı hava keçirən kağız qablaşdırmaya qoyub sərin yerdə saxlamaq olar.
Qurutma və dondurma. Əgər asmaq mümkün deyilsə, sarımsağı qurudub təmizləyərək dondurmaq olar. O, həm dadını, həm də ətirini saxlayır.
Yağ və ya sirkə. Doğranmış sarımsağı yağda və ya sirkədə saxlamaq olar, lakin bu üsulla hazırlanan məhsul yalnız bir neçə ay ərzində yeməyə uyğundur.
Təcrübəli bağbanların sirri
Sarımsağı əvvəlcə axar suyun altında yuyun ki, torpaqla birlikdə bakteriyalar və göbələk sporları da təmizlənsin.
Xüsusi məhlul hazırlayın - 10 litr suya 1-2 qram manqan əlavə edin. Hər baş sarımsağı bu məhlula 15 dəqiqə batırmaq lazımdır. Sonra qurudulma mərhələsi gəlir. Əvvəlcə səhər günəşi altında 6 saatdan çox olmayaraq, temperatur 27–30 dərəcədən yüksək olmamalıdır. Sonra sarımsağı 5-7 gün kölgədə saxlayın. Ardınca isə 10-14 gün havalanan yerdə saxlamaq lazımdır.
Nələri yadınızda saxlamalısınız
Sarımsaq nə birbaşa günəşi, nə də artıq nəmliyi sevir. Ehtiyatınızı mütəmadi yoxlayın və zədələnmiş dişləri ayırın ki, çürük yayılmasın. Sadə üsul və düzgün şərait sayəsində sarımsaq gələn yayadək təzə və ətirli qalacaq. Yeməkləriniz dadlı olacaq, məhsul itkisi isə minimuma enəcək.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 593 Tarix: 14 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Labubu oyuncaqlarında zəhərli maddə tapıldı
Dünyada məşhur olan Labubu oyuncaqlarının uşaqlar üçün təhlükəli olduğu ortaya çıxıb. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Rusiyanın "Roskaçestvo" əməkdaşları 13 kukla nümunəsini analiz edib. Nəticədə, oyuncaqlardan birində toksik maddə dioktilftalat aşkar olunub. Dioktilftalat dərini və selikl
4 dekabrİnsultdan sonra beyni tez bir zamanda bərpa etməyin yolu tapılıb
Avstraliya və ABŞ-dən olan alimlər boyundakı limfa damarlarını stimullaşdıran qeyri-invaziv ultrasəs cihazı hazırlayıblar. Bu stimullaşdırma insultdan sonrakı ilk saatlarda beyindən artıq maye və zəhərli tullantıların çıxarılmasını sürətləndirir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Monaş Universitetini
4 dekabrPlova duz nə vaxt əlavə olunur?
Plova duz adətən bişirmə mərhələsində, suyun içinə əlavə olunur və bu şəkildə düyü duzu bərabər şəkildə özünə çəkir. Düyünü yuyarkən çox az miqdarda duz istifadə etmək mümkündür, lakin reseptlərin böyük əksəriyyətində duz bişmə zamanı əlavə edilir. Su qaynamağa başladıqdan sonra dadına baxaraq duz miqdarın
30 noyabrGünəşdə güclü partlayışlar baş verib
Noyabrın 29-da Günəşdə beş güclü partlayış qeydə alınıb. xəbər verir ki, bu barədə TASS-a Rusiyanın Tətbiqi Geofizika İnstitutundan bildirilib. Bildirilib ki, gün ərzində 15 dəqiqə davam edən M1.6 kateqoriyalı, 8 dəqiqə davam edən M1.6 kateqoriyalı, 23 dəqiqə davam edən M1.1 kateqoriyalı, 48 dəqiqə dava
30 noyabrŞirəsini sıçratmadan narı dənələməyin asan yolu - Qaşıqla 1 dəqiqəyə
Narın təmizlənməsi çoxları üçün çətin və səliqəsiz bir iş olduğundan, bir çox insan bu meyvədən uzaq durur. Lakin sadə bir fənd sayəsində narı təmizləmək cəmi bir dəqiqə çəkir və ətraf tamamilə təmiz qalır. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bunun üçün yalnız iti bıçaq və adi metal qaşıq kifayətdir
3 dekabrTelefonunuza gizli nəzarətlə bağlı 5 açıq əlamət
Kompüterlərdən fərqli olaraq, smartfonlardakı zərərli proqramları aşkar etmək o qədər də asan deyil, lakin hakerlərin fəaliyyətini göstərə biləcək müəyyən davranış əlamətləri var. Bu günlərdə smartfon sadəcə ünsiyyət vasitəsi deyil; o, şəxsi məlumatların saxlandığı yerdir: ani mesajlaşma tətbiqləri
30 noyabrDünyada ən çox satılan elektrikli avtomobillər - SİYAHI
Dünyada ən çox satılan 10 elektrik və "plug-in hybrid" avtomobillərindən 7-si Çin istehsalıdır. xəbər verir ki, bu barədə məlumat "CleanTechnica" nəşrinə istinadən yayımlanıb. Məlumata görə, oktyabr ayında dünya üzrə bu tipli avtomobillərdən ən çox satılan model "Wuling Hongguan
4 dekabrHansı zeytun yağını supermarketdən almaq olmaz? - İnsanlar hələ də alırlar
Zeytun yağı sağlam qidalanmanın əsas rəmzlərindən biri hesab olunur, lakin supermarket rəflərində satılan bütün yağlar eyni dərəcədə faydalı deyil. Tez-tez aşağı keyfiyyətli və hətta saxta məhsullara rast gəlinir. Bu cür yağlar nəinki faydasız olur, bəzən sağlamlığa da zərər verə bilər. Buna baxmayaraq
30 noyabr