Niyə aşpazlar dənli bitkiləri bişirməzdən əvvəl suya yağ əlavə edirlər?

Niyə aşpazlar dənli bitkiləri bişirməzdən əvvəl suya yağ əlavə edirlər?Kulinariya ənənəsində, xüsusilə 1952-ci il nəşrli "Dadlı və sağlam qida kitabı" kimi mənbələrdə təsvir edilən reseptlərdə maraqlı bir üsuldan istifadə edilirdi: kərə yağı və ya bitki yağı hazır sıyığa deyil, daha dənli məhsul suya əlavə olunmazdan əvvəl qaynar suya salınırdı. Bu üsul müasir insana artıq görünə bilər, lakin onun arxasında elmə və texnologiyaya əsaslanan tam izahlar dururdu. Məqsəd sıyığın ideal teksturasını və zəngin ətirini təmin etmək idi.

Lent.az yemək bişirərkən suya yağ əlavə edilməsi ilə bağlı məlumatları təqdim edir:

Niyə sıyıq bişirərkən suya əvvəlcədən yağ əlavə etmək lazımdır?

1. Elmi səbəb: nişastanın yapışqan hala gəlməsinin qarşısını almaq
Əsas məqsəd dənələrin bir-birinə yapışmasının qarşısını almaqdır. Bütün dənli bitkilər (qarabaşaq, darı, arpa, buğda və s.) 70 faizdən çox nişasta ehtiva edir. Nişasta dənəcikləri qaynar suya düşdükdə sürətlə şişir, parçalanır və kley kimi yapışqan maddə ifraz edir.

Bu proses sıyığı yapışqan və bərabərsiz bir kütləyə çevirir. Yağ isə suya düşən kimi hər dənənin ətrafında nazik yağ təbəqəsi əmələ gətirir. Bu təbəqə nişasta ilə suyun birbaşa təmasını məhdudlaşdırır və nəticədə nişastanın "kleyə çevrilmə" prosesini xeyli azaldır. Nəticə olaraq, dənələr bir-birinə yapışmır, sıyıq daha dənəvər, yüngül və havalı olur.

2. Texnoloji üstünlük: bərabər və idarəolunan şişmə

Yağ əlavə etmək yalnız yapışmamanı təmin etmir, həm də dənələrin daha bərabər bişməsini təmin edir. Dənənin qabığındakı məsamələr suyu hopdurarkən daxili hissə yumşalmalı, lakin xarici struktur dağılmamalıdır. Yağ suyun səth qatlarına çox tez nüfuz etməsinin qarşısını alır. Beləliklə, dənə içəridən buxarlanaraq bişir, amma xaricdən formasını saxlayır. Bu, xüsusilə perlovka və arpa kimi qalın qabıqlı dənələr üçün çox vacibdir. Nəticədə, hər dənə tam bişmiş, lakin bütöv və formada qalır.

3. Kulinariya məqsədi: ətir və görkəm

Üçüncü səbəb bu üsulun dad və vizual təsiridir.

Yağ hər dənənin səthinə bərabər yayılır, mikrogözenəklərə nüfuz edir və sıyığa dərin, doymuş aroma verir. Bu üsul, bir çox mətbəxlərdə sıyığı bişirməzdən əvvəl yüngül qovurma praktikasına bənzər sadə, lakin effektli bir alternativdir. Yağ erkən mərhələdə dənələrə hopduğuna görə sıyıq daha dadlı, xoş ətirli, parlaq və iştahaaçan görünür. Elə buna görə də qədim deyim "sıyığı yağla xarab etmək olmaz" bu qədər məntiqlidir. Yağ burada sadəcə bəzək və ya son toxunuş deyil, əslində yeməyin əsas keyfiyyətlərini tekstura, dad və görünüş formalaşdıran mühüm tərkib hissəsidir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 373   Tarix: 09 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İnsultdan sonra beyni tez bir zamanda bərpa etməyin yolu tapılıb

Avstraliya və ABŞ-dən olan alimlər boyundakı limfa damarlarını stimullaşdıran qeyri-invaziv ultrasəs cihazı hazırlayıblar. Bu stimullaşdırma insultdan sonrakı ilk saatlarda beyindən artıq maye və zəhərli tullantıların çıxarılmasını sürətləndirir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Monaş Universitetini

4 dekabr
.

Hansı zeytun yağını supermarketdən almaq olmaz? - İnsanlar hələ də alırlar

Zeytun yağı sağlam qidalanmanın əsas rəmzlərindən biri hesab olunur, lakin supermarket rəflərində satılan bütün yağlar eyni dərəcədə faydalı deyil. Tez-tez aşağı keyfiyyətli və hətta saxta məhsullara rast gəlinir. Bu cür yağlar nəinki faydasız olur, bəzən sağlamlığa da zərər verə bilər. Buna baxmayaraq

30 noyabr
.

Ronaldonun su içmədiyini, onu ağzına alıb atdığını heç görmüsünüz? Bunun elmi izahı

Kriştiano Ronaldo və Lionel Messinin pərəstişkarları tez-tez portuqaliyalının özünə çox yaxşı baxan, müəyyən metodlarla məşq edən və müəyyən pəhriz saxlayan idmançı olduğunu, argentinalının isə saf istedad olduğunu deyirlər. Bunda müəyyən qədər həqiqət var. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə

4 dekabr
.

Telefonunuza gizli nəzarətlə bağlı 5 açıq əlamət

Kompüterlərdən fərqli olaraq, smartfonlardakı zərərli proqramları aşkar etmək o qədər də asan deyil, lakin hakerlərin fəaliyyətini göstərə biləcək müəyyən davranış əlamətləri var. Bu günlərdə smartfon sadəcə ünsiyyət vasitəsi deyil; o, şəxsi məlumatların saxlandığı yerdir: ani mesajlaşma tətbiqləri

30 noyabr
.

Böyük Britaniyada ölmüş hesab edilən qadın morqda oyanandan sonra həyatını itirdi

Böyük Britaniyada təcili tibbi yardım əməkdaşlarının ölü elan etdiyi qadın daha sonra morqda ayılıb. xəbər verir ki, bu barədə "The Sun" nəşri xəbər yayıb. Məlumata əsasən, 54 yaşlı Oliviya Martin səhər yeməyi hazırlayarkən qəfildən özünü pis hiss edib və huşunu itirib. Onun həyat yoldaşı təcil

4 dekabr
.

Bu saatlardan dünyada 1 dənədir - Fotolar

Türkiyənin İstanbul şəhərində yerləşən, Milli Saraylar İdarəsinə məxsus Topqapı Sarayının daxilində "Saat Muzeyi" açılıb. Muzeydə bəziləri dünyada tək nümunə olmaqla 300-dən çox saat sərgilənir. "Qafqazinfo" "TRT Haber"ə istinadən xəbər verir ki, Osmanlı sultanlarının yaşadığ

2 dekabr
.

Leonardo Da Vinçinin məşhur əsərində qeyri-adi KƏŞF

Sənət hər zaman çoxşaxəli yozumlara açıqdır; bunu yaxın zamanda bir ingilis stomatoloqu, Leonardo da Vinçinin 1490-cı ildə çəkilmiş ən ikonik əsərlərindən biri olan "Vitruvius Adamı"na baxaraq bir daha təsdiqləyib. xarici mediaya istinadla yazır ki, əsər, ideal insan fiqurunun simmetriyasın

4 dekabr
.

Azərbaycanda bu iki söz YOXA ÇIXIR – Hər evdə işlənirdi…

Müğənni Emil Bədəlovun uşaqları ilə bağlı açıqlaması sosial şəbəkələrdə müzakirələrə çevrilib. Sənətçi bildirib ki, qızları ona "ata" demirlər. Sitat: "Adımla çağırırlar. Deyirlər, "ata" deyəndə ətimiz tökülür". Maraqlıdır ki, əksəriyyət oxşar fikirlərlə çıxış edir, yən

30 noyabr
.

Bahalı kimyəvi maddələr almayın: Sadə üsulla boruları 30 dəqiqəyə açın

Drenaj boruları müxtəlif səbəblərdən tıxana bilər. Mətbəxdə bu, adətən zamanla toplanan yağ qalıqları və yemək artıqlarıdır. Hamamda isə saç və sabun qalıqları boruların daralmasına səbəb olur. Bütün bunlar mətbəx çanağı və duş yerlərində ciddi tıxanmalara gətirib çıxara bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislə

29 noyabr