Yeməkdən dərhal sonra çay içməyin - Zərəri
Çayın bütün növləri orqanizmdən dəmiri yuyub çıxara bilər.
Lent.az xəbər verir ki, çay orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər. Çay dünyanın ən məşhur içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın qəbulu bəzi hallarda olduqca xoşagəlməz yan təsirlərə də səbəb ola bilər.
Çayın tərkibindəki bəzi birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstərir və mövcud məlumatlara əsasən, bağırsaqlarda dəmirin sorulmasını 90 faizə qədər azalda bilər.
Səbəb nədir?
Polifenollar. Çay sağlamlıq üçün faydalı olan polifenollarla zəngindir, lakin bu maddələr bitki mənşəli məhsullarda olan dəmirin mənimsənilməsini zəiflədir. Taninlər (polifenolların bir növü) bitki mənşəli dəmir ilə birləşərək bağırsaqları parçalayır və mənimsəyə bilmədiyi molekullar əmələ gətirir. Bu isə dəmirin sorulmasını məhdudlaşdırır.
Çayın dəmlənmə dərəcəsi
Dəmlənmə müddəti, çayın markası və istifadə olunan çay miqdarı polifenolların səviyyəsinə təsir edə bilər. Daha qısa dəmlənmə vaxtı və daha çox durulaşdırma çayı daha zəif edir və nəticədə polifenolların miqdarı azalır.
Hansı çay növləri dəmirin mənimsənilməsinə təsir edir
Əslində, bütün çay növləri polifenollar ehtiva edir və bu səbəbdən dəmirin sorulmasına təsir göstərə bilər. Hətta bitki və dərman çayları da yüksək polifenol tərkibinə görə dəmirin mənimsənilməsini azalda bilər.
Yaşıl çay
Müşahidə xarakterli tədqiqatlar yaşıl çayın çox istehlakı ilə dəmir ehtiyatlarının göstəricisi olan ferritinin qanda aşağı səviyyəsi arasında əlaqə olduğunu göstərir. Ferritinin aşağı olması dəmir çatışmazlığından xəbər verir.
Fermentasiya olunmuş qara çay
Araşdırmalar göstərir ki, fermentasiya olunmuş qara çay dəmir xloridin və ya dəmir sulfatın sorulmasını 60-90 faiz azaldır. Dəmir sulfat əlavələr arasında daha yaxşı mənimsənilən və daha yaxşı dözümlü forma hesab olunur.
Riskləri artıran amillər
Yemək zamanı müntəzəm olaraq çay içmək dəmir çatışmazlığı riskini artırır. Bir araşdırmada çayın qəbulu, dəmir çatışmazlığı anemiyası olan və olmayan qadınlarda zənginləşdirilmiş məhsullardan dəmirin sorulmasını 85 faizdən çox azaldıb. Digər tədqiqatlar göstərir ki, çay dəmir sulfat və ya dəmir fumaratla zənginləşdirilmiş buğda çörəyindən dəmirin mənimsənilməsini 56-72 faiz azaldır. Əgər çayı sevirsinizsə, onu yemək və dəmir preparatlarının qəbulu ilə ayırın. Xüsusilə çayla yemək və ya dəmir preparatlarının qəbulu arasında ən azı 60 dəqiqə fasilə saxlamaq tövsiyə olunur, çünki çayın dəmiri bloklayan təsiri təxminən bir saatdan sonra zəifləyə bilər.
Araşdırmalar göstərir ki, yeməkdən və ya dəmir preparatlarından bir saat əvvəl çay içmək dəmirin mənimsənilməsini iki dəfə artırır. Eyni zamanda, yeməkdən sonra çay içmək üçün bir saat gözlədikdə, dəmirin sorulması bir yarım dəfədən çox artır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 189 Tarix: 16 dekabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Zərifsiniz, yoxsa yox: Hansı üzüyü seçəcəksiniz? - Psixoloji TEST
Bu test intuitiv seçimlərə əsaslanır və sizin haqqınızda ilk baxışdan göründüyündən daha çox şey aşkar edə bilər. Özünüzü zərif insan hesab edirsinizmi? Daxili reaksiyanız çox güman ki, bəli olacaq. Lakin zərifliyin yalnız geyimlə ölçülmədiyini - həm də davranışımızda, ünsiyyətimizdə və başqalarına nec
14 dekabrEvin açarını harada gizlətmək olmaz?
Bir çox ev sahiblərinin seçdiyi açarı gizlətmə nöqtələrini oğrular yaxşı tanıyır və ilk yoxlanılan yerlərdir. xarici mediaya istinadla riskli nöqtələr barədə xəbər verir. Qapıdakı xalçanın altı - ən məşhur və eyni zamanda ən təhlükəli gizlətmə yeri hesab olunur. Poçt qutusu - hər kəs tərəfindən asanlıql
12 dekabrTarixin ən uzun uçuşu: quşlar eniş etmədən nə qədər uça bilər?
Təxminən bir sutka davam edən Avstraliyaya uçuş uzun səfər kimi görünə bilər, lakin uzunqanad adlanan quşun bacardığı ilə müqayisədə bu, xırda bir məsələdir. Bir çoxumuz bir neçə saatdan sonra narahat olmağa başlayırıq, özü də yerimizdə oturduğumuz halda. İndi isə təsəvvür edin ki, havada qalmaq üçü
15 dekabrKartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?
Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı
13 dekabrSirr açılır: Alkatras qaçışı yalnız məhbusların zəkası sayəsində mümkün olmayıb
Kağız üzərində mümkünsüz görünən 1962-ci il qaçışının arxasındakı təəccüblü detal üzə çıxıb: Con və Klarens Enqlin qardaşları ilə Frenk Morrisin aylarla davam edən qazıntılarını asanlaşdıran təkcə onların zəkası və yaxşı planı deyilmiş. Qaynarinfo xəbər verir ki, ABŞ tarixinin ən məşhur həbsxana qaçışlarında
16 dekabr140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır
Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə
12 dekabrYeni qurbağa növü Braziliya prezidentinin şərəfinə adlandırıldı
Braziliyalı alimlər amfibiyaların yeni bir növünü - ölçüsü 14 mm-dən çox olmayan miniatür qurbağa kəşf ediblər. O, Braziliya Prezidenti Luis İnasiu Lula da Silvanın şərəfinə "Brachycephalus lulai" adlandırılıb. xəbər verir ki, bu barədə "Spiegel" məlumat yayıb. Tədqiqatçıların sözlərin
12 dekabrHansı məhsullar damarlar üçün faydalıdır?
"Damarların möhkəm və elastik qalması üçün zərərli vərdişlərdən imtina, fiziki aktivlik və balanslı qidalanma vacibdir". -ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı kardioloq Polina Savina bildirib. Həkim qeyd edib ki, damar divarlarının elastikliyi üçün C vitamini ilə zəngin məhsulları mütəmad
15 dekabr