KİV: Siqaret yaddaş və düşüncə pozğunluğunu 85 % sürətləndirir
Siqaret yaşa bağlı yaddaş və düşüncə pozğunluğunu 85 % sürətləndirir.
"Report" xəbər verir ki, bunu "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Məlumata görə, alimlər Avropanın 32 ölkəsindən 50 və ya daha yuxarı yaş olan 14 min insanın məlumatlarını təhlil ediblər: on il ərzində beyin fəaliyyətini qiymətləndirmək üçün bir neçə dəfə sağlamlıq, vərdişlər və testlər aparıblar.
Tədqiqatın nəticələrinə görə, siqaret çəkənlərdə yaddaş və düşüncə pozğunluğu 85 % daha sürətli idi, sağlam həyat tərzi keçirən, idmanla müntəzəm məşğul olan, orta dərəcədə spirtli içki qəbul edən və aktiv sosial həyat sürən siqaret çəkənlər istisna təşkil edib.
Nəşr bildirib ki, bu qrupda beynin pisləşmə sürəti siqaret çəkməyənlərin göstəriciləri ilə eyni olub.
Müəlliflər nəticələrə təsir edə biləcək bir sıra amilləri, o cümlədən yaş, cinsiyyət, ölkə, təhsil səviyyəsi, rifah və xroniki xəstəlikləri nəzərə alıblar.
Tədqiqatın müşahidə xarakteri daşıdığı və buna görə siqaret çəkmə ilə beynin sürətlənmiş yaşlanması arasındakı səbəb-nəticə əlaqəsini sübut etmədiyi bildirilir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşÇayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
3 dekabrÜrək xəstəliyi və qalxanvari vəzi arasında əlaqə tapıldı
Almaniyalı tədqiqatçılar tiroid xəstəliyinin aritmiya kimi ciddi ürək problemləri riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Cardiovascular Medicine" jurnalında dərc olunub. Qalxanabənzər vəzi enerji səviyyəsini, bədən istiliyini, çəkisin
9 dekabrDondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
23 noyabrQəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24 noyabrDərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23 noyabrYoqa hansı xəstəliklərdə əks-göstərişdir?
Yoqa dayaq-hərəkət sistemi xəstəlikləri olan insanlara, məsələn, artrit və osteoxondroz zamanı əks göstərişdir. bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı cərrah, travmatoloq-ortoped Aleksey Afanasyev bildirib ki, əgər yoqa ilə məşğul olmağa qərar vermisinizsə, travmatoloq-ortopedlə məsləhətləşmə
30 noyabr"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabr