Gecə növbəsində işləyənlərin nəzərinə – Sizi hansı xəstəliklər gözləyir?
Gecə növbələri müasir dünyanın məcburi reallığına çevrilib. Lakin bu, işçilərin sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Gecə işləmək bədənə və zehnə necə zərər verir və bu təsirləri necə azalda bilərik?
Medicina.az bu suallara cavab tapmağa çalışıb:
- Gecə işləyənlərin ən böyük problemi bioloji saatları ilə uyğun olmayan yuxu rejimidir. Ona görə də əsasən yuxu pozğunluqları yaşayırlar. Bu, keyfiyyətli yuxu almağı çətinləşdirir.
- Gecə növbəsində işləyənlərin ürək xəstəliyi və hipertoniya riski artır. Keyfiyyətsiz yuxu və yemək vərdişləri bu riskləri artırır.
- Gecə işləmək mədə və bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Uyğun olmayan saatlarda yemək və qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri həzm sisteminə mənfi təsir göstərir.
- Gecə işçiləri nizamsız həyat tərzi və qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri səbəbindən piylənmə və diabet riski ilə üzləşirlər.
- Gecə işləmək sosial izolyasiyaya və emosional problemlərə səbəb ola bilər.
- Gecə işçiləri arasında depressiya və narahatlıq nisbətləri daha yüksəkdir.
- Daimi yorğunluq və enerji çatışmazlığı gecə işləyənlərin stress səviyyələrini artırır. Bu, iş performansına və həyat keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir.
- Qeyri-kafi yuxu və daimi yorğunluq diqqət və konsentrasiya problemlərinə səbəb olur. Bu isə iş qəzalarının və səhvlərin artmasına səbəb ola bilər.
- Gecə işləmək ailə və sosial həyata mənfi təsir edir. Sosial tədbirlərdə iştirak etmək və ailə ilə vaxt keçirmək çətinləşir. Gecə işçiləri, insanların çoxunun yatdığı saatlarda işlədikləri üçün sosial çevrədən təcrid olunurlar.
Gecələr işləyənlər üçün məsləhətlər:
- Mümkün qədər müntəzəm yuxu cədvəli tərtib edin. Günün eyni saatlarında yatın və oyanın.
- Sağlam və balanslı qidalanmağa çalışın. Eyni saatlarda yeməyə diqqət etməlisiniz. Yüngül, eyni zamanda da qida dəyəri yüksək olan məhsulları seçin.
- İdman enerji səviyyənizi artırb stresin öhdəsindən gəlməyə kömək edə bilər. 15 dəqiqə belə olsa, idmana vaxt ayırmağa çalışın.
- Ailənizlə və dostlarınızla vaxt keçirməyə çalışın. Sosial dəstək zehni sağlamlığınızı qorumağa kömək edəcək.
- İş mühitinizi rahatlaşdırın. Bu biraz xərc tələb edə bilər, ancaq gələcəkdə böyük sağlamlıq problemləri ilə üzləşməkdən yaxşıdır. İş yerinizdə və ya evinizdə sağlamlığa uyğun işığı, havanı, kreslonu və s. təmin edin. Bütün bunlar həm də işinizdə daha məhsuldar olmağa imkan verəcək.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşXolesterolu necə tez azaltmaq olar? - Bu qidaları yemək lazımdır
Peşəkar dietoloq Pamela Meyson təbii olaraq pis xolesterolu aşağı salan qidalar haqqında danışıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, xolesterol daxil olmaqla müxtəlif tədqiqatları araşdıran dietoloq zəncəfil, yaban mersini, quşüzümü, sarımsaq və jenşen yeməyi tövsiyə edib. Məsələn, sarımsağı
8 dekabrÇayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
3 dekabrQan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24 noyabrYoqa hansı xəstəliklərdə əks-göstərişdir?
Yoqa dayaq-hərəkət sistemi xəstəlikləri olan insanlara, məsələn, artrit və osteoxondroz zamanı əks göstərişdir. bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı cərrah, travmatoloq-ortoped Aleksey Afanasyev bildirib ki, əgər yoqa ilə məşğul olmağa qərar vermisinizsə, travmatoloq-ortopedlə məsləhətləşmə
30 noyabrBu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI
Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is
26 noyabr"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabrPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrBel ağrısından necə qurtulmaq olar?
Amerikalı elm adamları, yeni bir araşdırmada, xroniki bel ağrısı yaşayan bir insanın əzabını necə yüngülləşdirməyi müəyyən ediblər. -ın -a istinadla məlumatına görə, Kolorado Universitetinin Anşutsa tibb kampusunun tədqiqatçıları beyin və bel ağrılarının necə əlaqəli olduğunu tədqiq ediblər. Onları
10 dekabrAlimlər ürəklə bağlı narahatedici həqiqəti üzə çıxardı
Ürək sağlamlığı ilə bağlı yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar 23.499 nəfərin məlumatlarını araşdırıb. -a istinadən xəbər verir ki, yeni bir araşdırmaya görə, qan təzyiqi tez-tez dəyişən orta yaşlı insanlar, qan təzyiqi sabit qalanlara nisbətən ani ürək ölümü riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Hətt
25 noyabr