Buzlu suyun insana zərərləri...

Buzlu suyun insana zərərləri...İnsan bədən istiliyi 36,5 ilə 37,5 ° C arasındadır. Bu temperaturu bir neçə dərəcə qaldırsanız, orqanizmdə müxtəlif problemlər yaranar, bədən qızar və sonra homeostaz vəziyyətinə düşər, yəni normal fəaliyyətinə qayıtmağın yolunu tapmağa çalışar.

Mütəxəssislər buzlu suyun bədən sistemində ümumi temperaturun əksinə bir temperaturda olduğunu, müntəzəm olaraq buzlu suyun içilməsinin ürək və həzm sisteminə mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. Onların sözlərinə görə, buzlu su içmək yalnız müvəqqəti rahatlama təmin edə bilər, müntəzəm qəbulu isə bədən sağlamlığına mənfi təsir göstərir.

"Qafqazinfo" xarici KİV-ə istinadən buzlu suyun 8 təhlükəsini təqdim edir:

1. Ürək döyüntüsünü azaldır

Buzlu su içmək ürək döyüntüsünü aşağı salır. Araşdırmalar göstərib ki, buzlu su içmək vagus sinirini stimullaşdırır. Simpatik və ya ürək siniri də adlandırılan vagus siniri, bədənin qeyri-iradi hərəkətlərini idarə edən avtonom sinir sisteminin mühüm hissəsidir. Vagus siniri ürək dərəcəsinin azalmasına vasitəçilik edir və soyuq su ürək dərəcəsinin azalmasına səbəb olan sinir üçün bir stimul kimi çıxış edir. Ona görə də suyu normal temperaturda içmək lazımdır. Beyin temperaturun dəyişməsinə həssasdır və buna görə də soyuq su içərkən donur, belə daimi reaksiya beyin üçün yaxşı deyil.

2. Həzmi ləngidir

Buz kimi soyuq su içmək qan damarlarınızın daralmasına səbəb olduğu üçün qidaların həzm prosesinə maneə törədir. Bu, həzm prosesini ləngidir və qidanın düzgün həzm olunmamasına səbəb olur. Bu zaman qida maddələri orqanizm tərəfindən sağlam şəkildə mənimsənilmir.

3. Şişkinlik və qəbizliyə səbəb olur

Yeməklər arasında buzlu su içmək həzm sisteminiz üçün mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Soyuq suyun damarları daraldıcı təsiri var. Qidalar daha az sorulur və bağırsaq tranziti pozulur. Çox vaxt şişkinlik və ya qəbizlik kimi həzm problemləri baş verir.

4. Baş ağrısına səbəb olur

Yəqin ki, bu vəziyyəti yaşamısınız. Buzlu bir içki içdikdən sonra ani baş ağrısı yaşamaq olduqca yayqındır. Alında olan bu qısa müddətli ağrılar çox soyuq içkilər və qidaların qəbulu nəticəsində yaranır. Buna beyin donması deyilir. Unutmayın ki, çox soyuq bir içki də miqrenlərə səbəb ola bilər. Buna görə də miqren tutması zamanı soyuq su içmək məsləhət görülmür.

5. Enerji səviyyələrini aşağı salır

Nə olursa olsun, bədən ideal temperaturu saxlamağa çalışır. Maddələr mübadiləsinin rolu budur. Çox soyuq su içdiyiniz zaman bədən istiliyiniz düşür və bədən onu bərpa etmək üçün işləməyə başlayır. Bu vacib işi yerinə yetirmək üçün enerjini cəmləşdirir. Bu enerji cəmləşməsi digər metabolik funksiyaların hesabına həyata keçirilir.

6. Bədənə "hücum edir"

İdmanla məşğul olanda və ya fiziki işdən sonra maddələr mübadiləsi sürətlənir və bədən istiliyi yüksəlir. Məşqdən dərhal sonra buz kimi bir içki içsəniz, bədən üçün şok çox böyük olacaq. Orqanizm bunu hücum kimi hiss edir. Bu, mədə ağrısı və ya həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

7. Dərmanların təsirini azaldır

Buzlu su həzmi ləngidir. Ona görə də dərmanları bir stəkan buzlu su ilə içsəniz, onları daha az həzm edərsiniz. Bədəniniz onları daha az udur. Buna görə də dərmanların effektivliyi azalır.

8. Oynaq ağrılarını oyadır

Bəzi insanlarda çox soyuq içki içmək də oynaq ağrılarına səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə revmatik xəstələr üçün doğrudur. Odur ki, oynaq ağrılarınız varsa, çox soyuq içkilərdən uzaq durmaq faydalıdır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 545   Tarix: 19 iyul 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

105 yaşlı qadın uzunömürlülüyün sirrini verdi: Hər səhər mütləq bunu edirəm

Ötən ay 105 yaşını qeyd edən Deyzi Teylor uzunömürlülüyün sirrini bölüşüb. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Taylor "Bu qədər yaşayacağımı heç vaxt təxmin etməzdim" - deyərək sağlamlığını hər səhər yoqa ilə məşğul olmağa borclu olduğunu bildirib. 25 nəvəsi olan qadın hər gün yuxuda

9 dekabr
.

Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?

Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusən d

1 dekabr
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

7 dekabr
.

Qəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR

Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq

23 noyabr
.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

6 dekabr
.

Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?

"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri

7 dekabr
.

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman

24 noyabr