Virusun yoluxucu olub-olmadığı belə müəyyən ediləcək
Orqanizmdəki virusun yoluxucu olub-olmadığını tez bir zamanda müəyyən etmək üçün yeni üsul hazırlanıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, "FAIRY" (fluorescence Assay for viral Integrity) adlanan bu üsul bir neçə dəqiqə ərzində virusları virusaleyhinə antiviral preparatlar üçün sınaqdan keçirməyə imkan verir və bu, infeksiya zəncirinin qırılmasında antiviral tədbirlərin, məsələn, dezinfeksiyaedici maddələrin effektivliyini tez müəyyən etməyə imkan verir.
Birmingem Kimya Məktəbindən Samuel Cons FAIRY analizini hazırlayan tədqiqat qrupuna rəhbərlik edib.
O, bildirib ki, orta hesabla hər dörd ildən bir pandemiya potensialı olan yeni bir virus aşkar edilir və növ baryerini keçə bilən bir çox başqa viruslar da var. Bununla belə, hazırda nümunədə virusların olub-olmadığını müəyyən edə bilən, onun yoluxucu və ya qeyri-infeksion olduğunu göstərən, hüceyrə kulturası olmadan, bir neçə həftə çəkə biləcək heç bir analiz yoxdur.
Hazırda, yüksək yoluxuculuğu müəyyən etmək üzün müddət tələb edir. Təhlilin aparılması üçün mütəxəssislər, eləcə də bütün viruslar üçün mövcud olmayan kultura hüceyrə xətti tələb olunur. Yetişdirilmiş hüceyrələrdən istifadə ehtiyacı həm də mövcud üsulları hüceyrələrə zərər verməyən antiviral dərmanlarla məhdudlaşdırır və yeni dezinfeksiyaedici maddələrin kəşfini əlavə problemə çevirir.
Yeni üsul adətən viruslara onların genetik materialını (DNT və ya RNT) əhatə edən kapsiddəki (zülal qabığı) məsamələrdən daxil olan boyadan istifadə edir. Bu boya kapsidin məsamələrindən keçməsinə mane olan daha böyük bir molekulla birləşir. Boya yüksək DNT və ya RNT ilə bağlandıqda flüoresan siqnal verir. Nəticədə, analiz virusun yoluxucu olub-olmadığını göstərir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrQan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24 noyabrLimon sizi arıqladacaq
Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə
23 noyabrBu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI
Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is
26 noyabrXərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri
Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi
8 dekabrƏsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10 dekabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrSəhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
9 dekabr