İsti hava ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ – Bu allergenlərin yayılma riski YÜKSƏKDİR
Havaların isti keçməsinin insanların sağlamlığına bir çox zərərləri var.
Sonxeber.az bizim.media-ya istinadən xəbər verir ki, isti hava polen və kif kimi allergenlərin havada daha da yayılmasına səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, temperaturun artması ozon səviyyəsini və havanın çirklənməsini artıraraq allergiya simptomlarını ağırlaşdıra bilər.
Polen allergiyası:
Yaz və yay aylarında çiçəklərdən, ağaclardan və otlardan tozcuqlar havaya yayılır. Polen qaşınma, burun axması və asqırmaya səbəb ola bilər.
Kalıp allergiyası:
İsti və rütubətli hava kif sporlarının yayılması üçün ideal şərait yaradır. Kalıp sporları da tənəffüs allergiyasına səbəb ola bilər.
Ozon allergiyası:
İsti hava ozon səviyyəsini artıra bilər. Yüksək ozon səviyyələri astma və digər tənəffüs problemlərinin yaranması üçün ideal şərait hesab olunur.
Toz gənələri:
Toz gənələri isti və rütubətli mühitlərdə çoxalırlar. Bu mikroskopik canlılar allergik reaksiyalara və astma simptomlarına səbəb ola bilər.
Böcək allergiyası:
İsti hava arıların, eşşək arılarının və digər həşəratların daha aktiv olmasına səbəb olur. Bu həşəratların sancmaları allergik reaksiyalara və bəzi hallarda hətta anafilaktik şoka səbəb ola bilər.
İsti hava allergiyası ilə mübarizə üsulları bunlardır:
Qapalı məkanlarda qalmaq: Xüsusilə polen səviyyəsinin yüksək olduğu dövrlərdə evdə qalmaq faydalı ola bilər.
Hava təmizləyicilərindən istifadə: Hava təmizləyiciləri daxili havanı allergenlərdən təmizləməyə kömək edə bilər.
Rütubət səviyyəsinə nəzarət: Evdə rütubət səviyyəsini nəzarət altında saxlamaq kif və toz gənələrinin çoxalmasının qarşısını ala bilər.
Çölə çıxanda ehtiyat tədbirlərinin görülməsi: Çölə çıxarkən günəş eynəyi və baş geyimlərindən istifadə tozcuqların gözlərə və üzə çatmasına mane ola bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBel ağrısından necə qurtulmaq olar?
Amerikalı elm adamları, yeni bir araşdırmada, xroniki bel ağrısı yaşayan bir insanın əzabını necə yüngülləşdirməyi müəyyən ediblər. -ın -a istinadla məlumatına görə, Kolorado Universitetinin Anşutsa tibb kampusunun tədqiqatçıları beyin və bel ağrılarının necə əlaqəli olduğunu tədqiq ediblər. Onları
10 dekabrXolesterolu necə tez azaltmaq olar? - Bu qidaları yemək lazımdır
Peşəkar dietoloq Pamela Meyson təbii olaraq pis xolesterolu aşağı salan qidalar haqqında danışıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, xolesterol daxil olmaqla müxtəlif tədqiqatları araşdıran dietoloq zəncəfil, yaban mersini, quşüzümü, sarımsaq və jenşen yeməyi tövsiyə edib. Məsələn, sarımsağı
8 dekabrQan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24 noyabrÇayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc
11 dekabr"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabrQəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24 noyabrÖmrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb
Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa
20 noyabr