Gün ərzində neçə addım atmalıyıq?
Bir çox mənbələrdə sağlam və fit qalmaq üçün gündə 10 min addım atmağın vacib olduğu deyilir. Lakin yeni araşdırmalar göstərir ki, bu deyilənin əksinə olaraq, addımların sayı deyil və hər zaman aktiv olmaq önəmlidir.
"Qafqazinfo"nun məlumatına görə, "European Journal of Preventive Cardiology" jurnalında dərc edilən bir araşdırmada deyilir ki, gündə ən az 3967 addım atmaq hər hansı səbəbdən ölüm riskini azaldır.
"JAMA Neurology" jurnalında dərc edilən başqa bir araşdırma gündə cəmi təxminən 8900 addımın yüksək risk altında olan insanlarda idrak qabiliyyətinin azalması prosesini yavaşlatdığını göstərir.
Sonda isə tədqiqatçılar belə nəticəyə gəliblər ki, sağlamlığı qorumaq üçün hər gün ən azı 2337 addım atılmalıdır.
Həqiqətənmi bu faydaları görmək üçün bu qədər addım atmalıyıq?
İdman və Sağlamlıq Fizioloqu Lindsay Bottoms mövzu ilə bağlı belə deyir: "Addım hədəfləməkdənsə, insanların oturma vaxtlarını qısaltması və aktiv olması daha yaxşı olar. Onlara gündə 10-20 min addım hədəf qoymağı tövsiyə etməzdim. Ancaq mümkün qədər çox addım atmağı və oturaq həyat tərzini azaltmağı xüsusilə vurğulayıram".
Qeyd etmək lazımdır ki, gəzinti zamanı atdığımız addımların sayından əlavə fiziki fəaliyyətin artırılması ürək-damar sisteminin sağlamlığına, çəkinin idarə olunmasına, əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasına, daha yaxşı yuxuya və koqnitiv funksiyanın artmasına kömək edir.
Gəzinti demansiya və xərçəng kimi bəzi xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, istənilən idman növü immunitet sistemimizi dəstəkləyə və psixi sağlamlığımızı gücləndirə bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1246 Tarix: 06 sentyabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bütün ailə üçün ən faydalı balıq NÖVÜ
Qızılbalıq uzun müddət ən faydalı balıqlardan biri hesab olunurdu, lakin onun daha ucuz analoqu Atlantik skumbriya daha yaxşı seçim ola bilər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, qızılbalıqdan daha faydalı balıq var. Dietoloq Bartoş Kulçinski bildirir ki, qida dəyərinə görə skumbriya yalnız qızılbalığ
2 iyunQidalarda geniş istifadə olunan boya şəkərli diabetə səbəb olur
Tsyasin Nanhu Universitetinin çinli alimləri sübut ediblər ki, qida sənayesində məhsullara ağ rəng vermək üçün geniş istifadə olunan titan dioksid (E171) ciddi metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər. "Report"un xəbərinə görə, tədqiqatın nəticələri "Food and Chemical Toxicology" (FCT
8 iyunYatmazdan əvvəl 1 stəkan içmək xoruldamağı dayandırır:10 dəqiqəyə hazırdır
Xoruldamaq, insanın gecə yuxusunu pozan, hətta ətrafdakıları narahat edən ümumi yuxu problemidir. Bir çox insan müxtəlif müalicə üsullarını sınasa da, ən təsirli üsullardan biri ökseotu çayıdır. xarici mediaya istinadən ökseotunun sağlamlığınız üçün çoxsaylı faydaları təqdim edir. Yuxu sağlamlığını v
1 iyunXeyirxah insanlar bu xəstəliklərdən daha az əziyyət çəkirlər
Madrid Muxtar Universitetinin professoru və nevrologiya üzrə tədqiqatçı Conatan Benito qeyd edir ki, mehriban insanların pis niyyət göstərənlərlə müqayisədə sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli üstünlüyü var. Azərtac-a istinadla xəbər verir ki, ekspertin fikrincə, mehriban və ünsiyyətcil insanlar daha aqressi
12 iyunBelin ağrıyır? - Alimlər deyir ki, gəzən adamlar...
Norveç alimləri gündəlik uzun gəzinti ilə bütün dünyada yayılmış xroniki bel ağrısının qarşısının alınması arasında birbaşa əlaqəni aşkar edən kohort təhlili aparıblar. Bbu barədə "Nnaked- " məlumat yayıb. Məlum olub ki, 1,5 saat gəzmək lumbaqonun inkişaf riskini - həkimlər bu vəziyyəti bel
22 iyunBu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər
Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ın məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edir ki, B6 və B12 vitaminləri ağciyər xərçənginə səbəb ola bilər. Məlumdur ki, B vitaminləri artan yorğunluq
22 iyunMikroplastiklər içkilərdə gizli təhlükə? Şüşə qablar üstünlükdür, amma...
Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmaya görə, şüşə qablar ilə müqayisədə, plastik və ya dəmir qablarda saxlanılan su, soda, pivə və şərab kimi içkilərdə mikroplastik hissəciklərin səviyyəsi xeyli yüksəkdir. "Agence France-Presse"ə istinadən xəbər verir ki, alimlər Fransad
22 iyunİyun ayında qarpız yemək olar? – Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir
Yay fəslinin sevilən meyvələrindən olan qarpız artıq iyun ayından satışa çıxıb. Lakin mütəxəssislər bu dövrdə qarpız istehlakına ehtiyatla yanaşmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, həkim-diyetoloqların sözlərinə görə, qarpız təbii şəraitdə iyul-avqust aylarında yetişir. İyunun əvvəlində bazara çıxarıla
10 iyunNarkoman milçəklər: Alimlər onları niyə yaratdı?
ABŞ-ın Yuta Universitetindən olan alimlər neyrobiologiya sahəsində maraqlı bir yeniliyə imza atıblar: genetik modifikasiya edilmiş və könüllü şəkildə kokain qəbul edən ilk meyvə milçəklərini yaradıblar. Bu unikal model insanlar arasında kokain asılılığının araşdırılması və müalicə üsullarının inkişaf
3 iyun