Ağ düyünün zərərləri açıqlandı
Ağ düyü, tez-tez istifadə olunan bir qida olsa da, mütəxəssislər onun həddindən artıq istifadəsinin bəzi zərərlərinə diqqət çəkirlər.
Sonxeber.az Milli.Az-a istinadən ağ düyünün sağlamlığa mümkün mənfi təsirlərini sizə təqdim edir:
Aşağı lif tərkibi:
Ağ düyü emal zamanı lifdən və bəzi əsas qida maddələrindən məhrum olur. Bu, onu tez həzm olunan, lakin az qidalı bir seçim edir. Lif çatışmazlığı bağırsaq hərəkətlərini yavaşlada bilər və qəbizlik riskini artırar.
Qlisemik indeksin yüksək olması:
Ağ düyü yüksək qlisemik indeksə malikdir, yəni qan şəkərini tez yüksəldə bilər. Bu xüsusilə diabet xəstələri üçün risklidir, çünki qan şəkərində dalğalanmalara səbəb ola bilər.
Artıq çəkiyə səbəb ola bilər:
Tez həzm olunan karbohidratlar yüksək kalorilidir və tez-tez həddindən artıq istehlak edildikdə artıq çəkiyə və piylənməyə yol aça bilər.
Mikronutrientlərdə çatışmazlıq:
Ağ düyü emal zamanı əsas vitaminlər və minerallardan məhrum olur. Tam taxıl alternativləri (qəhvəyi düyü və ya vəhşi düyü) daha çox vitamin B və maqnezium kimi minerallarla zəngindir.
Arsen tərkibi:
Düyü bəzi hallarda su və torpaqdakı arsen tərkibini özünə çəkə bilər. Ağ düyünün həddindən artıq istehlakı, bu toksik maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər və uzunmüddətli sağlamlıq risklərini artıra bilər.
Alternativlər:
Ağ düyünün əvəzinə qəhvəyi düyü, vəhşi düyü və ya quinoa kimi daha az işlənmiş və qidalı alternativlər seçilə bilər.
Qidalanmada balans yaratmaq üçün düyünü tərəvəzlər və zülallarla birlikdə istehlak etmək də məsləhətdir.
Ağ düyünü tamamilə tərk etmək lazım deyil, ancaq onun miqdarını və tezliyini nəzarətdə saxlamaq sağlamlıq baxımından faydalı ola bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşSağlam yaşlanma üçün ən azı 7 saat yatmalısınız
Alimlər yeni araşdırmaları ilə sağlam qocalmaq üçün gündə ən az 7 saat yatmaq lazım olduğunu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, alimlər insanların sağlam qocalması üçün gündə neçə saat yatması lazım olduğunu müəyyən ediblər. Araşdırma üçün 2011, 2013 və 2015-ci illərdə 45 və daha yuxarı yaşda olan təxminə
11 noyabrKərə yağı kimlərə olmaz? - Həkim TÖVSİYƏSİ
Kərə yağı bir çox insanın sevdiyi məhsuldur. Faydasından əlavə o çörək-bulka məmulatlarına təkrarolunmaz ətir verir, yeməklərin dadını daha zərif və doyurucu edir. Lakin dad keyfiyyətlərinə baxmayaraq, kərə yağı bəzi kateqoriya insanlar üçün sağlamlığa təhlükəli ola bilər. -ın verdiyi xəbərə görə, b
10 noyabrKartof yeyən 17 yaşlı gənc kor oldu
İngiltərədə 17 yaşlı gənc kartof yedikdən sonra kor olub. Bu barədə Bristol Göz Xəstəxanasının həkimləri danışıb. 17 yaşlı gəncin qidalanma rejiminə görə kor qaldığı bildirilib. Hələ 14 yaşında ikən yorğunluq və halsızlıq şikayəti ilə xəstəxanaya müraciət edən gənc şikayətlərinin gündən-günə artdığın
3 noyabrBütün yaşlı insanların yeməli olduğu İKİ DƏNLİ BİTKİ
Kardioloqlar belə qənaətə gəliblər ki, qarabaşaq və darı sıyığı yaşlı insanlarla bərabər ürək-damar xəstəlikləri ilə üzləşənlər üçün zəruri məhsuldur. -a istinadən xəbər verir ki, bu taxıllar təkcə ürək sağlamlığını dəstəkləmir, həm də bütövlükdə bədənə faydalı təsir göstərir. Qarabaşaq yarmasının sağlamlı
24 oktyabrÇayı qətiyyən belə içməyin: ÖLDÜRÜR - ŞOK
Çay, xüsusilə soyuq havalarda bədəni isidən və gündəlik olaraq sevilərək içilən içkilərdəndir. Lakin bəzi hallarda çayın qəbulunun təhlükəli nəticələr doğura biləcəyi məlum olub. Çayın yüksək miqdarda və ya çox isti formada qəbul edilməsi orqanizm üçün zərərli ola bilər, hətta ölüm riski yarada bilər
3 noyabrKartof və yumurta 2 bəladan qoruyur
Əcnəbi alimlər əvvəllər faydasına şübhə yaranan 2 ərzağı faydalı hesab ediblər. Yüksək qlikemik indeksi və nişastasına görə karfofubn zərərli olduğu bildirilirdi. Lakin alimlər düzgün bişirdikdə kartofun damarları qoruduğu və bəzi xərçəng növlərinə qarşı da effektiv mübarizə apardığı üzə çıxıb. Kartofd
27 oktyabrVitaminlərin qəbulu uzunömürlülüyə necə təsir edir? – ARAŞDIRMA
Vitaminlər metabolik proseslərdə əsas rol oynayır və hüceyrələrin, toxumaların və orqanların sağlamlığını dəstəkləyir. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Amerikalı alimlər tərəfindən ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutu tərəfindən aparılan son araşdırma multivitamin əlavələrinin gözlənilən ömür uzunluğun
2 noyabr