Ağ düyünün zərərləri açıqlandı

Ağ düyünün zərərləri açıqlandıAğ düyü, tez-tez istifadə olunan bir qida olsa da, mütəxəssislər onun həddindən artıq istifadəsinin bəzi zərərlərinə diqqət çəkirlər.

Sonxeber.az Milli.Az-a istinadən ağ düyünün sağlamlığa mümkün mənfi təsirlərini sizə təqdim edir:

Aşağı lif tərkibi:

Ağ düyü emal zamanı lifdən və bəzi əsas qida maddələrindən məhrum olur. Bu, onu tez həzm olunan, lakin az qidalı bir seçim edir. Lif çatışmazlığı bağırsaq hərəkətlərini yavaşlada bilər və qəbizlik riskini artırar.

Qlisemik indeksin yüksək olması:

Ağ düyü yüksək qlisemik indeksə malikdir, yəni qan şəkərini tez yüksəldə bilər. Bu xüsusilə diabet xəstələri üçün risklidir, çünki qan şəkərində dalğalanmalara səbəb ola bilər.

Artıq çəkiyə səbəb ola bilər:

Tez həzm olunan karbohidratlar yüksək kalorilidir və tez-tez həddindən artıq istehlak edildikdə artıq çəkiyə və piylənməyə yol aça bilər.

Mikronutrientlərdə çatışmazlıq:

Ağ düyü emal zamanı əsas vitaminlər və minerallardan məhrum olur. Tam taxıl alternativləri (qəhvəyi düyü və ya vəhşi düyü) daha çox vitamin B və maqnezium kimi minerallarla zəngindir.

Arsen tərkibi:

Düyü bəzi hallarda su və torpaqdakı arsen tərkibini özünə çəkə bilər. Ağ düyünün həddindən artıq istehlakı, bu toksik maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər və uzunmüddətli sağlamlıq risklərini artıra bilər.

Alternativlər:

Ağ düyünün əvəzinə qəhvəyi düyü, vəhşi düyü və ya quinoa kimi daha az işlənmiş və qidalı alternativlər seçilə bilər.
Qidalanmada balans yaratmaq üçün düyünü tərəvəzlər və zülallarla birlikdə istehlak etmək də məsləhətdir.

Ağ düyünü tamamilə tərk etmək lazım deyil, ancaq onun miqdarını və tezliyini nəzarətdə saxlamaq sağlamlıq baxımından faydalı ola bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 278   Tarix: 15 noyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Arpa suyu - süd artıran vasitə

Dünyada anaların rəğbətini qazanan İsveçrəli əmizdirmə məsləhətçisi Hillary Jacobson süd artıran reseptləri ilə tanınmışdır. -ın Sağlamolun.az-a istinadən verdiyi xəbərə görə, mütəxəssis qeyd edir ki, onun tövsiyyə etdiyi reseptləri əmizdirdiyi dövrdə özünün süd azlığı çətinlikləri zamanı sınamışdır

8 sentyabr 2021
.

Qızdırmanı salmağa tələsməyin!

Qızdırma müxtəlif səbəblərə görə qalxa bilər. -a istinadən bildirir ki, qızdırmanın əsas səbəblərindən biri soyuqdəymə və virus xəstəlikləridir. Belə qızıdırmadan qorxmaq lazım deyil. Əksinə qızdırmanın qalxması orqanizmə xəstəliklə mübarizə etməyə yadım edir, sağalmanı tezləşdirir. Belə ki, qızıdırm

17 sentyabr 2021
.

Payız soyuqdəyməsindən bunlarla qorunun

Havaların get-gedə soyumağa başlaması ilə soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklər də çoxalır. İmmunitet getdikcə, düşür. Buna görə də ilk növbədə immuniteti yüksək saxlamaq üçün vasitələrə baş vurmaq lazımdır. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, immuniteti ən çox yüksəldən vasitə otlardan hazırlana

17 sentyabr 2021
.

Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl

17 sentyabr 2021
.

Vaksin vurduran şəxslər niyə dünyasını dəyişir? - AÇIQLAMA

Son günlər vaksin olunanlar arasında dünyasını dəyişənlər az deyil. Bu da insanlarda narahatlığa səbəb olur. Niyə vaksinasiya olunan şəxslər virusa yoluxan zaman bu xəstəlikdən vəfat edirlər?. Məsələ ilə bağlı -a infeksionist Nicat Əzimli açıqlama vererkən "Coronavac" vaksininin hazırkı dönəmd

16 sentyabr 2021
.

Hər kəs vaksin vurdursa, pandemiya bitəcək? - AÇIQLAMA

Digər ölkələrlə yanaşı, Azərbaycanda da vaksinasiya prosesi davam edir. İnsanların bir çoxu vaksin olunduqdan sonra pandemiyanın bitəcəyinə ümid etsələr də, bir müddət əvvəl ÜST açıqlama vermdi ki, vaksinasiya prosesi bitəndən sonra belə, virusu tam şəkildə məğlub etmək mümkün olmayacaq. Bəs vaksinasiy

14 sentyabr 2021
.

Möcüzəli ədviyyat DARÇIN - Hər dərdin dərmanı

"Cinnamomum" ağacının qabığı olan ətirli darçın tez-tez yemək və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunur. Lakin bir çox digər ədviyyatlar kimi, darçın həm də çoxsaylı müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir və sağlamlığı qorumağa və bərpa etməyə yardım edir. Darçın orqanizmə güclü antibakterial

13 sentyabr 2021
.

Yatmazdan 1 saat əvvəl süd için

Çoxları rahat yata bilməməkdən, yuxusuzluqdan, gecələr tez-tez oyanmaqdan şikayət edir. Yuxu pozuntusunu yaradan səbəblər arasında qidalanma birinci yerdədir. Belə ki, gün ərzində yediklərimiz yuxu rejimini tənzimləyir. Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, insan sağlamlığı üçün yuxu ən önəmli faktordur

15 sentyabr 2021
.

Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...

a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy

16 sentyabr 2021