İnsulinin təbii rəqibi: Suyun şəkərlə mübarizədə əsas müttəfiqdi - 6 səbəb

İnsulinin təbii rəqibi: Suyun şəkərlə mübarizədə əsas müttəfiqdi - 6 səbəbSuyun orqanizmdə mühüm rolu var. Su içmək adətən sadə və adi bir vərdiş kimi görünür, lakin o, özümüzü necə hiss etdiyimizə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir.

Qaynarinfo xəbər verir ki, orqanizm kifayət qədər maye aldıqda daxili tarazlığı qorumaq, düzgün işləmək və xoşagəlməz hallara qarşı müdafiə olunmaq daha asan olur.

Məsələn, gündə bir litrdən çox su içmək qan şəkərinin aşağı düşmə riskini azalda bilər.

"Kifayət qədər su qəbul etmək susuzlaşmanın qarşısını alır, böyrəklərin işini dəstəkləyir və qan şəkərinin tənzimlənməsinə kömək edir", deyə "VeryWell Health" yazır.

Gəlin, adi suyun birbaşa təsir etdiyi bütün mühüm prosesləri nəzərdən keçirək.

Su qan şəkərinə necə təsir edir?

Suyun qan şəkərinə təsirinin ən birbaşa yolu qan həcmi ilə bağlıdır. Qan həcminin təxminən 80 faizi sudan ibarətdir. Tədqiqatçıların bildirdiyinə görə, susuzlaşma zamanı qandakı ümumi maye həcmi azalır.

Qan həcminin azalması nəticəsində qlükoza — orqanizmin əsas enerjisi olan şəkər — plazmada daha çox konsentrasiya olunur. Bu isə, real qlükoza miqdarı dəyişməsə belə, şəkər səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olur.

Su içmək qlükozanı seyrəltməklə şəkər səviyyəsinin enməsinə kömək edə bilər. Lakin su diabetli insanlar üçün şəkərin aşağı salınmasında istifadə edilən insulinlə əvəz edilə bilməz.

Su böyrəklərin fəaliyyətini yaxşılaşdırırmı?

Böyrəklər qan şəkərinin tənzimlənməsində həlledici rol oynayır. Su böyrəklərdə filtrasiya sisteminin yaxşı işləməsi üçün vacibdir. Qlükoza müəyyən həddi keçdikdə böyrəklər onun artıq hissəsini sidik vasitəsilə xaric edir.

Diabeti olan insanların artıq şəkəri sidiklə xaric etmək üçün daha çox mayeyə ehtiyacı olur. Kifayət qədər su içilməsi orqanizmin artıq qlükozanı xaric etməsinə və qan şəkərinin aşağı düşməsinə şərait yaradır.

Su hormonlara necə təsir edir?

Su çatışmazlığı qlükoza metabolizmində iştirak edən hormonların ifrazına və işinə təsir edir. Susuzlaşma kortizol və vazopressin kimi hormonların yüksəlməsinə səbəb olur və bu hormonlar qan şəkərini artırır.

Kortizol və vazopressin qaraciyərə daha çox qlükoza ifraz etməsi barədə siqnal göndərir. Vazopressin həmçinin suyu saxlamağa çalışaraq sidik miqdarını azaldır. Tədqiqatlar göstərir ki, vazopressinin yüksək səviyyəsi yüksək şəkər və 2-ci tip diabet riski ilə əlaqəlidir.

Su içmək bu stress hormonlarının artmasının qarşısını alır və saxlanılmış qlükozanın qana buraxılmasına mane olur.

Susuzlaşma su ilə aradan qaldırıla bilərmi?

Susuzlaşma qanda şəkər konsentrasiyasını artırır və bu vəziyyət, xüsusilə diabetli insanlar üçün idarəolunmaz ola bilər.

Yüksək şəkər səviyyəsi bədəndən artıq qlükozanı xaric etmək üçün sidik ifrazını sürətləndirir. Artan sidik ifrazı isə su itkisinə səbəb olaraq susuzlaşmanı dərinləşdirir və hiperglikemiyaya gətirib çıxara bilər. Bu dövr təhlükəli dərəcədə yüksək şəkərə səbəb ola bilər.

Su içmək bədənin normal hidrasiyasını bərpa edir və şəkər səviyyəsinin sabitləşməsinə kömək edir.

Su insulinə necə təsir edir?

Əsas metabolik proseslər, o cümlədən şəkərə nəzarət, hüceyrə səviyyəsində baş verir. Hüceyrələrin quruluşunu və normal fəaliyyətini qorumaq üçün suya ehtiyacı var — buna hüceyrə hidrasiyası deyilir.

İnsulin qlükozanı qandan hüceyrələrə daşıyaraq şəkər səviyyəsini aşağı salır. Hüceyrələrin kifayət qədər su ilə təmin olunması insulinin təsir mexanizminin düzgün işləməsi üçün vacibdir.

Tədqiqatlar göstərir ki, optimal hidrasiyanın saxlanması hüceyrələrin insulinə həssaslığını artırır və qlükozanın qandan daha effektiv alınmasına şərait yaradır.

Su çəkinin azalmasına necə kömək edir?

Piylənmə və artıq çəki insulinə həssaslığın azalması və şəkərin tənzimlənməsindəki pozuntular üçün əsas risk faktorlarıdır. Su isə çəkiyə nəzarətdə əhəmiyyətli, dolayısı ilə isə şəkərin balansında mühüm rol oynayır.

Su iştahanı azaldaraq toxluq hissini artırır və qida qəbulunu azaltmağa kömək edir.

Müntəzəm su içmək porsiya ölçüsünə və ümumi kalori qəbuluna nəzarətdə yardım edir. Çəkinin idarə olunması isə uzunmüddətli dövrdə qan şəkərinin təbii şəkildə azalmasının ən təsirli yollarından biridir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 321   Tarix: 21 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb

Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər

30 noyabr
.

Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə

22 noyabr
.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin

23 noyabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16 noyabr
.

COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri

COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad

30 noyabr
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v

21 noyabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö

30 noyabr