Çiy də faydalıdır, bişmişi də...
Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir.
Sonxeber.az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminləri sayəsində həm dəriyə xeyirlidir, həm də xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Liflə zəngin olduğu üçün bağırsaqların daha yaxşı işləməsinə kömək edir. Turşəngdə sümük sağlamlığını dəstəkləyən maqnezium var.
Tərkibindəki C vitamini sayəsində güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və orqanizmi bir çox zərərli maddələrdən qoruyur. Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin sağalma prosesini sürətləndirir.
Turşəng antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir və qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləyir. Sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.
Mədə şişkinliyini aradan qaldırır, maddələr mübadiləsini də gücləndirir. Ağız yaralarına, yoluxucu və iltihablı xəstəliklərə qarşı faydalıdır.
Turşəng də bir çox digər yaşıl yarpaqlı bitkilər kimi qanazlığı baxımından orqanizmə müsbət təsir göstərir. Bədənə enerji verir və özümüzü daha fit hiss etməyimizə kömək edir.
Turşəng yüksək qan şəkərini salmaqda təsirlidir. Bundan başqa, sidikqovucu təsirə malikdir, böyrəklərin daha yaxşı işləməsini dəstəkləyir.
Həmçinin dəri sağlamlığına faydalıdır, dəri hüceyrələrinin bərpasını təşviq edir. A vitamini və antioksidanlar sayəsində dərinin qocalmasını gecikdirir.
Turşəng həm çiy, həm də bişmiş halda istehlak edilə bilər. Fərqli ləzzətlər və teksturalar təqdim edən bu bitkidən salatlardan yeməklərə, çaylardan smuzilərə qədər bir çox reseptlərdə istifadə etmək olar. Bu bitkinin yarpaqlarından hazırlanan çay rahatlaşdırıcı təsir göstərir.
Turşəngin həddindən artıq istehlakı orqanizmdə ürəkbulanma, qusma, ishal və qarın ağrısı kimi problemlərə, eləcə də allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşƏn faydalı üç içki: Həkim AÇIQLADI
Rusiyalı həkim və teleaparıcı Aleksandr Myasnikov ən faydalı olan üç içkinin adını çəkib. xəbər verir ki, "Rossiya 1" kanalında yayımlanan "Doktor Myasnikov" verilişində o, həmin içkiləri açıqlayıb. "Ümumiyyətlə, çay, qəhvə və təmiz su ən çox içməli olduğumuz içkilərdir"
3 noyabrŞirniyyat yeyib kökələnlər bunu etsin
Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir
28 oktyabr3 dəqiqəyə stresdən qurtulun - İdmansız, ağrısız...
Günlük həyatımızda stres qaçılmazdır. Streslə mübarizə aparmağın isə sadə yolları var. Heç bir ağırlıq qaldırmadan, hərəkət etmədən, elə oturduğunuz yerdəcə stresi idarə etmək mümkündür. Bunun üçün sadəcə nəfəs texnikasını bilmək kifayət edir. -a istinadən xəbər verir ki, nəfəs texnikası stresi idar
29 oktyabrRusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?
Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. -ın -ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb. Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçü
10 noyabrYeməkdən sonra su içmək ziyandır
Çoxumuz yeməklə birlikdə bir stəkan şirə və ya heç olmasa su içməyə öyrəşmişik. Uzunömürlü və sağlamlığı ilə tanınan yaponlar yeməkləri ilə birlikdə su içməkdən çəkinirlər. Axşam.az xəbər verir ki, yaponlar suyun həzmə maneə törədə biləcəyinə və orqanizminizin yeməyi həzm etməsini çətinləşdirə biləcəyin
10 noyabrKartof yeyən 17 yaşlı gənc kor oldu
İngiltərədə 17 yaşlı gənc kartof yedikdən sonra kor olub. Bu barədə Bristol Göz Xəstəxanasının həkimləri danışıb. 17 yaşlı gəncin qidalanma rejiminə görə kor qaldığı bildirilib. Hələ 14 yaşında ikən yorğunluq və halsızlıq şikayəti ilə xəstəxanaya müraciət edən gənc şikayətlərinin gündən-günə artdığın
3 noyabrHansı bağırsaq şişləri ən təhlükəlidir?
Bağırsaqda poliplər, xoş və bədxassəli şişlər yaranır. Hazırda kolorektal onkologiya çox yayılıb. Bağırsaqda şişləri ayırd etmək çox zaman çətin olur. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, cərrah Yen Jurdan hansı şişlərin daha təhlükəli olmasını açıqlayıb. "Bağırsağın sağ tərəfindən olan şişləri kolonoskopiyad
27 oktyabrÖmrü 33 faiz uzadan üsul kəşf edilib – Araşdırma
Viskonsin Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan son araşdırma qocalma zamanı ömrü uzatmaq və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün gözlənilməz perspektivlər açıb. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin diqqətini əvəzolunmaz amin turşularından biri - izolösin cəlb edib. bu da proseslərdə mühüm rol oynay
7 noyabrÇayı qətiyyən belə içməyin: ÖLDÜRÜR - ŞOK
Çay, xüsusilə soyuq havalarda bədəni isidən və gündəlik olaraq sevilərək içilən içkilərdəndir. Lakin bəzi hallarda çayın qəbulunun təhlükəli nəticələr doğura biləcəyi məlum olub. Çayın yüksək miqdarda və ya çox isti formada qəbul edilməsi orqanizm üçün zərərli ola bilər, hətta ölüm riski yarada bilər
3 noyabr