Çiy də faydalıdır, bişmişi də...

Çiy də faydalıdır, bişmişi də...Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir.

Sonxeber.az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminləri sayəsində həm dəriyə xeyirlidir, həm də xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir.

Liflə zəngin olduğu üçün bağırsaqların daha yaxşı işləməsinə kömək edir. Turşəngdə sümük sağlamlığını dəstəkləyən maqnezium var.

Tərkibindəki C vitamini sayəsində güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və orqanizmi bir çox zərərli maddələrdən qoruyur. Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin sağalma prosesini sürətləndirir.

Turşəng antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir və qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləyir. Sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.

Mədə şişkinliyini aradan qaldırır, maddələr mübadiləsini də gücləndirir. Ağız yaralarına, yoluxucu və iltihablı xəstəliklərə qarşı faydalıdır.

Turşəng də bir çox digər yaşıl yarpaqlı bitkilər kimi qanazlığı baxımından orqanizmə müsbət təsir göstərir. Bədənə enerji verir və özümüzü daha fit hiss etməyimizə kömək edir.

Turşəng yüksək qan şəkərini salmaqda təsirlidir. Bundan başqa, sidikqovucu təsirə malikdir, böyrəklərin daha yaxşı işləməsini dəstəkləyir.

Həmçinin dəri sağlamlığına faydalıdır, dəri hüceyrələrinin bərpasını təşviq edir. A vitamini və antioksidanlar sayəsində dərinin qocalmasını gecikdirir.

Turşəng həm çiy, həm də bişmiş halda istehlak edilə bilər. Fərqli ləzzətlər və teksturalar təqdim edən bu bitkidən salatlardan yeməklərə, çaylardan smuzilərə qədər bir çox reseptlərdə istifadə etmək olar. Bu bitkinin yarpaqlarından hazırlanan çay rahatlaşdırıcı təsir göstərir.

Turşəngin həddindən artıq istehlakı orqanizmdə ürəkbulanma, qusma, ishal və qarın ağrısı kimi problemlərə, eləcə də allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 745   Tarix: 17 noyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun

12 dekabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Ayaqlarınıza diqqət yetirin: Bu əlamətlər ürək problemi və ya diabetin xəbərçisi ola bilər

Soyuq ayaqlar yüksək xolesterinin erkən əlaməti ola bilər. Əgər ayaqlarınız yalnız qış aylarında deyil, ilin digər vaxtlarında da soyuq olursa, düşünməyə dəyər. xarici mediaya istinadla ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola biləcək əsas əlamətləri təqdim edir:. Bu, ayaqlardakı kiçik qan damarları ilə bağl

7 dekabr
.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr
.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş

Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura

30 noyabr
.

8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər

Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı

10 dekabr
.

İtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...

Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal

17 dekabr
.

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda

4 dekabr
.

Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir

Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə

7 dekabr