Gəncləri qocaldan içki və qidalar bəlli oldu
Yuvyaskul Universitetinin fin alimləri müəyyən ediblər ki, qeyri-sağlam qida və içkilər hətta gənclərdə də bioloji qocalmanı sürətləndirə bilər.
Oxu.Az xəbər verir ki, tədqiqat "Clinical Nutrition" (CliNut) elmi jurnalında dərc olunub.
Bioloji yaş orqanizmin vəziyyətini hüceyrə səviyyəsində əks etdirir və xronoloji yaşdan fərqlənə bilər. Bunu ölçmək üçün alimlər epigenetik saatlardan - bioloji yaşı təyin etmək üçün DNT metilasiyasını təhlil edən modellərdən istifadə edirlər.
Tədqiqatda 20-25 yaş arası 826 əkiz iştirak edib. İştirakçılar 55 qida məhsulunun istehlak tezliyini göstərdikləri anketləri doldurublar. Tədqiqatçılar fiziki fəaliyyət, siqaret və bədən çəkisi kimi digər həyat tərzi faktorlarını da nəzərə alıblar.
Nəticələr göstərib ki, meyvə və tərəvəzləri az, qırmızı və emal olunmuş ət, fastfud və şəkərli içkilərdən isə çox istifadə edənlər bioloji qocalma ilə qarşılaşırlar. Bunun əksinə olaraq, sağlam pəhrizlə qidalanan iştirakçılar daha yavaş qocalmağa meyillidirlər.
Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, genetika pəhriz və yaşlanma arasındakı əlaqədə mühüm rol oynayır. Lakin bu o demək deyil ki, sağlam qidalanma bəzən fayda verməyə bilər. Alimlərin fikrincə, genetik meyliniz olsa belə, düzgün pəhriz qocalma prosesini ləngidir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1010 Tarix: 03 fevral 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qəfil arıqlamaq hansı insanlar üçün təhlükəlidir?
Qəfil arıqlama ürək və damar xəstəlikləri olan insanlarda ölüm riskini 54% artırır. -ın " "ya istinadən xəbərinə görə, İngiltərənin Raskin Universitetinin alimləri bu qənaətə gəliblər. Elmi araşdırmanın nəticələri "Heart" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatda Böyük Britaniyadan piylənm
18 martBəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə ziyan vurur - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Bəzi vitaminlərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Məsələn, orqanizmdə "E" vitamininin artıq olması insult riskini artırır. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı kardioloq İosif Şubitidze məlumat verib. "E vitamini yüksək dozada qəbul edildikd
8 martƏncirin faydaları nədir? - Onu yemək kimlərə qəti qadağandır
Əncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur. bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:. Əncirin faydaları. Faydalı maddələrlə zəngindir. Əncir yüksək miqdarda vitaminlər (A, C, K və B qrupu) v
14 martMəşhur arıqlama dərmanlarının zərərsiz analoqu tapıldı
Amerikalı alimlər Stenford Tibb Məktəbi və bir sıra digər ölkələrdən olan tədqiqatçılarla birgə BRP adlı təbii molekulu aşkar ediblər. Bu molekul iştahı azaldaraq çəkinin aşağı düşməsinə kömək edir və populyar semaqlutid dərmanlarına ("Ozempic", "Veqovi" və s.) bənzər təsir göstərir
7 martYumurta qəbulunun orqanizmə təsiri
Ekspertlər yumurtanın müntəzəm istehlak edilməsinin sağlamlıq üçün vacib olduğunu bildiriblər. Kaliforniya Universitetinin (San Dieqo) alimləri yumurtanın qadınlarda idrak funksiyalarına müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. Bu araşdırmada 55 yaşdan yuxarı 890 nəfər iştirak edib və onların qidalanm
15 martQorxunc xəstəliyin gözlənilməz əlaməti: 10 il əvvəldən xəbərdarlıq edir
Avstraliyalı Freyzerə 41 yaşında Alzheymer diaqnozu qoyulub. Lakin onun xəstəliyinin ilk simptomu 31 yaşında ortaya çıxıb. -a istinadən xəbər verir ki, kişi bu xəstəliklə bağlı problemləri daha əvvəldən hiss etməyə başlayıb. Hər şey kiçik bir simptomla başlayıb. Freyzer yaxın zamanlarda izlədiyi filmi
17 martZəncəfil istifadə edənlərin DİQQƏTİNƏ! Zərərləri də var
Zəncəfil qədim dövrlərdən sağlamlıq üçün faydalı bitki kimi istifadə olunur. Onun antibakterial, iltihabəleyhinə və immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri ilə yanaşı, bəzi hallarda yan təsirləri də ola bilər. zəncəfilin mənfi və müsbət tərəflərini təqdim edir. Müsbət tərəfləri:. -İmmuniteti gücləndiri
7 martBu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMA
Scomber (skumbriya) – dəmir və qiymətli mikroelementlərin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Balıq seçərkən onun yalnız dadlı olması deyil, eyni zamanda sağlamlığa maksimum fayda verməsi də vacibdir. Hansı balığın həm ləzzətli, həm də faydalı olduğunu öyrənək. bununla bağlı məlumatları təqdim edir:. Balı
13 mart