Bağırsaqdakı təhlükəli bakteriyalar xərçəngə necə "kömək edir": Onkoloqun məsləhətləri

Bağırsaqdakı təhlükəli bakteriyalar xərçəngə necə "kömək edir": Onkoloqun məsləhətləriƏksər insanlar üçün onkoloji xəstəliklər genetika, pis ekologiya və həyat tərzi ilə əlaqələndirilir. Lakin xərçəngin inkişafında mühüm rol oynayan daha bir daxili faktor var - bu, insan orqanizmində yaşayan patogen mikroblardır.

Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla məlumatına görə, rusiyalı mütəxəssis Aleksandr Seryakov bağırsaq mikroflorası ilə onkoloji proses arasındakı əlaqə barədə danışıb.

O, qeyd edib ki, bu gün yoğun bağırsaqda yaşayan patogen mikrofloranın necə davrandığını hər kəs bilmir.

"Bizim bağırsağımız 100 trilyondan çox mikroorqanizmdən ibarət mürəkkəb ekosistemdır. Bu bakteriyalar qidanı həzm etməyə kömək edir, infeksiyalardan qoruyur, böyüklərdə və uşaqlarda immunitet formalaşdırır. Lakin onların balansının pozulması şişlərin inkişafı üçün şərait yarada bilər. İnsana dost olan bakteriyalar belə vəziyyətdə patogenlərə çevrilir. Onlar hüceyrələrin DNT-sini zədələyir, xroniki iltihab və onkoloji proseslər yaradır, bəzi hallarda hətta şiş əleyhinə terapiyanın effektivliyini azaldır", - deyə Seryakov qeyd edib.

Həkim bildirib ki, kolorektal xərçəngi xəstələrinin mikroflorasının klinik tədqiqatları onların bağırsağında əsasən "Fusobacterium nucleatum" (Plaut çöpü), "Bacteroides fragilis" (fragilis bakteroidi) və "Escherichia coli" bağırsaq çöpü kimi patogen və şərti patogen bakteriyalar üstünlük təşkil etdiyini göstərib.

"Bu ştamların hər biri onkoloji proseslərin inkişafına öz töhfəsini verir. Məsələn, xərçəng xəstələrində bağırsaq mikroflorasının təxminən 80%-nin fuzobakteriyalarla (Plaut çöpü) məskunlaşdığı məlumdur. Bu mikroorqanizmlər təkcə bağırsaqda iltihabi proseslər yaratmır, həm də bədxassəli şişlərin böyüməsini sürətləndirir.

Seryakov vurğulayıb ki, bağırsaqda fuzobakteriyaların, fragilis və "Escherichia coli"nin aktiv böyüməsi qoruyucu baryer rolunu oynayan faydalı bakteriyaların koloniyalarının əhəmiyyətli dərəcədə azalması fonunda baş verir. Mikrofloranın belə disbalansı qaçılmaz olaraq ciddi sağlamlıq nəticələrinə gətirib çıxarır.

"Bağırsaq mikroflorası onkoloji risklərin mühüm markerlərindən biridir. Xəstələrin skrininqi zamanı yoğun bağırsaq bakteriyalarının diqqətlə qiymətləndirilməsi selikli qişanın bədxassəli transformasiyasının mümkün risklərini proqnozlaşdırmağa və xərçəngin inkişafının qarşısını almağa kömək edə bilər", - deyə o, yekunlaşdırıb.

Qeyd edək ki, laktobakteriyalar və bifidobakteriyaları artırmaq üçün rasionumuzda yumşaq pendirləri, təbii qatığı, ayranı, turşuya qoyulmuş kələmi, fermentləşdirilmiş məhsulları, göyərtiləri, təzə meyvə-tərəvəzləri, tam taxılları, paxlalıları artırmalıyıq.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 513   Tarix: 15 fevral 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Anasını xərçəngdən itirən alim 36 ildən sonra mühüm kəşfə imza atdı

Dünyaca məşhur xərçəng tədqiqatçısı Pol Uorkman həm atasını, həm də anasını xərçəng səbəbilə itirib, hətta özü də bir neçə il əvvəl bu xəstəliklə mübarizə aparıb. Qaynarinfo xəbər verir ki, 36 illik araşdırmaların ardından o, anasının ölümünə səbəb olan nadir xərçəng növünə - kordomaya qarşı ən gücl

19 fevral
.

100 yaşlı həkim ömrü qısaldan vərdişləri sadaladı

100 yaşlı Dr. John Scharffenberg uzun və sağlam yaşamağın sirrini bölüşüb. O, siqaret, alkoqol və zərərli qidalardan uzaq durmağın vacibliyini vurğulayır. Zərərli vərdişlərdən çəkinin. Siqaret, alkoqol və narkotiklər xərçəng, ürək-damar problemləri və psixi sağlamlıq pozğunluqlarına səbəb olur. Spirti

23 fevral
.

Soyuq hava şəraiti qulaqlarınızı kar edə bilər - XƏBƏRDARLIQ

Soyuq hava təkcə immunitet sistemini deyil, həm də eşitmə sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. -ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, mütəxəssislərin fikrincə, aşağı temperatur qulaqda qan dövranını azaldaraq müvəqqəti eşitmə itkisinə səbəb ola bilər. Qış aylarında qulağınızın sağlamlığını qoruma

20 fevral
.

Hansı məhsulların beyin hüceyrələrinin məhvinə səbəb olduğu açıqlandı

"Demensiya - yaddaş, analitik qabiliyyətlər, diqqət, məkanda oriyentasiya kimi koqnitiv funksiyaların tədricən azalması ilə xarakterizə olunan simptomlar kompleksidir. Bu xəstəliyə ən çox altsheymer və damar demensiyası (beyində qan dövranının pozulması nəticəsində yaranır) səbəb olur. Demensiya

11 fevral
.

Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı

Sıyıqlar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində dietoloq və dietoloq İrina Pisareva məlumat verib. Lif və pəhriz lifi ilə zəngin qidalar xolestero

15 fevral
.

Yulaf at yemidir, zərərləri... - Canan Karataydan xəbərdarlıq

Türkiyəli daxili xəstəliklər üzrə mütxəssis Canan Karatay bu dəfə də yulaflar haqqında insanlara xəbərdarlıq edib. Ölkə.Az Türkiyə mətbuatına istinadla xəbər verir ki, o, təkrar emal olunmuş bütün məhsulların zərərli olduğunu deyib. Professor bildirib ki, emal edilməmiş yulaf tapmaq çox çətindir. O

10 fevral
.

Alimlər qatığın inanılmaz faydalarını AÇIQLADI

Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm nisbəti digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir. Məlumata görə, bu barədə çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra elan ediblər. Onların araşdırmalarının nəticələri "Journal of Global Health"d

9 fevral
.

Qarının irəli çıxmasının gözlənilməz səbəbi açıqlandı - Mütəxəssisdən tövsiyələr

"Bu gün əksər insanlar oturaq işlərdə çalışırlar. Bədən hər gün uzun müddət eyni vəziyyətdə qalır. Nəticədə bu, təkcə əzələlərin fəaliyyətinə deyil, həm də orqanizmin daxili proseslərinə (tənəffüs, limfa axını, qan dövranı) təsir edir". -ın məlumatına görə, bu barədə -ya rusiyalı məşqçi, bale

18 fevral
.

İmmunitetinizi yüksəldin

Soyuq fəsillərdə immunitetin möhkəmləndirilməsi çox vacibdir. Axşam.az xəbər verir ki, bu insan orqanizminin infeksiya və viruslara qarşı davamlılığını artırır, insan daha az xəstələnir. Bəzi məhsullar var ki, bu məhsulların daimi qəbulu immun sisteminə çox müsbət təsir edir. Bu məhsulların arasınd

8 fevral