Əncirin faydaları nədir? - Onu yemək kimlərə qəti qadağandır
Əncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur.
Lent.az bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:
Əncirin faydaları
Faydalı maddələrlə zəngindir
Əncir yüksək miqdarda vitaminlər (A, C, K və B qrupu) və minerallar (kalium, kalsium, maqnezium, dəmir) ehtiva edir. Kalium qan təzyiqini azaltmağa kömək edir, kalsium isə sümüklərin sağlamlığını qoruyur.
Antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir
Əncirin tərkibində flavonoidlər və polifenollar kimi antioksidantlar var. Onlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xroniki xəstəliklərin, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini azaldır.
Həzm sistemini yaxşılaşdırır
Tərkibindəki liflər və təbii fermentlər sayəsində əncir həzmi yaxşılaşdırır, köpməni azaldır və bağırsaq mikroflorasının balansını qoruyur.
Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır
Əncirin iltihab əleyhinə təsiri var. O, sızanaq, ekzema və digər dəri problemlərinə kömək edə bilər. Antioksidantları dərini qocalmaya qarşı qoruyaraq sağlam görünüşünü saxlayır.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Əncirin tərkibində olan kalium və antioksidantlar xolesterin səviyyəsini aşağı salır və ürək-damar sistemini qoruyur. Ənciri təzə və ya qurudulmuş halda, həmçinin desertlərə, salatlara, şirniyyatlara əlavə edərək və ya müstəqil qəlyanaltı kimi istehlak etmək mümkündür.
Kalorisi və qidalanma dəyərləri
100 qram təzə əncir – 43 kalori, 1.3 qram protein, 0.3 qram yağ, 9.5 qram karbohidrat (əsasən fruktoza), 2 qram lif.
100 qram qurudulmuş əncir – 200 kalori, 3.3 qram protein, 1.5 qram yağ, 48.6 qram karbohidrat, 9.2 qram lif.
Kimlərə qadağandır?
Aşağıdakı hallarda əncirin qəbulu tövsiyə edilmir:
Şəkərli diabet xəstələri – yüksək şəkər tərkibinə görə.
Pankreatit xəstələri – həzm sisteminə əlavə yük yaratdığı üçün.
Kəskin iltihabi bağırsaq xəstəlikləri zamanı.
Sidik turşusunun mübadilə pozğunluğu olan şəxslər – məsələn, podaqra (gut) xəstələri.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Estetik əməliyyat etmək istəyənlərə qiymətlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Xəbər verdiyimiz kimi Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin müvafiq əmri ilə "Cərrahiyyə profili üzrə digər peşə ixtisas sahibləri tərəfindən ali ixtisas tibb təhsilinin tədris proqramlarına uyğun olaraq icrasına icazə verilən plastik cərrahiyyə sahəsinə aid əməliyyatların Siyahısı"
19 aprelDiyetik qida sağlamlıq üçün riskə çevrilə bilər
Müəyyən qida əlavələrinin müntəzəm istehlakı 2-ci tip şəkərli diabet riskinin artmasına səbəb ola bilər. -ın -ya istinadən verdiyi xəbərə görə, bu qənaətə Parisin Sorbonna Universitetinin tədqiqatçıları gəliblər. Onlar 108 643 nəfərin məlumatlarını təhlil ediblər. Tədqiqatın nəticələri nüfuzlu "PLO
11 aprelKofe və süd məhsullarının qadın xəstəliyinə təsiri üzə çıxarılıb
Qidalanma rasionunda dəyişiklik pis xəstəliklərdən əziyyət çəkən qadınlara fayda verə bilər. "The Observer" qəzetinə istinadla xəbər verir ki, aparılmış beynəlxalq araşdırma zamanı belə bir nəticəyə gəlinib. Endometrioza həsr olunmuş böyük araşdırma qlüten, kofe, süd məhsulları və spirtli içkiləri
7 aprelYüksək təzyiq haqqında 6 MİF: İnanmaq TƏHLÜKƏLİDİR
Qan təzyiqi insan sağlamlığının əsas göstəricilərindən biridir, lakin onun ətrafında ciddi zərər verə biləcək bir çox mif var. Bu yanlış təsəvvürlər tez-tez vaxtında diaqnoza və müalicəyə düzgün yanaşmaya mane olur. xarici mediaya qan təzyiqi ilə bağlı hansı miflərin təhlükəli olduğunu və həqiqətən nələr
13 aprelHər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"
Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər bildirirlə
18 aprelXərçəngdən qorunmaq üçün bu meyvəni yeyin
Çiyələk yay aylarının ən məşhur və təravətləndirici meyvələrindən biri olmaqla yanaşı, həm də sağlamlıq üçün sayısız faydaları var. Son dövrlərdə aparılan tədqiqatlar göstərir ki, çiyələkdəki fitokimyəvi maddələr xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını almaqla yanaşı, mövcud xərçəng hüceyrələrini
8 aprel