Əncirin faydaları nədir? - Onu yemək kimlərə qəti qadağandır

Əncirin faydaları nədir? - Onu yemək kimlərə qəti qadağandırƏncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur.

Lent.az bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:

Əncirin faydaları

Faydalı maddələrlə zəngindir

Əncir yüksək miqdarda vitaminlər (A, C, K və B qrupu) və minerallar (kalium, kalsium, maqnezium, dəmir) ehtiva edir. Kalium qan təzyiqini azaltmağa kömək edir, kalsium isə sümüklərin sağlamlığını qoruyur.

Antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir

Əncirin tərkibində flavonoidlər və polifenollar kimi antioksidantlar var. Onlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xroniki xəstəliklərin, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini azaldır.

Həzm sistemini yaxşılaşdırır

Tərkibindəki liflər və təbii fermentlər sayəsində əncir həzmi yaxşılaşdırır, köpməni azaldır və bağırsaq mikroflorasının balansını qoruyur.

Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır

Əncirin iltihab əleyhinə təsiri var. O, sızanaq, ekzema və digər dəri problemlərinə kömək edə bilər. Antioksidantları dərini qocalmaya qarşı qoruyaraq sağlam görünüşünü saxlayır.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Əncirin tərkibində olan kalium və antioksidantlar xolesterin səviyyəsini aşağı salır və ürək-damar sistemini qoruyur. Ənciri təzə və ya qurudulmuş halda, həmçinin desertlərə, salatlara, şirniyyatlara əlavə edərək və ya müstəqil qəlyanaltı kimi istehlak etmək mümkündür.

Kalorisi və qidalanma dəyərləri

100 qram təzə əncir – 43 kalori, 1.3 qram protein, 0.3 qram yağ, 9.5 qram karbohidrat (əsasən fruktoza), 2 qram lif.

100 qram qurudulmuş əncir – 200 kalori, 3.3 qram protein, 1.5 qram yağ, 48.6 qram karbohidrat, 9.2 qram lif.

Kimlərə qadağandır?

Aşağıdakı hallarda əncirin qəbulu tövsiyə edilmir:

Şəkərli diabet xəstələri – yüksək şəkər tərkibinə görə.

Pankreatit xəstələri – həzm sisteminə əlavə yük yaratdığı üçün.

Kəskin iltihabi bağırsaq xəstəlikləri zamanı.

Sidik turşusunun mübadilə pozğunluğu olan şəxslər – məsələn, podaqra (gut) xəstələri.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 692   Tarix: 14 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Estetik əməliyyat etmək istəyənlərə qiymətlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xəbər verdiyimiz kimi Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin müvafiq əmri ilə "Cərrahiyyə profili üzrə digər peşə ixtisas sahibləri tərəfindən ali ixtisas tibb təhsilinin tədris proqramlarına uyğun olaraq icrasına icazə verilən plastik cərrahiyyə sahəsinə aid əməliyyatların Siyahısı"

19 aprel
.

Diyetik qida sağlamlıq üçün riskə çevrilə bilər

Müəyyən qida əlavələrinin müntəzəm istehlakı 2-ci tip şəkərli diabet riskinin artmasına səbəb ola bilər. -ın -ya istinadən verdiyi xəbərə görə, bu qənaətə Parisin Sorbonna Universitetinin tədqiqatçıları gəliblər. Onlar 108 643 nəfərin məlumatlarını təhlil ediblər. Tədqiqatın nəticələri nüfuzlu "PLO

11 aprel
.

Kofe və süd məhsullarının qadın xəstəliyinə təsiri üzə çıxarılıb

Qidalanma rasionunda dəyişiklik pis xəstəliklərdən əziyyət çəkən qadınlara fayda verə bilər. "The Observer" qəzetinə istinadla xəbər verir ki, aparılmış beynəlxalq araşdırma zamanı belə bir nəticəyə gəlinib. Endometrioza həsr olunmuş böyük araşdırma qlüten, kofe, süd məhsulları və spirtli içkiləri

7 aprel
.

"B" vitaminlər qrupu: Nə ilə yaxşı mənimsənilir, nə zaman qəbul edilməlidir?

"B" vitaminlər qrupu maddələr mübadiləsi və sinir sisteminə vacibdir, lakin onların faydalı olması üçün düzgün qəbul qaydalarına əməl etmək lazımdır. -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı endokrinoloq Nataliya Şvedova bəyan edib. Onun sözlərinə görə, "B3" vitamin

13 aprel
.

Sağlam yuxunun sirləri: Hansı pozada yatsanız, özünüzü daha yaxşı hiss edərsiniz?

Yuxu sadəcə istirahət deyil, həm də bütöv bir elmdir. İnsanın yatdığı poza həzmə, tənəffüsə və hətta dərinin vəziyyətinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə bilər. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı kardioloq və yuxu mütəxəssisi Nataliya Zolotaryova -ya müsahibəsində danışıb. Mütəxəssisin fikrincə

13 aprel
.

Yüksək təzyiq haqqında 6 MİF: İnanmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Qan təzyiqi insan sağlamlığının əsas göstəricilərindən biridir, lakin onun ətrafında ciddi zərər verə biləcək bir çox mif var. Bu yanlış təsəvvürlər tez-tez vaxtında diaqnoza və müalicəyə düzgün yanaşmaya mane olur. xarici mediaya qan təzyiqi ilə bağlı hansı miflərin təhlükəli olduğunu və həqiqətən nələr

13 aprel
.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər bildirirlə

18 aprel
.

Xərçəngdən qorunmaq üçün bu meyvəni yeyin

Çiyələk yay aylarının ən məşhur və təravətləndirici meyvələrindən biri olmaqla yanaşı, həm də sağlamlıq üçün sayısız faydaları var. Son dövrlərdə aparılan tədqiqatlar göstərir ki, çiyələkdəki fitokimyəvi maddələr xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını almaqla yanaşı, mövcud xərçəng hüceyrələrini

8 aprel
.

Məşhur həkimdən tövsiyə: Yeməkdən yarım saat sonra için – həm ürəyi, həm də qaraciyəri təmizləyir

Amerikalı tanınmış həkim Dr. Eric Bergin sözlərinə görə gündəlik həyatınıza əlavə edəcəyiniz sadə vərdiş orqanizminizi zərərli maddələrdən təmizləyəcək. xəbər verir ki, söhbət limonlu sudan gedir. Bu təbii içki, xüsusilə yeməkdən sonra qəbul edildikdə, ürək və qaraciyər sağlamlığı üçün faydalıdır. Onu

12 aprel