Rozmarinin qorxulu xəstəliyə qarşı FAYDASI

Rozmarinin qorxulu xəstəliyə qarşı FAYDASIRozmarindən demensiyanın inkişafını yavaşlatmaq üçün istifadə olunacaq.

Oxu.Az-ın verdiyi məlumata görə, bu barədə Kaliforniyadan olan bir qrup alim apardıqları araşdırmadan sonra bəyan ediblər. Tədqiqatın nəticələri "Antioxidants" elmi jurnalında dərc edilib.

Elm adamları rozmarin və adaçayında olan təbii birləşmə - karnozin turşusunun stabil formasını hazırlayıblar. Güclü antioksidant və iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bu maddə Alzheymer xəstəliyi modeli olan siçanlarda yaddaşın yaxşılaşmasını göstərib.

Karnozin turşusu beyin hüceyrələrini oksidləşdirici stres və iltihab nəticəsində yaranan zədələrdən qoruyur ki, bunlar neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişafında əsas rol oynayır. Lakin təmiz halda bu maddə qeyri-sabitdir, bu da onun təbabətdə istifadəsini çətinləşdirir. Kaliforniya tədqiqatçıları karnozin turşusunun di-asetilləşdirilmiş formasını sintez ediblər ki, bu da bağırsaqda aktiv formaya çevrilir və cəmi bir saat ərzində terapevtik konsentrasiyada beyinə çatır.

Eksperimentlər zamanı Alzheymer xəstəliyi modeli olan siçanlara üç ay ərzində həftədə üç dəfə yeni birləşmə və ya plasebo veriliib. Karnozin turşusu alan heyvanlarda yaddaşın yaxşılaşması, beyində sinapsların sayının artması və Alzheymer xəstəliyinin inkişafının əsas faktorları hesab edilən toksik zülalların - amiloid-beta və fosforlaşmış tau səviyyəsinin azalması müşahidə edilib.

"Biz bir neçə yaddaş testi keçirdik və karnozin turşusu alan siçanlar hər birində yaxşılaşma göstərdilər. Preparat təkcə vəziyyətin pisləşməsini yavaşlatmadı, həm də faktiki olaraq yaddaşı normal səviyyəyə qaytardı", - tədqiqatın müəlliflərindən biri, nevroloq Styuart Lipton qeyd edib.

Alimlər ümid edirlər ki, karnozin turşusu təkcə Alzheymer xəstəliyinin müalicəsi üçün deyil, həm də ikinci tip diabet və Parkinson xəstəliyi kimi digər iltihabi xəstəliklərdə də istifadə edilə bilər. Gələcəkdə tədqiqatçılar insanlar üzərində klinik sınaqlar keçirməyi planlaşdırırlar.

Əgər gələcək tədqiqatlar karnozin turşusunun effektivliyini və təhlükəsizliyini təsdiqləsə, bu, Alzheymer xəstəliyi və digər neyrodegenerativ xəstəliklərlə mübarizədə irəliləyiş ola bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1835   Tarix: 18 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə

22 noyabr
.

Sarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək

Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi

30 noyabr
.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin

23 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr
.

"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar

Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı

22 noyabr
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16 noyabr
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28 noyabr
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25 noyabr