İmmunitetimizi necə gücləndirək? Həkim orqanizmin üç müdafiə xəttindən danışdı
İnsan orqanizmi patogen mikroorqanizmlərlə təmasda olduqda aktivləşən mürəkkəb müdafiə sisteminə malikdir. Bəs immun sisteminin necə işlədiyini və onu gücləndirməyin hansı yolları olduğunu necə öyrənək?
Oxu.Az-ın "İzvestiya"ya istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı diyetoloq və nutrisioloq Dmitri Semiryadov bu barədə danışıb.
Onun sözlərinə görə, immunitetin üç əsas müdafiə xətti var. Birinci xətt dəri və selikli qişalardır. Məsələn, burundan keçən hava selikli qişa ilə təmas edir və burada viruslar və bakteriyalar xüsusi antiseptik xüsusiyyətə malik burun seliyi vasitəsilə tutulub xaric edilir.
"Əgər virus bütün bu baryerləri keçib hüceyrəyə daxil olarsa, ikinci müdafiə xətti - sitokinlər adlanan siqnal molekulları aktivləşir və immun hüceyrələri mübarizəyə cəlb edir. Əgər bu da kifayət etməzsə, üçüncü xətt - qazanılmış immunitet işə düşür. Bu zaman limfositlər virusu tanıyıb məhv etməyə başlayır. Xəstəliyin başlamasından 4-7 gün sonra adətən iltihab azalır, hərarət düşür və orqanizm bərpa olunur", - deyə həkim izah edib.
İmmun sistemini gücləndirmək üçün nə etmək lazımdır?
Mütəxəssisin sözlərinə görə, immunitetin aktivləşdirilməsinin ən əlçatan yolları fiziki fəaliyyət, orqanizmi soyuğa alışdırma və vitaminlərin normal səviyyədə saxlanmasıdır.
"Oturaq həyat tərzi keçirən bir insanın bədənində dəqiqədə 3.5-5.5 litr qan dövran edir. Fiziki yük zamanı bu göstərici 3-5 dəfə artır. Bundan əlavə, immun hüceyrələri (təbii qatil hüceyrələr və T-təbii hüceyrələr) orqanizmə daha sürətli yayılır. İnterferonlar digər hüceyrələrə daha tez çatır və nəfəs yollarında immun hüceyrələrinin konsentrasiyası artır", - deyə ekspert qeyd edib.
Semiryadov əlavə edib ki, immunitetə "D" və "C" vitaminlərinin, həmçinin sink və dəmir kimi mikroelementlərin çatışmazlığı ciddi təsir göstərir. Həkim bu elementlərin səviyyəsini müntəzəm olaraq yoxlamağı tövsiyə edib.
Eyni zamanda o, həddindən artıq dozanın qarşısını almağın vacibliyini vurğulayıb. Belə ki, sinki böyrək çatışmazlığı və xroniki xəstəliklər zamanı ehtiyatla qəbul etmək lazımdır, həmçinin bəzi dərmanlarla birgə istifadədə diqqətli olmaq tövsiyə olunur.
"D" vitamininin yüksək dozaları hiperkalsemiya və hipervitaminoz zamanı əks göstərişdir, eləcə də xroniki böyrək xəstəlikləri və ya paratiroid vəzilərin problemləri olan insanlarda nəzarət tələb edir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrGecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır
Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir
22 noyabrBöyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
22 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabr