Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI
Populyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir – bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğunu azaldır və bu da normal həzmə mane olur. Onların fikrincə, nəticədə orqanizm kifayət qədər qida maddələri qəbul edə bilmir. Lakin mütəxəssislər bu mifin yanlış olduğunu bildirirlər.
Lent.az bu barədə bəzi məlumatları sizə təqdim edir:
Birincisi, mədə şirəsinin tərkibi onsuz da 90% sudan ibarətdir. İkincisi, bir çox qidalar – xüsusilə tərəvəzlər – tərkibində çoxlu maye saxlayır. Məsələn, xiyar, kabak, çuğundur və ya hətta şorbalar. Bu cür qidalar da mədəyə düşərkən turşuluğu bir müddət zəiflədə bilər, lakin bu, həzmə mane olmur. Çünki mədə vəz hüceyrələri bu prosesi dərhal kompensasiya edərək daha çox duz turşusu istehsal edir.
Bəs yemək zamanı su içmək olarmı?
Həkimlər əminliklə bildirirlər: yemək zamanı su içmək zərərli deyil. Adi qazsız su – istər borş, istər qızardılmış kartof, istərsə də başqa yeməklərlə birlikdə – həzmi pozmur. Əksinə, su qidanın qida borusundan daha rahat keçməsinə kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Bəs suyun temperaturu necə olmalıdır?
Araşdırmalar göstərir ki, nə soyuq, nə də isti su həzm sürətinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Yeganə diqqət yetirilməli məqam – yemək çeynənərkən su içmək tövsiyə olunmur. Çünki tüpürcək qidanı islatmalı və ilkin karbohidrat parçalanması üçün vacib olan fermentlərlə onu zənginləşdirməlidir.
Bəs hansı içkilər zərər verə bilər?
Bütün mayelər yemək zamanı eyni dərəcədə faydalı deyil. Həkimlər yemək zamanı şəkərli qazlı içkilərin qəbul edilməsini tövsiyə etmirlər. Belə içkilərin tərkibindəki yüksək şəkər mədədə köp, qıcqırma və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı da yemək zamanı arzuolunmaz sayılır. Onların tərkibində bəzi mineralların, məsələn, dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirən maddələr mövcuddur. Buna görə də bu içkiləri yeməkdən bir müddət sonra içmək daha məsləhətlidir. Əgər siz yeməyi adi təmiz su ilə içirsinizsə, bu heç də təhlükəli deyil. Əsas odur ki, ümumi qidalanma balansına nəzarət edəsiniz və həzm sisteminin işini poza biləcək içkilərdən sui-istifadə etməyəsiniz.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrGecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır
Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir
22 noyabrBöyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
22 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabr