Nəyə görə şəkərdən imtina etmək OLMAZ? - Ekspertdən xəbərdarlıq
Şəkərdən söhbət gedəndə, bir çoxları hesab edir ki, bu, mütləq zərərli məhsuldur və orqanizmə heç bir faydası yoxdur. Bəs həqiqətdə də belədirmi?
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla məlumatına görə, rusiyalı endokrinoloq Olqa Karişeva bu fikri təkzib edib.
Onun sözlərinə görə, şəkər əslində bədənimiz üçün vacibdir, çünki o karbohidratlarla eyniləşdirilə bilər. Karbohidratlar isə bizim əsas enerji mənbəyimizdir.
"Hansı karbohidrat (qrup və növlər kifayət qədərdir) orqanizmimizə daxil olursa olsun, o qaçılmaz olaraq qlükozaya çevrilir. Məhz qlükoza əsas enerji mənbəyidir. Beyin qlükoza ilə qidalanır və digər orqanlarla müqayisədə onu daha çox miqdarda istehlak edir. Sonra isə, necə deyərlər, ehtiyaca görə, orqanların, əzələlərin və orqanizmin digər strukturlarına lazımi diqqət yetirilir", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
Eyni zamanda, o vurğulayıb ki, məhz həyati zərurət səbəbindən, çatışmazlıq yarandığı təqdirdə beynimiz "panikaya düşməsin" deyə orqanizmimizdə qanda qlükozanı artıran bir neçə hormon var.
Karbohidratlar hormonların və müxtəlif bədən proseslərinin tərkib hissəsidir. Məsələn, onlar qalxanabənzər vəzinin, reproduktiv sistemin və dəmir daşınmasının işini dəstəkləyir.
Risklər və düzgün balans
Həkim bildirib ki, əsas problem şəkərin özündə yox, onun həddindən artıq istehlakındadır.
"Hər bir "artıq" karbohidrat yağ toxumasına çevrilir, bu da öz növbəsində ateroskleroz, hipertoniya xəstəliyi, infarkt, insult, şəkərli diabet, obstruktiv yuxu apnoesi, oynaq problemləri, erektil disfunksiya və bəzi onkoloji xəstəliklərin yaranma riskini dəfələrlə artırır", - deyə endokrinoloq əlavə edib.
Nə etməliyik?
Mütəxəssis bildirib ki, bunun qaydası sadədir - rasional qidalanma və aktiv həyat tərzi.
"Karbohidratlardan qorxmaq lazım deyil - sadəcə balansı qorumaq vacibdir. Optimal qidalanma nisbəti 1:1:4 olmalıdır: bir hissə zülal, bir hissə yağ və dörd hissə karbohidrat. Fərdi gündəlik kalori normanızı hesablayın, həyatınıza müntəzəm fiziki aktivlik əlavə edin və karbohidratlardan qorxmayın", - deyə Karişeva yekunlaşdırıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabr