Sumağın faydaları və zərərləri
Sumaqdan istifadə etmək insan orqaniziminə xeyirlidir. Əgər qədərindən artıq istifadə edilərsə insan orqanizmində problemlər yarada bilər.
Azərbaycanda sumaq milli yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilir. Ən çox sumaq yağlı yeməklərin üzərinə səpilir, həmçinin qutab yeyilərkən istifadə olunur. Sumaq təzyiqində problem olan insanlarda yarana biləcək təzyiqin qarşısnı almaqda və ya stabil saxlamaqda böyük qüvvəyə malikdir.
Sonxeber.az sizə sumağın faydalarını təqdim edir.
* Sumaq, həzmi asanlaşdırır.
* Həzmsizliyi və iştahasızlığı aradan qaldırır.
* İshalı kəsir.
* Qandakı şəkər miqdarını azaldır.
* Sumaq, turş dadıyla iştah açıcı bir ədviyyatdır.
* Sidik xəstəliklərinə faydalıdır.
* Super antioksidan gücünə malikdir.
* Sumağı dəmləyib suyu içilsə, zəhərlənmələrin qarşısı alınır.
* Damar kəsildikdə kəsilən yerin üzərinə sumaq tökülərsə zədələnən damarı büzərək qanaxmanın qarşısını alar.
Sumağın zərərləri
Bəzi sumaq növlərinin zəhərli olduğu bildirilir. Buna görə də həmin zəhərli sumaq növlərindən toplanıb istifadə edilməsi düzgün deyil. Çünki səhhətimizdə maddələr mübadiləsi pozula və zəhərlənməyə yol aça bilər. Sumaqdan təzyiqi yüksək olan insanların istifadə etməsi düzgün deyil. Həmçinin sumaqdan istifadə miqdarından artıq yeyilməməlidir. Çünki həddən artıq sumaq yemək insanda qəbizlik yaradır.
Sumaqdan necə istifadə etmək lazımdır?
Sumaq ədviyyat olaraq istifadə edilir. Kəskin qoxunu azaltdığı üçün xüsusilə soğan salatalarında seçim edilir. Turş dadı ilə salatlarda sevilərək yeyilən bir ədviyyatdır. Tibbi tərəfdən də faydaları çoxdur. Sumaq bitkisinin yarpağı, qaynadılaraq içilərək və ya qarqara kimi istifadə edilə bilər. Qarqara edilsə boğaz və diş əti xəstəliklərinə qarşı kəskin şəkildə faydalıdır. 1 litr qaynar suyun içərisinə 100 qr sumaq qatılıb 10 dəqiqə dəmlənir və gündə 3 stəkan içilir və ya qarqara kimi də istifadə etmək mümkündür.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 12646 Tarix: 19 noyabr 2015
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq
6 dekabrÇipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrYaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistemi ö
8 dekabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabr