"Yoluxma rekord həddə çata bilər"- Qapanmalarla bağlı infeksionistdən AÇIQLAMA
Son vaxtlar əhali arasında boğaz ağrısı, hərarət, halsızlıq çox müşahidə olunur. "Omicron" ştammına yoluxma fonunda bu kimi halların adi mövsümi qrip, yoxsa yeni ştamm olduğunu necə müəyyən etmək olar? Bildiyimiz kimi, ''Omicron" ştammı koronavirusun digər versiyalarına nisbətdə daha sürətlə yayılma tempinə malikdir. Əhali arasında yoluxma hallarının qarşısını almaq üçün hansı tədbirlər görülməlidir?
İnfeksionist Nicat Əzimli Sonxeber.az-a açıqlamasında bildirib ki, qarşıdakı həftələrdə, fevral ayının ortalarına yoluxma rekord həddə çata bilər, lakin "Omicron" variantının həyati təhlükəsi digərlərinə nisbətən daha azdır:
"Bu hal insanlarda, təəssüf ki, arxayınlıq yaradır. Bu isə düzgün deyil. Çünki bəzi yanaşı xəstəlikləri olanlar, yaşlı insanlar xəstələndikdə ağırlaşmalar olur. "Omicron" variantının simptomları təxminən bir həftə müddətində olur. Bu ştammın əsas simptomları xəstəliyin patogenezi ilə əlaqədar olub, daha çox yuxarı tənəffüs yolları ilə bağlıdır.
Simptomlar elə qrip əlamətləri kimi də özünü göstərir. Burun-boğazda diskomfort, selikli qişaların iltihabı, boğaz ağrısı, boğaz qıcıqlanması, quru öskürək, bəzən kataral əlamətlərin bakterial infeksiyaya keçməsi nəticəsində bəlğəmli öskürək də müşahidə oluna bilir. Çox zaman ilkin olaraq qızdırma ilə özünü biruzə verir. Xəstələrin 68%-də baş ağrısı ilə başlayır.
Uşaqlarda da xəstəliyin gedişatı böyüklərdə olduğu kimidir. Burada bir məqam var ki, bağçalarda, məktəblərdə uşaqlar bir-birilə sıx təmasda olduğu üçün onlar arasında yoluxma halları daha çox olur. Daha sonra həmin uşaqların ailə üzvlərində də yoluxma müşahidə olunur."
Qapanmaların olub-olmayacağı ilə bağlı sualın cavabında isə həkim bildirib ki, epidemik vəziyyət səhiyyə və digər sektorlara çox kəskin təsir göstərsə, qapanma ola bilər:
"Belə olduqda Operativ Qərargah müvafiq qərar qəbul edəcək. Vaksinasiya, gigiyena qaydalarına riayət, maskanın taxılması və sosial məsafənin saxlanılması bu ştamma yoluxmanın qarşısını nisbətən ala bilir. Buster dozanın vurulması, xəstəliyin yüngül keçirilməsinə səbəb olur".
Aygün Osmanlı
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 4065 Tarix: 31 yanvar 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşHəzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək
Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat
28 noyabrAz miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq
Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol
7 dekabrPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrBel ağrısından necə qurtulmaq olar?
Amerikalı elm adamları, yeni bir araşdırmada, xroniki bel ağrısı yaşayan bir insanın əzabını necə yüngülləşdirməyi müəyyən ediblər. -ın -a istinadla məlumatına görə, Kolorado Universitetinin Anşutsa tibb kampusunun tədqiqatçıları beyin və bel ağrılarının necə əlaqəli olduğunu tədqiq ediblər. Onları
10 dekabrHəkim ürək üçün ən zərərli vərdişi AÇIQLADI
Terapevt Hilari Cons ürək sağlamlığı üçün ən zərərli vərdişi açıqlayıb. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, ürəyə siqaretdən daha çox zərər verən heç bir şey yoxdur. Consun bəyanatını Britaniyanın "Mirror" nəşri "HERE NEWS" nəşrinə istinadən yayıb. Ürə
8 dekabrBu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI
Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is
26 noyabrAz miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusən d
1 dekabr