Öskürəyin müalicəsi zamanı iki səhv
"Qızdırma olmadan öskürək həmişə təhlükəli bir simptom kimi qəbul edilmir".
Bu sözəri rusiyalı yüksək kateqoriyalı həkim-terapevt Aleksandra Kojevnikova deyib.
Həkim xəbərdarlıq edib ki, özünüz müalicə ilə ciddi səhvlər edə bilərsiniz.
O deyib ki, bəzən öskürək zamanı dərhal bunun soyuqdəymədən qaynaqlandığı qənaətinə gəlirlər və həkimə müraciət etmədən bəlğəmgətiricilər qəbul etməyə başlayırlar. Kojevnikovaya görə, bu, sözügedən simptom zamanı ən çox yayılmış iki səhvdən biridir.
Öskürək qızdırma və ya digər xəstəlik əlamətləri ilə müşayiət olunmursa, bəzi insanlar bir mütəxəssisə müraciət etməyin lazımsız olduğunu düşünürlər. Bu vaxt yalnız həkim düzgün diaqnoz qoya bilər.
"Öskürək mütləq tənəffüs yollarının infeksiyası ilə müşayiət olunmur. Bu, digər patologiyaların əlaməti ola bilər. Ona görə də bəlğəmgətirici dərmanlar təsir göstərə bilməz və ya əlavə təsir göstərə bilər. Öskürəni müalicə etməzdən əvvəl onun səbəbini müəyyən etmək lazımdır", - deyə həkim vurğulayıb.
Öskürəyin həqiqətən COVID-19 və ya SARS kimi yoluxucu xəstəlikdən qaynaqlandığı hallarda bəzi xəstələr başqa bir səhvə - həkim resepti olmadan antibakterial dərman qəbul etməyə meyllidirlər. Amma tibbi təhsil olmadan müəyyən bir vəziyyətə uyğun antibiotik seçmək və onun optimal dozasını hesablamaq mümkün deyil.
"Antibakterial dərmanları ən zərərsizlərə aid etmək olmur. Onların hər birinin özünəməxsus göstərişləri, əks göstərişləri, düzgün dozalanması və müalicə şərtləri var. Adi insan bunu bilmir və adını eşitdiyi antibiotiki alır. Bu, sadəcə olaraq sizə təsir etməyə bilər və ya immun sisteminin boğulmasına qədər yan təsirlər verir. Yanlış seçim etsəniz, dərman təsirsiz və zərərli olacaq", - deyə Aleksandra Kojevnikova xəbərdarlıq edib./oxu.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1204 Tarix: 20 fevral 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşXolesterolu necə tez azaltmaq olar? - Bu qidaları yemək lazımdır
Peşəkar dietoloq Pamela Meyson təbii olaraq pis xolesterolu aşağı salan qidalar haqqında danışıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, xolesterol daxil olmaqla müxtəlif tədqiqatları araşdıran dietoloq zəncəfil, yaban mersini, quşüzümü, sarımsaq və jenşen yeməyi tövsiyə edib. Məsələn, sarımsağı
8 dekabrSəhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
9 dekabrPaket çayın içindəki inanılmaz TƏHLÜKƏLƏR: həşərat dərmanı və...
Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . -a istinadən bildirir ki, az əmək sərf edərək hazırlanan bu çaylar sonrada
24 noyabrNiyə çörəyi əllə kəsmək olmaz?
Çörək insanların ən böyük kəşfidir. O, hər bir xalq üçün müqəddəs nemət sayılır. Çörəklə bağlı hər xalqın öz müxtəlif inancları var. -a istinadla bu inanclardan biri barədə məlumat verir. Məsələn, türklər onu yerdə tapsalar öpüb baş üstə qoyarlar. Azərbaycanda çörəyi, xüsusən təndirdən yeni çıxmış çörəy
22 noyabrAlimlər ürəklə bağlı narahatedici həqiqəti üzə çıxardı
Ürək sağlamlığı ilə bağlı yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar 23.499 nəfərin məlumatlarını araşdırıb. -a istinadən xəbər verir ki, yeni bir araşdırmaya görə, qan təzyiqi tez-tez dəyişən orta yaşlı insanlar, qan təzyiqi sabit qalanlara nisbətən ani ürək ölümü riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Hətt
25 noyabrQəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR
Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq
23 noyabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabr