Süni mayalanmadan dünyaya gələn uşaqlar qüsurlu olur? - AÇIQLAMA
İndiki zamanda süni mayalanma artıq adi prosedurlardan biri hesab edilir, buna görə də onun haqqında geniş məlumat əldə etmək olar. Süni mayalanma – sonsuzluğun xüsusi müalicə üsuludur, bu zaman mayalanma qadın orqanizmindən kənarda baş verir. Bu proseduru seçən insanları narahat edən əsas məsələlərdən biri süni mayalanma yolu ilə dünyaya gələn uşağın sağlamlığıdır.
Ginekoloq Rəşad Sultan Sonxeber.az-a müsahibəsində bildirir ki, süni mayalanmanın həm mənfi, həm də müsbət tərəfləri var.
"Süni mayalanma zamanı aktual olan iki əsas məsələ var. Birincisi, uşaqların qüsurlu doğulması və ikincisi vaxtından əvvəl doğuş. İnsanların çoxu düşünür ki, süni mayalanmadırsa, deməli, uşaq qüsurlu doğulacaq. Bu, yanlış bir fikirdir. Onsuz da bütün hamiləliklərin 3-5 %-də qüsurlar olur. Bu, süni mayalanmada da ola bilər. Hətta əksinə, bəzən süni mayalanma proseduraları ilə, süni mayalanmaya əlavə olaraq, tibbi göstəriş olduğu təqdirdə, uşağın genetika və xromosomlarını da araşdırılıb qüsurlu olanları çıxarmaq imkanımız olur.
Ən əsas problem o olur ki, süni mayalanma zamanı 2-3 embrion qoyulduğundan çoxdöllü hamiləlik ehtimalı artır. Bu isə hamiləlik patologiyasıdır. Bu patologiya vaxtından əvvəl doğuşa gətirib çıxararsa, xəstəliyi olan, reanimasiyada yatan, beyin deffekti olan, nevroloji problemləri olan uşaqların doğulmasına gətirib çıxara bilər.
Uşaqlar arasında morbiditə (yeni doğulmuşun xəstəlik faizi) və mortalitənin (yeni doğulmuşun ölüm faizi) artması məhz vaxtından əvvəl doğuşun olması ilə bağlıdır.
Məsələyə birtərəfli yanaşmaq, pisləmək düzgün deyil, çünki süni mayalanma sonsuzluq sahəsində bir inqilabdır. Bir çox ailə bunun sayəsində uşaq sahibi olur".
Aygün Osmanlı
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşQəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?
Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad
8 dekabr"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabrÇayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc
11 dekabrÇayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
3 dekabrPaket çayın içindəki inanılmaz TƏHLÜKƏLƏR: həşərat dərmanı və...
Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . -a istinadən bildirir ki, az əmək sərf edərək hazırlanan bu çaylar sonrada
24 noyabrBel ağrısından necə qurtulmaq olar?
Amerikalı elm adamları, yeni bir araşdırmada, xroniki bel ağrısı yaşayan bir insanın əzabını necə yüngülləşdirməyi müəyyən ediblər. -ın -a istinadla məlumatına görə, Kolorado Universitetinin Anşutsa tibb kampusunun tədqiqatçıları beyin və bel ağrılarının necə əlaqəli olduğunu tədqiq ediblər. Onları
10 dekabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrAz miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq
Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol
7 dekabrHəzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək
Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat
28 noyabr