Artıq çəkinin psixoloji səbəbləri nədir?

Artıq çəkinin psixoloji səbəbləri nədir?Müasir dünyada tez-tez artıq çəki problemi ilə qarşılaşırıq. Artıq çəkinin olması və olmaması fərdi bir məsələdir. Bəzi insanlar 10-15 kiloqram artıq çəki ilə özünü normal hiss edə bilər, bəziləri isə əlavə bir kiloqramla belə özünü yaxşı hiss etmir. Artıq kilolar həqiqətən insan sağlamlığı üçün problem yarada bilər. Fiziki sağlamlığa təsirdən əlavə, piylənmə həm də mövcud olan psixoloji problemləri ağırlaşdıra bilər.
Bu barədə Sonxeber.az-a açlıqlamasında psixoloq Sevinc Həbibova danışıb.
Artıq çəkinin psixoloji səbəbləri nədir?Onun sözlərinə görə, əgər artıq çəki psixosomatikadan (psixoloji, emosional və sosial hadisələrin bədən xəstəlikləri ilə əlaqəsini öyrənən elm) qaynaqlanırsa və "zehni yaralar" heç vaxt müalicə olunmursa, bu, ciddi yemək pozğunluqlarına – anoreksiya və bulimiyaya səbəb ola bilər.
Bəs artıq çəkinin psixoloji səbəbləri nədir?
Sualı cavablandıran psixoloq bunun bir neçə əsas psixoloji səbəbinin olduğunu bildirib:

1. Yemək antidepressant olur. Çoxları üçün sevimli yemək əsəb gərginliyini aradan qaldırmağın ən əlverişli yoludur. Bu vəziyyətdə stresin çəkiyə təsiri göz qabağındadır. Lakin gərginliyi başqa yollarla idarə etməyi öyrənməlisiniz.
2. Özünü aşağı qiymətləndirmək. Çox vaxt uşaqlıqda özünə hörməti aşağı olan insanlar daha çox kilolu olur və ya yetkin yaşlarında piylənmədən əziyyət çəkirlər.
3. Məsuliyyət hissinin aşağı səviyyədə olması. Bütün dərdlərində başqalarını və ya xarici şərtləri günahlandıran bu kateqoriya insanlar da risk altındadır. Tədqiqatçıların müşahidələrinə görə, onların çəkisi tez-tez artır.
4. Müsbət emosiyaların çatışmazlığı. İnsan qida vasitəsilə mənfi emosiyalardan qurtulur. Nəticədə - əlavə çəki kifayət qədər tez yığılır.
5. Günahkarlıq hissi. Çox vaxt özünü nədəsə günahkar hiss edib, əzab çəkən insanlar şüuraltı olaraq artıq çəki qazanmaqla özlərini cəzalandırırlar. Lakin nəticədə, bu, onlara mənəvi rahatlıq vermir və sağlamlıq problemləri daha da artır.
6. Qoruma ehtiyacı. Bu, bəlkə də, insanların kökəlməsinin ən çox yayılan səbəbidir. Şüuraltı səviyyədə bir insan təhlükəsiz olduğuna inanmırsa, bir qayda olaraq yeməyə söykənməyə başlayır və sonradan qazanılmış kiloqramlar qoruyucu bir qabıq rolunu oynayır.
7. Özünə əhəmiyyət əlavə etmək ehtiyacı. Çox vaxt vəzifəyə keçəndən sonra bir çox insan "nüfuzlu şəxs" kimi görünməsi üçün kilo alır. Eyni şey övladları onlara itaət etməyən valideynlərlə də baş verə bilər: öz səlahiyyətlərini artırmaq üçün bilmədən kökələ bilərlər.
Belə hallarda artıq çəki və ya piylənmədən qurtulmaq yalnız psixoloqla işləmək sayəsində mümkündür.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1111   Tarix: 08 sentyabr 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?

Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad

8 dekabr
.

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is

26 noyabr
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa

1 dekabr
.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

6 dekabr
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr
.

"Emosiyalarını kontrolda saxlaya bilməyən insan, sağlam insan hesab olunmur" - Samirə Bağırova

Günümüzdə 5 insandan 4-nün əsəb xəstəsi olduğunu görə bilirik. Hətta ən sadə məsələlərdə belə əsəbləşib özlərindən çıxa bilən insanlar var. Bu hal niyə yaranır və belə insanlara hansı müalicə üsulu vacibdir? Bəzən belə fikir də səsləndirirlər ki, əsəbləşdikdə onu səsli şəkildə, bağıraraq bildirmək insan

21 noyabr
.

Göbələk nə zaman zəhərə çevrilir - dietoloqdan tövsiyə

Ləman Süleymanova: "Bu qida məhsulu düzgün qablaşdırılmadıqda, istifadə müddəti bitdikdə artıq zəhərli göbələyə çevrilir". Kliniki Tibbi Mərkəz (KTM) zəhərlənmə ilə bağlı şok statistika yayıb. Məlumata görə, bu ilin oktyabr ayı ərzində KTM-in Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbi ilə 9

1 dekabr
.

Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini

24 noyabr