Vanna otağında bağırsaq infeksiyası yaradan bakteriyalar - Nə etməli?
Adi bakteriyalar vanna otağında zərərli bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola və digər təhlükəli ev bakteriyalarının yayılmasına şərait yarada bilər.
Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bu problemin bütün təfərrüatlarını həkim və məşhur TikTok-bloger Karan Racan açıqlayıb.
O bildirib ki, vanna otağında olan adi bakteriyalar zərərli bağırsaq infeksiyalarına səbəb olmaqla yanaşı, digər təhlükəli mikrobların çoxalmasına da səbəb olur. Xüsusilə "çəhrayı kif" adlanan və sabun və şampun qalıqları ilə qidalanan mikroblara diqqət yetirilib.
Bir çox insan vanna otağının künclərində görünən çəhrayı və ya açıq narıncı örtüyə diqqət edib. Doktor Karan Racan izah edir ki, bu kif deyil, xarakterik çəhrayı selik ifraz edən bakteriyadır.
O vurğulayıb ki, bu bakteriyanın yaranması narahatlıq doğura bilər: Vanna otağının nəmli mühiti digər təhlükəli mikrobların çoxalması üçün ideal şərait yaradır.
Böyük britaniyalı cərrah və universitet müəllimi olan doktor Racan xəbərdarlıq edib ki, zəif immunitetə malik insanlar üçün bu bakteriya ciddi problemlərə, məsələn, bağırsaq infeksiyalarına, sidik yolları iltihablarına və hətta tənəffüs orqanları xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Ekspert bildirib ki, bu maddə – Serratia marcescens bakteriyasıdır və bu bakteriya nəm səthlərdə parlaq çəhrayı örtüklə yayılır:
"Əgər vanna otağınızda daim yüksək rütubət varsa, bu seliklə qaçılmaz şəkildə qarşılaşacaqsınız. O, sabun və şampun qalıqlarının yağlı izləri ilə qidalanır və belə şəraitdə inkişaf edir".
Özünüzü və vannanızı necə qorumaq olar?
Təhlükəli bakteriyaların yaranma riskini azaltmaq üçün doktor Racan bir neçə sadə, amma effektiv tövsiyə verib:
1. Rütubəti izləyin - Duşdan sonra pəncərəni açın və ya ventilyatoru işə salın ki, artıq rütubət çıxsın.
2. Duşu qurudun - İstifadədən sonra səthləri silin və su qalıqlarını aradan qaldırın.
3. Vannanı müntəzəm təmizləyin - Bütün səthləri, xüsusilə, sabun qalıqlarının toplandığı yerləri dezinfeksiya edici vasitələrlə təmizləyin.
"Sizin vanna otağınız göründüyündən çox daha çirkindir. Müntəzəm təmizlik və yaxşı ventilyasiya yalnız gigiyena deyil, həm də sağlamlığınızın qorunmasıdır," – həkim qeyd edib.
Bu tövsiyələrə riayət edərək, zərərli bakteriyaların çoxalmasının riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilərsiniz və vanna otağını bütün ailə üçün təhlükəsiz edə bilərsiniz.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrİnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25 noyabrHəyatınızı məhv edən az bilinən dəri xəstəliyi
Bu az tanınan dəri xəstəliyi qəfil şəkildə ortaya çıxaraq insanların həyatını alt-üst edə bilər. Bir çoxları onu sızanaq və ya rozasea ilə səhv salır, amma perioral dermatit əslində üç fərqli xəstəliyin "uyğunsuz qarışığı" kimi təsvir olunur. xarici mediaya istinadla bildirir ki, perioral dermati
23 noyabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrBeynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17 noyabrHər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
3 dekabrAllergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabr