Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsulAlimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər.

Sonxeber.az xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişaf edir.

"Fox News"un yazdığına görə, Harvard Universiteti, İsrailin Ben-Qurion Universiteti və Almaniyanın Leypsiq Universitetindən olan alimlər 18 aylıq randomizə edilmiş tədqiqat zamanı təxminən 300 yetkin şəxsin qan zülallarını araşdırıb və onları iştirakçıların "beyin yaşı"nı qiymətləndirən MRT nəticələri ilə müqayisə ediblər. Nəticələr "Clinical Nutrition" jurnalında dərc olunub.

Birinci qrup aşağı miqdarda qırmızı və emal olunmuş ət, bol bitki mənşəli məhsullar üzərində qurulan yaşıl Aralıq dənizi dietasına əməl edib. İkinci qrup ənənəvi Aralıq dənizi dietasına riayət edərək qırmızı əti toyuq və balıqla əvəzləyib. Üçüncü qrup isə sağlam qidalanma üzrə standart tövsiyələrə əməl edib.

Nəticədə yaşıl Aralıq dənizi dietasına əməl edən iştirakçılarda beyin qocalması ilə əlaqələndirilən galektin-9 zülalının səviyyəsində ən böyük azalma müşahidə olunub və MRT görüntüləri onların real yaşlarına nisbətən daha "gənc" beyin göstərib.

"Galektin-9 səviyyəsinin azalması, yaddaş itkisi və Alzheimer kimi neyrodegenerativ xəstəliklərlə əlaqəli olan idrak funksiyalarının zəifləməsinə səbəb olan iltihabi proseslərin qarşısının alınması demək ola bilər", deyə tədqiqatın aparıcı müəllifi Ayris Şay "Fox News Digital"a bildirib.

Şayın sözlərinə görə, yaşıl çaydakı antioksidant birləşmələr, qozdakı faydalı yağlar və polifenollar bu təsirlərə töhfə verə bilər, mankay rəsqası isə bağırsaq-beyin əlaqələrini və metabolik prosesləri dəstəkləyir.

Mankay alimlərin diqqətini onun son dərəcə zəngin qida tərkibi səbəbindən cəlb edib. O, asan mənimsənilən B12 vitamini və dəmir ehtiva edən tam dəyərli bitki mənşəli zülaldır.

Eyni tədqiqat qrupunun əvvəlki işləri mankay bitkisini qan şəkərinə nəzarətin yaxşılaşması, metabolizmin güclənməsi, bağırsaq sağlamlığının artması və iltihabın azalması ilə əlaqələndirmişdi – bütün bunlar beyin və idrak funksiyalarına təsir edə bilər.

Bununla yanaşı, yaşıl çay və qozun özləri də mankay bitkisi əlavə edilmədən böyük müsbət təsir göstərib. Mankayın tapılması isə kifayət qədər çətindir.(qaynarinfo)


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 752   Tarix: 17 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Gecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır

Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir

22 noyabr
.

İnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı

Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın

18 noyabr
.

Təzyiqiniz normada olmur?

Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş

29 noyabr
.

Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!

Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:

23 noyabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr
.

Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb

Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər

30 noyabr
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16 noyabr
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

22 noyabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr