Bıçaqlara düzgün QULLUQ: onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?

Bıçaqlara düzgün QULLUQ: onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?Bıçaq sadəcə bir alət deyil, zövqlə və sevgi ilə bişirmək imkanı verən mətbəxin əsl bəzəyidir. Yaxşı bıçaqlar kulinariya sənətinin mühərrikləridir: dilimləmə və doğrama prosesini əsl zövqə çevirir.

Sonxeber.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu alətlərə düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır.

Qeyd edilir ki, qabyuyan maşın bütün rahatlığa baxmayaraq, iti bıçaqlara və bıçağın estetik görünüşünə düzəlməz zərər verə bilər.

Niyə bıçaqları qabyuyan maşında yumaq olmaz?

Bıçaqlara qulluq edərkən ən böyük səhv onların digər mətbəx qabları kimi yuyulmasıdır. Qabyuyan maşın bıçağın keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə pisləşdirə bilər. Həddindən artıq aşındırıcı yuma dövrləri və aqressiv yuyucu vasitələrdən istifadə pas və korroziyaya səbəb ola bilər. Yuma dövrü bıçağınızı şoka sala və iti kənarına zərər verə bilər.

Bıçaq qabyuyan maşınınızın rəflərindəki plastik örtüyü də kəsə bilər və metal örtük paslanar. Beləliklə, bıçaqların yuyulması üçün qabyuyan maşından istifadə yalnız alət üçün təhlükəli deyil, həm də qabyuyan maşına gözlənilməz zərər verə bilər.

Bıçaqları təmizləməyin düzgün yolu

Bıçaqların kəskinliyini və görünüşünü qorumaq üçün bir neçə sadə, lakin olduqca təsirli qaydalara riayət etmək tövsiyə olunur:

Əl ilə yuyulması

Bıçaq və ya tutacaq materialından asılı olmayaraq bütün bıçaqlar ilıq suda əl ilə yuyulmalı, dərhal yuyulmalı və qurudulmalıdır. Bu üsul bıçağın yumşaq müalicəsini təmin edir və korroziya riskini azaldır.

Təmizləmə sürəti

Aktiv şəkildə istifadə edilən bıçaqlar bakteriyalar üçün əsl "arena" ola bilər. Buna görə yemək qalıqlarının yığılmaması üçün istifadə edildikdən dərhal sonra yuyulmalıdır.

Nəmləndirməkdən çəkinin

Bıçaqları suda islatmaq həm bıçaqda, həm də sapda pasın yaranmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, suda çox uzun müddət qalmaq təkcə bıçağın zədələnməsi deyil, həm də potensial zədə riski yaradır.

Yuma zamanı təhlükəsizlik qaydaları

Bıçaqların düzgün yuyulması yalnız onların kəskinliyini qorumaq deyil, həm də mətbəx prosesinin təhlükəsizliyidir.

Bıçaqları lavaboya qoymayın

Bıçaqları təmizləmək vaxtı çatana qədər onları lavabonun içində qoymayın. Bu, bıçağa zərər verə biləcək digər qablar və ya tavalarla təmasın qarşısını almağa kömək edir.

Rezin əlcəklərdən istifadə etməkdən çəkinin

Bıçaqla nə qədər çox təmasda olarsa, qəza riski bir o qədər çox olar. Buna görə də, yuyulma və qurutma zamanı bıçağı sapından tutmaq vacibdir.

Bıçağın düzgün tutulması

Bıçağı sapından tutmaq və bıçağın kənarına doğru silmək üçün süngərdən istifadə etmək və ya süngəri bıçağın arxasına çevirmək tövsiyə olunur. Dəstəyi lavabonun kənarına yaxın saxlamaq əl sürüşməsi və yaralanma riskini azaldır.

Bıçaqları necə düzgün qurutmaq olar?

Bıçaqların yuyulduqdan dərhal sonra qurudulması qayğının digər vacib aspektidir, onların keyfiyyətini qorumağa kömək edir. Bıçaqları havada qurumağa buraxmaqdansa, onları pambıq dəsmal ilə qurutmaq daha yaxşıdır.

Bıçağı quru silmək və dərhal saxlama yerinə qaytarmaq tövsiyə olunur, çünki bıçağın hava ilə qurudulması suyun bıçaqda daha uzun müddət qalmasına imkan verir və bu da bıçağa zərər verə bilər. Bıçağa suyun düşməsi, hətta paslanmayan poladdan olsa belə, onun ləkələnməsinə və ya paslanmasına gətirib çıxarır.

Qayğı

Bıçağa peşəkar qulluq yalnız estetika məsələsi deyil, həm də mətbəx prosesinin sağlamlığına və səmərəliliyinə praktiki sərmayədir. Düzgün qulluq edilərsə, yaxşı bir bıçaq illərdir istifadə edilə bilər. Kəskin alətlərə diqqətli qulluq onların funksionallığını qorumağa kömək edir, bişirmə təhlükəsizliyini dəstəkləyir və kulinariya yaradıcılığından məmnunluq hissi verir.

Vaxta qənaət etməmək və qayğının hər bir mərhələsinə - yuyulmadan saxlanmasına qədər xüsusi diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Bu, yalnız bıçağın kəskinliyini saxlamağa deyil, həm də mətbəxdə fövqəladə vəziyyətlərə səbəb ola biləcək arzuolunmaz zədələrin görünüşünün qarşısını almağa imkan verir.

Bıçaqlara qulluq diqqət və dəqiqlik tələb edən bir sənətdir. Mətbəx alətlərinin keyfiyyətini qorumağın ən yaxşı yolu əl ilə yumaq, tez təmizləmək və dərhal qurutmaqdır. Bu sadə qaydalara riayət etmək bıçaqların kəskinliyini, estetik görünüşünü qorumağa və mətbəxdə təhlükəsizliyi təmin etməyə kömək edəcək.

Qabyuyan maşından istifadənin cazibədarlığına baxmayaraq, xatırlamaq lazımdır ki, bıçaqla düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 241   Tarix: 15 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İnsanlarda dil vasitəsilə ünsiyyət qurmaq qabiliyyətinin nə vaxt meydana gəldiyi müəyyənləşib

Massaçusets Texnologiya İnstitutunun amerikalı alimləri insanlarda dil vasitəsilə ünsiyyət qurmaq qabiliyyətinin nə vaxt meydana gəldiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, bu barədə məqalə "Frontiers in Psychology" elmi jurnalında dərc edilib. Onların qənaətincə, bu, ən azı 135 min il əvvə

17 mart
.

NASA-da tarakanlar peyda olub

ABŞ Milli Aeronavtika və Kosmik Tədqiqatlar İdarəsinin (NASA) Vaşinqtondakı qərargahında işləyən əməkdaşlar ölkə Prezidenti Donald Trampın əmrinə görə tarakanlarla birgə işləməyə məcbur qalıblar. xəbər verir ki, bu barədə "Reuters" agentliyi məlumat yayıb. Beynəlxalq Mexanika Mühəndisləri Federasiyasını

17 mart
.

Dünyanın ən faydalı əti AÇIQLANDI - o, hər kəs üçün əlçatandır

Alimlər və dietoloqlar ən sağlam ətin toyuq əti olması ilə razılaşırlar. İndi məhz bu ət ucuz qiymətə, xoş dadına və toxluğuna görə dünyada ən populyardır. Planetdə toyuqların sayı artır ( 23 milyarddan çoxdur) və indi onların sayı dünya əhalisindən bir neçə dəfə çoxdur. xarici mediaya istinadla bildiri

16 mart
.

Slovakiyada qunduz bütöv bir regionda problem yaratdı: Hökumət həll yolu fikirləşir

Slovakiyanın Tatra Milli Parkında ciddi problem yaranıb. Belə ki, bənd tikintisi ilə məşğul olan çay qunduzu yaxınlıqdakı yaşayış məntəqələrinin minlərlə sakinini içməli susuz qoya bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə qoruğun mətbuat xidməti məlumat verib. Bildirilir ki, qunduz öz bəndini təmizləyic

13 mart
.

"Volkswagen" Almaniya ordusu üçün silah istehsalına başlaya bilər

Məşhur "Volkswagen" avtomobil şirkəti Almaniya ordusu üçün hərbi texnika istehsalı imkanlarına açıqdır. -ın "The Telegraph" nəşrinə istinadən xəbərinə görə, bu barədə "Volkswagen Group"un baş direktoru Oliver Blyum bildirib. Nəşrin məlumatına görə, bu variant avtomobil ixracını

13 mart
.

Qızıl füçerslərinin qiyməti tarixi maksimumunu yenilədi

"Comex" birjasında (Nyu-York ticarət birjasının bölməsi) ticarət zamanı qızıl füçersinin qiyməti tarixi maksimumunu yeniləyərək, bir troy unsiyası üçün 2 950 dollar həddini keçib. -ın xəbərinə görə, bu barədə ticarət platformasının məlumatlarında bildirilib. Bakı vaxtı ilə saat 6:42-yə ola

13 mart
.

Böcəkli delikatestlər və əsl qəhvənin vətəni: Əsrarəngiz Kito şəhəri

Baku TV-nin "Oralarda necədir?" rubrikasının yeni buraxılışı yayımlanıb. Bu dəfə Bakıdan 13 155 kilometr uzaqda, Cənubi Amerika qitəsində, And dağları arasında vulkanik küllərin üzərində tikilən qədim şəhər - Kitodan bəhs olunub. Tarixi eramızın 1-ci əsrinə gedib çıxan Kitonun əsası 1534-c

16 mart
.

Qırmızı ətdən həddindən artıq istifadə ürəyə ziyandır: Həftədə nə qədər yemək lazımdır?

Qırmızı ətdən həddindən artıq istifadə, yəni həftədə üç porsiyadan çox yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini xeyli artırır. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı diyetoloq Mixail Qinzburq " "ya müsahibəsində danışıb. "Qırmızı ətin, xüsusən də yağlı ətin tərkibində çox miqdarda doymuş yağla

14 mart
.

Təcrübəsiz sürücülər bu maşınları ALSINLAR

Vəsiqəsini yeni almış və ilk avtomobilini seçən sürücü bahalı, eləcə də güclü mühərrikli maşın almamalıdır. Onlar həmçinin texniki vəziyyəti pis olan və ya böyük ölçülü avtomobil almaqdan çəkinməlidir. Rusiya mediasına istinadla bildirir ki, bu barədə avtomobil eksperti Pyotr Bakanov məlumat verib. "Sad

16 mart