Bu xəbəri analar oxusun
Ana südünün körpə üçün nə qədər əhəmiyyətli olması hər kəsə bəllidir. Bəs, ana südünü artırmaq üçün hansı qidalardan istifadə etmək lazımdır?
Ana südünün keyfiyyətini artıran 10 qidanı təqdim edirik
1. Yumurta - tərkibindəki A, C və E vitamini, yod, fosfor, sink mineralları ilə ən önəmli protein qaynaqlarından biridir. Süd verən ananın həftədə 2-3 dəfə yağda bişirməmək şərti ilə yeməsi lazımdır. Körpənin böyüməsində xüsusi rolu olan protein ana südündə də artmış olacaq. Qatıq tərkibindəki kalsium fosfor nisbəti ilə vazkeçilməz bir qidadır. Körpənin sümük və diş sağlamlığı üçün son dərəcə önəmli rol oynayır. Ana enerji ehtiyacına görə, gündə 2-3 stəkan qatıq yeməlidir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, cəfəri, şüyüd, nanə, kələm, brokolinin yeyilməsi ilə fol turşusu kimi bir çox vitamin artır və irəlidə anada anemiya riskini əngəlləyir. Eyni zamanda fol turşusunun körpələrdə iflic kimi problemlərin qarşısını aldığı görülüb.
2. Yağlı çərəzlər - Fındıq, qoz, badam kimi yağlı toxumlar zəngin yağ asidi, vitamin və mineral birləşimi ilə ön plana çıxır. Südün daha keyfiyyətli olmasına və körpənin sinir inkişafına dəstək olur.
3. Zeytun və zeytun yağı - Yağ asit tərkibi ilə gündəlik yemək, salatlarda istifadə olunmaqla anadan körpəyə nizamlı yağ asidi ifrazı yaşanır. Uşağın immunitet sistemini gücləndirdiyindən qaz, köp, qəbzlik problemi olan körpələr üçün faydalıdır. Zeytun və zeytun yağı tərkibli qoz, badam, fındıq süd verən analar tərəfindən müntəzəm şəkildə qəbul edilməlidir.
4. Balıq - Ürək-damar xəstəliklərindən beyin inkişafına, immunitetin gücləndirilməsindən diabetə kimi bir çox faydaları olan balığın körpənin beyin və görmə inkişafında da xüsusi faydası var. Anaların mövsümə uyğun olan balığı həftədə 2-3 dəfə yeməsi, qızartma şəklində deyil, sobada bişirilməsi məsləhətdir.
5. Qırmızı ət - Dəmir körpənin sağlam böyüməsi və inkişafı üçün çox önəmlidir. Bu cür vazkeçilməz bir mineral isə daha çox qırmızı ətin tərkibindədir. İnfeksiyalara yoluxma riskini aşağı salır və körpənin immunitetini gücləndirir.
Analar həftədə 3-4 dəfə qırmızı ət yeməlidir.
6. Qurupaxlalılar - Doğumdan etibarən iki yaşına qədər olan müddət körpənin böyüməsi və inkişafı üçün çox önəmli müddətdir. Noxud, mərci, lobya son dərəcə yüksək keyfiyyətli protein tərkibli qurupaxlalılardır. Həftədə 2-3 dəfə yeyilməlidir.
7. Quru meyvələr - Tərkibindəki lif, mineral, vitamin, fitoelementlərlə süd vermə dövründə artan ehtiyacların qarşılanmasına kömək edir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 923 Tarix: 30 sentyabr 2018
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI
Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqren tutmalarını zəiflətməyə və ağrı müddətini qısaltmağa kömək edə bilər. Həkimləri
7 dekabrTurşunun faydaları nədir?
Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifadə olunması tövsiyə olunur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, turşunun qid
7 dekabr8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər
Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı
10 dekabrDünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı
7 dekabrBu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrŞirniyyat sizi kökəldir?
Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya
9 dekabrÇipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabr