Oynaqlarınız ağrıyırsa, bunları yeyin
Hava dəyişiləndə sizin oynaqlarınız ağrımağa başlayırsa, onları düzgün "yedizdirməyə" çalışın. Bəzi qidalı maddələr, vitaminlər və minerallar oynaqlarımızın sağlamlığı üçün çox vacibdir.
Sonxeber.az Saglamolun.az-a istinadən bu maddələrlə zəngin olan qidaları daha tez-tez qəbul etməyi məsləhət görür.
- Zülal orqanizm üçün olduqca vacibdir. Zülal orqanizmdə "tikinti" funksiyanı yerinə yetirir, zülal toxumaların və o, cümlədən, qığırdaq toxumasının bərpasında iştirak edir.
Oynaqlar üçün xeyirli olan zülal mənbələri: toyuq, balıq, yumurta. Həmçinin ətin tərkibində birləşdirici toxumanın bərpası üçün çox vacib olan sink mineralı var.
- C vitamini kollagen toxumasının sintezində iştirak edir, oynaqların davamlılığını və möhkəmliyini artırır, oynaqda iltihabı azaldır.
C vitamini mənbələri: itburnu, qara qarağat, sitrus meyvələri, kələm, bolqar bibəri.
- Kükürd qığırdaqların tərkibinə daxildir.
Kükürd mənbələri: kələm, soğan, lobya, noxud, alma, sarımsaq və həmçinin mal əti, balıq, yumurta.
Qığırdaq toxumasının sağlamlığına tərkibində jelatin olan məhsullar (xaş, kisel, jele) çox yaxşı təsir edir. Bu qidaları daha tez-tez yeməyə çalışın. Lakin nəzərə almaq lazımdır ki, xaş çox yağlı və "ağır" qidadır. Xaşı həftədə 1 dəfə yemək kifayətdir. Kisel və jele isə hər gün sizin qidalanmanızda ola bilər.
- Selen mineralı da oynaqların sağlamlığı üçün çox vacibdir. Bu mineral dəniz məhsullarının (midiya, krevet), kokosun, braziliya qozun tərkibində çoxdur. Həmçinin bu mineral sarımsağın, yumurtanın, treska balığın, dəniz yosunların tərkibində var.
- Kalsium da oynaqlar üçün çox vacib mineraldır.
Kalsium mənbələri: kəsmik, pendir, şor, qatıq.
Oynaqlarınız ağrıyırsa, qidalanmanızda hisə verilmiş, qızardılmış, konservləşdirilmiş qidaları, pomidor, badımcan kimi tərəvəzləri, qırmızı əti (mal, qoyun əti) azaltmaq lazımdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1212 Tarix: 08 sentyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil
Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərinə üstünlük vermək lazımdır. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislərin fikrincə
25 oktyabrBu ayda doğulan uşaqlar daha SAĞLAM OLUR
Elm adamları uzun illərdir doğum ayı ilə sağlamlıq arasındakı əlaqəni araşdırırlar. Bəzi araşdırmalar göstərir ki, uşaqların hansı ayda dünyaya gəlməsi onların immunitet sisteminə, xəstəlik risklərinə və hətta ömür uzunluğuna müəyyən təsir göstərə bilər. Bu nəticələr doğum ayının təkcə təqvimdə bir tari
30 oktyabr25 ildən sonra insanlar necə görünəcək? - Mütəxəssislərdən xəbərdadlıq
Hərəkətsizliyin təhlükəsini göstərmək üçün gəzinti tətbiqinin tərtibatçıları "Sam" adlı qrotesk model yaradıblar. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Daily Mail" nəşrinin yazdığına görə, 25 ildən sonra tipik hərəkətsiz insanın necə görünəcəyini nümayiş etdirir. Modelin batıq gözləri, solğu
4 noyabrYaşlı insanlarda gözlərin sulanmasının üç əsas SƏBƏBİ
Yaşlı insanlarda gözlərin tez-tez sulanması bir neçə tibbi səbəblə bağlı ola bilər. xəbər verir ki, bunu " "ya açıqlamasında "Medicina" səhiyyə müəssisəsinin (akademik Roytberq klinikası) oftalmoloq və göz cərrahı Sino Qoziev bildirib. O əlavə edib ki, bu hallar adətən göz yaşı axarlarını
4 noyabrGənclərdə ürək xəstəlikləri: Alimlər sağlam qalmağın yollarını araşdırıblar
Amerikalı alimlər ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkən gənclərin sayının çoxalmasının səbəblərini araşdırıblar. "The Conversation" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, 18-25 yaş arasındakı dövr təhsil almaq, işləmək, yeni əlaqələr qurmaq və yetkinliyə daxil olmaq kimi ilk mühüm qərarların verildiy
25 oktyabrAcı bibər infarkt riskini azaldırmış
Badımcançiçəklilər fəsiləsinə məxsus bibərin vətəni Cənubi Amerikadır. İlk dəfə ispanlar tərəfindən Avropaya gətirilmiş bibərlər qısa müddət ərzində tropik və subtropik ölkələrdə yayılıb. Xüsusilə C vitamini ilə zəngin bibərlərin acı, şirin növləri və rəngbərəg çeşidləri var. Acı istiotda 9-20% qur
30 oktyabrSağlamlıq üçün addım sayının miqdarı tezliyindən daha vacibdir – ARAŞDIRMA
"British Journal of Sports Medicine" jurnalında dərc edilən yeni araşdırmaya görə, yaşlı qadınların həftədə cəmi bir və ya iki gün gündə 4 min addım atması onların ölüm və ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər. xəbər verir ki, tədqiqat ABŞ-da aparılıb və 13 547 qadın (orta yaş 71) təxminə
26 oktyabrYumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar. Sarısı ağından daha faydalıdır
4 noyabr