Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİN

Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİNVitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir.

Lent.az-ın məlumatına görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan bildirilib ki, gündəlik qida rasionunda super qidaların istehlakına üstünlük verilməsi sağlamlıq üçün faydalıdır. Tədqiqatlar nəticəsində bəlli olub ki, tərkibi antioksidant və flavonoidlərlə zəngin super qidalar ürək-damar və xərçəng xəstəliyinin qarşısını almağa, immun sistemin möhkəmləndirilməsinə, eləcə də iltihabı azaltmağa kömək edir. Həmçinin meyvə-tərəvəzin müntəzəm istehlakı həyat tərzi ilə əlaqəli olan bir çox xəstəliklərin inkişafı riskini aşağı salır. Yüksək qida dəyərinə sahib olduğundan bu tip məhsulların istehlakı üz, dırnaq və saçın sağlamlığının qorunmasında vacibdir. Super qidalar orqanizmin enerji ilə təmin olunmasında, həmçinin sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında olduqca faydalıdır.

Mütəxəssislər ən yaxşı super qida kimi bilinən bəzi məhsulların gündəlik rasionda mövcud olmasını tövsiyə edirlər:

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

Kələm, ispanaq, brokkoli, çuğundur yarpaqları, collard yarpaqları (Brassica oleracea Viridis) və digərləri ən çox istehlak olunan super qidalardandır. Bu qidalar A, C, E, K və B qrup vitaminlərlə, eləcə də karotenoid, dəmir, maqnezium, kalium və kalsiumla zəngindir. Hətta bəzi kələm növləri (1 stəkan kələm suyu) insanın gündəlik tələbatını 680 %-ə ekvivalent olan 550 mikroqram (mkq) K vitamini ilə təmin edir. Kələm və digər yarpaqlı tərəvəzlərin tərkibində lif və su çox olduğundan qəbizlik, həzm sisteminin bir sıra problemlərindən qorunmaq üçün onların müntəzəm istehlakı vacibdir.

Giləmeyvələr

Çiyələk, böyürtkən, asai, qaragilə, quşüzümü, moruq, gilas, albalı, goji və s. ən yaxşı bilinən super qidalardır. Qaragilənin tərkibi lif, manqan və K vitamini, goji giləmeyvəsi isə flavonoid, C və E vitaminləri ilə zəngindir. Bu giləmeyvələrdən qaraciyər və böyrəklərin sağlamlığının qorunmasında, diabet və yüksək qan təzyiqinə qarşı Şərq təbabətində geniş istifadə olunur. Həmçinin flavonoidlərlə zəngin olması baxımından giləmeyvələr ürək xəstəliklərinə qarşı mübarizədə müsbət təsirə malikdir.

Üzüm

Qırmızı üzümün qabığında bol olan polifenol tərkibli resveratrol ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır. Araşdırmalara görə, resveratrol diabetik nefropatiya və retinopatiyanın profilaktikası zamanı olduqca effektlidir. Resveratrol Altsheymer xəstəliyi və əhval dəyişkənliyi zamanı, eləcə də qanda qlükozanın miqdarının artmasına da müsbət təsir edir. Qeyd edək ki, üzümün tərkibində olan querçetin flavonoidi ateroskleroz riskini aşağı salan təbii antiiltihab hesab edilir.

Yumurta

Xolin, selenium, dəmir, fosfor daxil olmaqla bir çox qida maddələri, protein, A və B qrup vitaminlərlə zəngindir. Həmçinin yumurta gözün sağlamlığını qoruyan və görməni yaxşılaşdıran iki güclü antioksidant olan zeaksantin və lutein mənbəyidir. Tərkibində xolesterinin miqdarı yüksək olsa da, həftə ərzində 6-12 yumurtanın istehlakı tövsiyə edilir.

Paxlalılar

Paxla, soya, mərci, noxud, yerfıstığı və s. müxtəlif qida maddələri ilə olduqca zəngindir. Qeyd edək ki, bu qidaların müntəzəm istehlakı sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında və doyma hissinin yaranmasında faydalıdır.

Çərəzlər və toxumlar

Badam, qoz, fındıq, pekan, makadamia və digərləri, eləcə də günəbaxan, balqabaq, çia, kətan toxumu və s. ən çox istehlak edilən super qidalardandır. Çərəz və toxumların tərkibi lif və vegetarian zülallarla olduqca zəngindir. Bu tip qidalar oksidləşdirici stresdən qoruyan antiiltihab və antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Yüksək kaloriyə malik olsa da, çərəz və toxumlar balanslaşdırılmış pəhrizə əlavə edildikdə çəkinin itirilməsində effektivdir.

Tərkibi insan orqanizmi üçün zəruri sayılan zülal, kalsium, kalium, B qrupu vitaminləri və probiotiklərlə zəngin olan kefir fermentativ içkidir. Kefir kimi fermentləşdirilmiş, probiotiklə zəngin digər süd məhsulları da xolesterinin miqdarının azalması, qan təzyiqinin normal saxlanması, həzm prosesinin yaxşılaşdırılması zamanı iltihab əleyhinə təsirə və digər bir sıra faydaya malikdir.

Sarımsaq manqan, C və B6 vitamini, selen və lif mənbəyidir. Xolesterini azaltmaqda, qan təzyiqini nizamlamaqda və immun sistemini möhkəmləndirməkdə çox faydalıdır.

Qızıl balıq yüksək qida dəyərinə malikdir. Tərkibi faydalı yağlar, zülallar, B vitamini, kalium və seleniumla zəngindir. Həmçinin bu balıq növü antiiltihab təsirli Omeqa 3 yağ turşularının mənbəyidir. Şəkərli diabet və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında, eləcə də sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında balığın müntəzəm istehlakı tövsiyə olunur. Faydalı xüsusiyyətlərinin olmasına baxmayaraq, digər balıq növləri kimi qızılbalıq da mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühit sayılır və sanitar göstəriciləri pozulduqda insan orqanizmi üçün təhlükə mənbəyinə çevrilir.

Avokado vitamin və minerallar, lif və yağlar da daxil olmaqla bir sıra qida maddələri ilə zəngindir. Doymamış yağ ehtiva etdiyindən avokado xolesterinin səviyyəsini azaltmaqda çox faydalıdır. Həmçinin tərkibində olan oleik turşusu iltihabın azalmasına kömək edən doymamış yağdır.

Şirin kartof bir çox qida maddələri, eləcə də kalium, lif, A və C vitaminləri ilə zəngin kökümsov bitkidir. Həmçinin? antioksidant növü olan karotinoidlərin mənbəyidir. Şirin dadına baxmayaraq, qanda şəkərin miqdarını yüksəltmir. Hətta 2-ci tip şəkərli diabet xəstələrində qanda şəkərin səviyyəsini normaya salır.

Sadalanan bu tip qidaları balanslaşdırılmış rasiona əlavə etməklə, sağlamlığımızı qorumuş olarıq, xüsusən də xroniki xəstəliklərin qarşısını ala bilərik.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1156   Tarix: 18 sentyabr 2021  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Alkoqol içdiyiniz zaman üzünüz qızarır? - Həkim təhlükə barədə xəbərdarlıq etdi

Alkoqol qəbulundan sonra üzün qızarması adətən həzm orqanları xərçənginin inkişaf riskinin artdığını göstərir. -ın "Daily Mail"ə istinadən xəbərinə görə, bu barədə təcili yardım həkimi Maykl Mrozinski danışıb. Həkim bildirib ki, alkoqola olan bu geniş yayılmış reaksiya asetaldehidin yüksə

1 iyun
.

Qarpızı nə üçün pendirlə yeməliyik? - Faydaları açıqlandı

İsti yay günlərində sevilən qidalardan biri də qarpız-pendir "cütlüyü"dür. Ölkə.Az xəbər verir ki, bu iki qidanı insanlar dadına görə birlikdə yesə də, çox adam faydasını bilmir. Türkiyəli diyetoloq Asya Naz Alın sözlərinə görə, yemiş və qarpız kimi şəkər miqdarı yüksək olan meyvələrdə porsiyay

9 iyun
.

Xərçəngin gözə çarpmayan əlamətləri – DİQQƏTLİ OLUN!

Son illərdə ağız xərçəngi halları dünyada artmaqdadır. Bu xərçəng növü dodaqları, dili, boğazı və ümumilikdə ağız boşluğunu təsir edir. Hər il minlərlə insan bu xəstəlik səbəbilə həyatını itirir. Erkən diaqnoz isə müalicənin uğurlu nəticə verməsi üçün əsas şərtdir. Təəssüf ki, simptomlar çox vaxt göz

7 iyun
.

Quzu və qoyun ətinin fərqləri - Hansı daha faydalıdır?

Ət xüsusilə zülal mənbəyi kimi çox vacib qida mənbəyidir. Yeməklərdə çox istifadə edilən quzu və qoyun əti yeməyə ləzzət qatmaqla yanaşı həm də sağlamlığa faydalıdır. Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, "quzu, yoxsa qoyun əti daha faydalıdır?" sualına cavab vermək üçün əvvəlcə ikisini

9 iyun
.

Ürək fəaliyyətinin zəif olmasının 3 əsas əlaməti

25 ildən çox klinik təcrübəyə malik ürək cərrahı Ceremi London ürəyin zəif olduğunun üç mühüm əlamətini açıqlayıb. Bu barədə "LADBible" məlumat yayıb. Həkim qeyd edib ki, bu üç əlamətə yeriyərkən təngnəfəslik - nəfəs darlığı hiss etmədən, hətta qısa məsafəni belə rahat şəkildə gedə bilməmək

7 iyun
.

Qarpızın bilinməyən zərərləri açıqlandı: Mütəxəssislərdən vacib XƏBƏRDARLIQ

Yay aylarının ən çox sevilən və təravətləndirici meyvələrindən biri olan qarpız təkcə dadı ilə deyil, faydaları ilə də tanınır. Mütəxəssislər bu meyvənin sağlamlıq üçün bəzi gözlənilməz risklər daşıya biləcəyini bildirirlər. Yuyulmadan istifadə ciddi təhlükə yarada bilər - Qarpızın xarici səthi tarlad

8 iyun
.

Dondurmada mütləq çəkinməli olduğunuz 5 zərərli inqrediyent

Yay aylarında bir çox insanın sevimli deserti olan dondurma bəzi hallarda sağlamlığınıza təhlükə yarada bilər. 5 təhlükəli inqrediyenti sizə təqdim edir:. 1. Titan dioksid (Titanium Dioxide, E171). Bu maddə dondurmaya ağ rəng vermək üçün istifadə olunur. Araşdırmalar göstərib ki, E171-in nano hissəciklər

30 may
.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır

Süd, "fast food", kofeinli içkilər və sürətli karbohidratlar sızanaqlara səbəb olur. xəbər verir ki, bunu "Moskva 24"ə həkim-dermatoloq Nina Klivitskaya deyib. Onun sözlərinə görə, "fast food", yağlı və qızardılmış qidalarda trans yağlar var. Bu maddələr dəridə iltihab

3 iyun
.

Yayda ofislərdə kondisioner mübahisəsi: İdeal temperatur açıqlandı

Yay aylarında xüsusilə ofis yerlərində kondisionerin dərəcəsi ilə bağlı mübahisə yaranır. Ölkə.Az "gloob"a istinadla xəbər verir ki, bireyni dərəcə alrtında insanların bir qismi üşüsə də, digərləri çox isti olduğunu söyləyir. Bunun səbəbi isə daxili məkanda istilik standratlarının qadınlıa

6 iyun