Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİN

Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİNVitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir.

Lent.az-ın məlumatına görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan bildirilib ki, gündəlik qida rasionunda super qidaların istehlakına üstünlük verilməsi sağlamlıq üçün faydalıdır. Tədqiqatlar nəticəsində bəlli olub ki, tərkibi antioksidant və flavonoidlərlə zəngin super qidalar ürək-damar və xərçəng xəstəliyinin qarşısını almağa, immun sistemin möhkəmləndirilməsinə, eləcə də iltihabı azaltmağa kömək edir. Həmçinin meyvə-tərəvəzin müntəzəm istehlakı həyat tərzi ilə əlaqəli olan bir çox xəstəliklərin inkişafı riskini aşağı salır. Yüksək qida dəyərinə sahib olduğundan bu tip məhsulların istehlakı üz, dırnaq və saçın sağlamlığının qorunmasında vacibdir. Super qidalar orqanizmin enerji ilə təmin olunmasında, həmçinin sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında olduqca faydalıdır.

Mütəxəssislər ən yaxşı super qida kimi bilinən bəzi məhsulların gündəlik rasionda mövcud olmasını tövsiyə edirlər:

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

Kələm, ispanaq, brokkoli, çuğundur yarpaqları, collard yarpaqları (Brassica oleracea Viridis) və digərləri ən çox istehlak olunan super qidalardandır. Bu qidalar A, C, E, K və B qrup vitaminlərlə, eləcə də karotenoid, dəmir, maqnezium, kalium və kalsiumla zəngindir. Hətta bəzi kələm növləri (1 stəkan kələm suyu) insanın gündəlik tələbatını 680 %-ə ekvivalent olan 550 mikroqram (mkq) K vitamini ilə təmin edir. Kələm və digər yarpaqlı tərəvəzlərin tərkibində lif və su çox olduğundan qəbizlik, həzm sisteminin bir sıra problemlərindən qorunmaq üçün onların müntəzəm istehlakı vacibdir.

Giləmeyvələr

Çiyələk, böyürtkən, asai, qaragilə, quşüzümü, moruq, gilas, albalı, goji və s. ən yaxşı bilinən super qidalardır. Qaragilənin tərkibi lif, manqan və K vitamini, goji giləmeyvəsi isə flavonoid, C və E vitaminləri ilə zəngindir. Bu giləmeyvələrdən qaraciyər və böyrəklərin sağlamlığının qorunmasında, diabet və yüksək qan təzyiqinə qarşı Şərq təbabətində geniş istifadə olunur. Həmçinin flavonoidlərlə zəngin olması baxımından giləmeyvələr ürək xəstəliklərinə qarşı mübarizədə müsbət təsirə malikdir.

Üzüm

Qırmızı üzümün qabığında bol olan polifenol tərkibli resveratrol ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır. Araşdırmalara görə, resveratrol diabetik nefropatiya və retinopatiyanın profilaktikası zamanı olduqca effektlidir. Resveratrol Altsheymer xəstəliyi və əhval dəyişkənliyi zamanı, eləcə də qanda qlükozanın miqdarının artmasına da müsbət təsir edir. Qeyd edək ki, üzümün tərkibində olan querçetin flavonoidi ateroskleroz riskini aşağı salan təbii antiiltihab hesab edilir.

Yumurta

Xolin, selenium, dəmir, fosfor daxil olmaqla bir çox qida maddələri, protein, A və B qrup vitaminlərlə zəngindir. Həmçinin yumurta gözün sağlamlığını qoruyan və görməni yaxşılaşdıran iki güclü antioksidant olan zeaksantin və lutein mənbəyidir. Tərkibində xolesterinin miqdarı yüksək olsa da, həftə ərzində 6-12 yumurtanın istehlakı tövsiyə edilir.

Paxlalılar

Paxla, soya, mərci, noxud, yerfıstığı və s. müxtəlif qida maddələri ilə olduqca zəngindir. Qeyd edək ki, bu qidaların müntəzəm istehlakı sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında və doyma hissinin yaranmasında faydalıdır.

Çərəzlər və toxumlar

Badam, qoz, fındıq, pekan, makadamia və digərləri, eləcə də günəbaxan, balqabaq, çia, kətan toxumu və s. ən çox istehlak edilən super qidalardandır. Çərəz və toxumların tərkibi lif və vegetarian zülallarla olduqca zəngindir. Bu tip qidalar oksidləşdirici stresdən qoruyan antiiltihab və antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Yüksək kaloriyə malik olsa da, çərəz və toxumlar balanslaşdırılmış pəhrizə əlavə edildikdə çəkinin itirilməsində effektivdir.

Tərkibi insan orqanizmi üçün zəruri sayılan zülal, kalsium, kalium, B qrupu vitaminləri və probiotiklərlə zəngin olan kefir fermentativ içkidir. Kefir kimi fermentləşdirilmiş, probiotiklə zəngin digər süd məhsulları da xolesterinin miqdarının azalması, qan təzyiqinin normal saxlanması, həzm prosesinin yaxşılaşdırılması zamanı iltihab əleyhinə təsirə və digər bir sıra faydaya malikdir.

Sarımsaq manqan, C və B6 vitamini, selen və lif mənbəyidir. Xolesterini azaltmaqda, qan təzyiqini nizamlamaqda və immun sistemini möhkəmləndirməkdə çox faydalıdır.

Qızıl balıq yüksək qida dəyərinə malikdir. Tərkibi faydalı yağlar, zülallar, B vitamini, kalium və seleniumla zəngindir. Həmçinin bu balıq növü antiiltihab təsirli Omeqa 3 yağ turşularının mənbəyidir. Şəkərli diabet və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında, eləcə də sağlam çəkinin qorunub saxlanmasında balığın müntəzəm istehlakı tövsiyə olunur. Faydalı xüsusiyyətlərinin olmasına baxmayaraq, digər balıq növləri kimi qızılbalıq da mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühit sayılır və sanitar göstəriciləri pozulduqda insan orqanizmi üçün təhlükə mənbəyinə çevrilir.

Avokado vitamin və minerallar, lif və yağlar da daxil olmaqla bir sıra qida maddələri ilə zəngindir. Doymamış yağ ehtiva etdiyindən avokado xolesterinin səviyyəsini azaltmaqda çox faydalıdır. Həmçinin tərkibində olan oleik turşusu iltihabın azalmasına kömək edən doymamış yağdır.

Şirin kartof bir çox qida maddələri, eləcə də kalium, lif, A və C vitaminləri ilə zəngin kökümsov bitkidir. Həmçinin? antioksidant növü olan karotinoidlərin mənbəyidir. Şirin dadına baxmayaraq, qanda şəkərin miqdarını yüksəltmir. Hətta 2-ci tip şəkərli diabet xəstələrində qanda şəkərin səviyyəsini normaya salır.

Sadalanan bu tip qidaları balanslaşdırılmış rasiona əlavə etməklə, sağlamlığımızı qorumuş olarıq, xüsusən də xroniki xəstəliklərin qarşısını ala bilərik.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1156   Tarix: 18 sentyabr 2021  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu şəxslər tez qocalır

Beynəlxalq alimlər qrupu aşkar edib ki, sürətli bioloji yaşlanma özünü daha aydın büruzə verən koqnitiv (idrak) bacarıqların azalması ilə bağlıdır. Bu, xüsusilə də aşağı gəlirli ailələrdə böyüyən insanlarda özünü göstərir. xəbər verir ki, tədqiqat "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatçıla

26 oktyabr
.

Barmaqdakı kiçik bir iz ölümcül xəstəliyin əlaməti ola bilər

"Clubbing" və ya dırnaq çubuğu deformasiyası, dırnaqların və ya dırnaqların görünüşündə və quruluşunda əhəmiyyətli bir dəyişiklikdir. -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, həkimlər bədəndəki qeyri-adi dəyişiklikləri görməməzliyə vurmamağa çağırırlar, çünki ilk baxışdan zərərsiz görünə

2 noyabr
.

Un və süd məhsulları ilə bağlı həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Ağ un, o cümlədən çörək və un məmulatları, həmçinin şəkər və yağlı süd məhsulları dəri problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, by barədə rusiyalı dietoloq Liliya Starodubtseva "RIA MO"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə, piyli və qızardılmış yeməklər, eləcə də spirtli içkilə

30 oktyabr
.

Süni intellekt xərçəngi əvvəldən proqnozlaşdırmağı öyrəndi

Amerikalı tədqiqatçılar döş xərçənginin erkən əlamətlərini müəyyən edə bilən "Clairity Breast" adlı süni intellekt aləti hazırlayıblar. -a istinadən xəbər verir ki, sistem mammoqrafiya nəticələrini analiz edərək onkoloji proseslərin ilkin əlamətlərini aşkar edir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə

7 noyabr
.

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir

Həkim xəbərdarlıq edib ki, soyuq havada əllərdə və ya ayaqlarda dərinin rənginin dəyişməsi qan dövranının pozulmasına, xüsusilə də Reyno xəstəliyinə işarə edə bilər. Bu vəziyyətdə soyuq və ya stress təsiri ilə dərini qidalandıran kiçik arteriyalar daralır və qana axının qarşısı alınır. xarici KİV-ə istinadə

29 oktyabr
.

Öskürək bu ölümcül xəstəliyin xəbərçisidir

Uzunmüddətli öskürək ağciyər xərçənginin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) mütəxəssisləri xəbərdarlıq ediblər ki, üç həftədən çox davam edən öskürək ağciyər xərçənginin ilkin əlaməti ola bilər. Həkimlərin sözlərinə görə, öskürək çox vaxt soyuqdəymə

6 noyabr
.

Bu xəstəlik sürətlə yayılır: kişilər TƏHLÜKƏ altında - ŞOK XƏBƏRDARLIQ

Ən ölümcül xərçəng növlərindən olan ağciyər xərçəngi sürətlə yayılmağa davam edir. Son illərdə xəstəliyin yayılma sürəti 15 faiz artıb. -un Türkiyə mətbuatına istinadla xəbərinə görə, professor Abdullah Erdoğan bildirib ki, ağciyər xərçəngi dünyada ən çox rast gəlinən xərçəng növüdür:. "2022-c

2 noyabr
.

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərinə üstünlük vermək lazımdır. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislərin fikrincə

25 oktyabr
.

Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Avstraliyalı tədqiqatçılar mədə-bağırsaq sistemində yerləşən sinir sisteminin bəzi hissələrinin xərçəngin yaranmasına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırma BMJ Oncology jurnalında dərc olunub. Oliviya Nyuton-Co

25 oktyabr